Adófelajánlás az űrkutatásért!

Ha Ön, egy családtagja vagy ismerőse bizonytalan abban, hogy melyik közhasznú szervezetnek juttassa személyi jövedelemadója 1%-át, akkor válasszák a Magyar Asztronautikai Társaságot!

Közeleg a 2019. évre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallásának időszaka. Mint az elmúlt években, úgy most is adott a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. Ezt legkésőbb 2020. május 20-ig az szja-bevallási formától függetlenül is meg lehet tenni, csupán egy nyilatkozat kitöltésére van szükség. Nyilatkozatot a bevallással együtt vagy attól elkülönülten is lehet tenni, vagyis a rendelkező nyilatkozat akár külön, a bevallás benyújtása után is beküldhető az adóhatóságnak.

A rendelkezés benyújtásának lehetséges módjai:

  • Az szja-bevallás részeként – elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain személyesen.
  • Az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével.
  • A 19EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva, lezárt borítékban). A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.
  • A 19EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1%-os nyilatkozatokat. Amennyiben valaki a munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1%-áról, akkor azt a munkáltató részére legkésőbb 2020. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az adózó aláírása.)

Részletes útmutató az 1%-os felajánlásokról a NIOK Alapítvány honlapján olvasható.

A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tavaly több mint 480 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit működésének, rendezvényeinek, ifjúsági munkájának finanszírozására fordít. Az Űrvilágban is gyakran beszámolunk a MANT rendezvényeiről, például a diákoknak minden évben kiírt pályázatról, a nyári űrtáborról. Az elmúlt egy év jelentősebb programjai a lap alján felsorolt cikkeink alapján könnyen visszaidézhetők. A MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból, támogatásokból működik. Az adóforintokra tehát nagy szüksége van.

Az adófizetés kapcsán összeköthetjük a „kellemetlent” a hasznossal! Érdemes venni a minimális fáradságot, és kitölteni a bevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot is. Mivel az adózók jelentős része még mindig nem él ezzel a semmibe sem kerülő lehetőséggel, hogy valamely közhasznú szervezet általa is fontosnak tartott céljait támogassa az amúgy is befizetett adója 1%-ával! (Külön rendelkezés híján ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.) Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41(A szám emlékeztetőül az Űrvilág honlap jobb oldali oszlopában, a MANT neve mellett állandóan olvasható.)