Egy nap, két kudarc

Szeptember 12-én nem csak Alaszkából, hanem a kínai Csiucsüanból is sikertelenül végződött egy űrindítás.

Az amerikai Astra cég Kodiakból indított Rocket-3.1 nevű rakétája vallott kudarcot. Alig két órával később, magyar idő szerint 7:09-kor egy Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) rakétával szerették volna pályára állítani a Csilin-1 Kaofen-02C (Jilin-1 Gaofen-02C, más néven Belső Mongólia-1) nevű kínai földmegfigyelő műholdat. A start helyszíne Csiucsüan (Jiuquan) volt, ahonnan ez a 2017 óta használatban levő, szilárd hajtóanyaggal működő rakétatípus már többször is sikeresen indult. A mostani volt a Kuajcsou-1A rakéta tizedik startja (a korábbiakról beszámoló híreink a lap aljáról elérhetők).

A hírek szerint a most a kijelölt pályáját el nem érő, elveszettnek tekinthető űreszköz egy nagyfelbontású optikai földmegfigyelő műhold lett volna, méter alatti felbontásra és 40 km-esnél szélesebb sávok leképezésére alkalmas. A kínai állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség csupán három mondatból álló rövid közleményéből csak annyi derül ki, hogy a rakéta abnormális működésének okát vizsgálják.

Ami a kudarccal végződött startok számát illeti, az idei év eddig nem volt szerencsés, sem Kínában, sem világszerte. Az ázsiai országban eddig 26 űrindításból 4 nem sikerült, de nemzetközi összesítésben is 72 startból 8 végződött szerencsétlenül, ami 10%-osnál is nagyobb arányt jelent. Szerencsére ezek jelentős részben új, kisebb, sok esetben kísérleti rakétákkal történtek, és igazán komoly űreszközökben – például a Marshoz idén indított három űrszondában vagy embereket szállító űrhajókban – nem esett kár.

 
forrás: űrvilág.hu