Emberekkel a Marsra? (6. rész)

A Mars-utazás egyik nagy kihívása az űrhajósok egészsége szempontjából is a Földtől való hatalmas távolság.

Mivel a Mars átlagosan több mint 200 millió kilométerre van a Földtől, ezért rettentően fontos, hogy az utazás minden apró részlete a végletekig gondosan meg legyen tervezve. Csak maga az utazás 6 hónap, és a távolság miatt akár 20 percbe is telhet, amíg az üzenet a Föld és az űrhajó között célba ér. Mindemellett bármikor létrejöhet valamilyen technikai probléma is, amelyet ott helyben kell megoldani. Ha mindebbe alaposabban belegondolunk, ezt az utazást minden lehetséges körülményre felkészülve, a lehető legaprólékosabban meg kell tervezni. De hogyan is készül és tervez a NASA?

Az első emberek a Marson. (Fantáziakép: NASA)

Jelenleg a NASA ezen kérdések megválaszolására, a Marsra való utazás részleteinek legpontosabb megismerésére és a váratlan helyzetekre való felkészülésre a Nemzetközi Űrállomást használja. Itt tesztelik, hogy milyen egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak hat hónap alatt az űrben, milyen képességekre, felszerelésekre és gyógyszerekre van szükségük, ezáltal megtervezve a szükséges logisztikai, anyag- és eszközszükségletet a Marsra való utazáshoz. Lehetőség van intravénás oldatot készíteni a kabinban tisztított vízből, majd abban sót feloldani, így nyerve fiziológiás sóoldatot. Még ha nem is orvos az asztronauta, társaival képesek önmagukról ultrahang-felvételeket készíteni. Ennek a szükséges részleteit, az egészséges szervek és csontok anatómiáját és ultrahangképét az űrrepülés előtti felkészülés során tanulják meg. Párhuzamosan ezzel, a NASA dolgozik azon is, hogy hogyan lehet az ételeket tartósítani, elkészíteni és tárolni úgy, hogy azok egy hosszabb űrutazás során is megőrizzék tápértéküket és minőségüket. A gyógyszerekkel kapcsolatban is folyamatosan azon dolgoznak, hogy azok hatóanyagai kibírják a hosszabb űrutazásokat is. A legelső űrben történt trombózis és kezelése is arra mutatott rá, hogy növelni kell a fedélzeti orvosi ellátó eszközöket.

A NASA próbálja minimalizálni, illetve csökkenteni minden lehetséges kockázatnak az űrhajósokra kifejtett negatív hatását. Az egy évig tartó űrutazások révén próbálnak minél alaposabb betekintést nyerni a legénységet érintő, a bennük és velük történő változásokba, amelyek egy hosszabb idejű utazás során felmerülhetnek. Mindezzel a legfőbb céljuk, hogy amikor majd űrhajósokat küldenek a Marsra, őket épségben és biztonságban haza is tudják juttatni a Földre.

forrás: űrvilág.hu