Exobolygó-keresés, NASA és SETI

A NASA exobolygó-vadászatának bizonyos hozadékaiból mostantól a földönkívüli civilizációk utáni kutatás is részesülni fog. És ez jó dolog – de azért van még mit csinálni.

A nemrég véget ért washingtoni Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson elhangzott bejelentés szerint a Breakthrough projekt a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) műholddal fog együttműködni az ún. technoszignatúrák keresésében. Ha tudjuk, hogy az eddig legsikeresebb bolygóvadász, a Kepler kb. a ma ismert 4 ezer exobolygó mintegy a 70 százalékát találta meg, a TESS pedig a várakozások szerint akár tízezret fog felfedezni, akkor sejthető, hogy kimondottan hatékony berendezésről van szó. Ami persze jól hangzik. Viszont van egy olyan olvasat is, mely szerint mindaz, ami most történik, tulajdonképpen nem más, mint annak az eszközcentrikus felfogásnak a továbbvitele, ami a történelem folyamán még sosem volt sikeres az idegen civilizációk utáni kutatásban.

Az exobolygók keresésére készült TESS műhold. (Fantáziakép: NASA)

A távcső megjelenése után, a 17. században még leginkább teoretikus kérdésnek számított, hogy egyedül vagyunk-e, de száz évvel később úgy kezdték gondolni, hogy immár megfelelően hatékony eszközeik vannak az érdemi megfigyelésekhez. Mint ahogy az új megfigyelőeszközök (rádiótávcsövek) megjelenése vezetett a modern SETI létrejöttéhez is a 20. század második felében. Most pedig mintha abban bíznánk, hogy elég lesz az eddiginél még kifinomultabb megfigyelési technikákat használni, és akkor mintegy automatikusan meglesz az eredmény.

Számomra viszont védhetőbbnek tűnik az az álláspont, mely szerint az újabb kutatásokkal párhuzamosan fontos lenne az egészet az alapoktól újra gondolni, és tisztázni, hogy mit jelentenek az olyan, a SETI számára kulcsfontosságú fogalmak, mint pl. a civilizáció, értelem, technológia – méghozzá mindezt az adott területekhez értő szakemberek bevonásával, ahelyett, hogy ez is a természettudományokban jártas (ám társadalomtudományokban nem jártas) szakemberekre hagynánk.

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy megfelelő elméleti megalapozás nélkül, azokat az eszközöket használva, amelyek éppen a rendelkezésünkre állnak, sikerrel fogunk járni. Úgyhogy örömmel olvasnék bejelentést arról is, hogy a SETI-vel foglalkozók a világ legrangosabb társadalomtudományi intézményeivel kötnek együttműködési szerződést.

forrás: űrvilág.hu