Fények Fani után

Május elején érte el India keleti partvidékét a Fani trópusi ciklon, amely 1999 óta a térség egyik legnagyobb viharát hozta.

A ciklon több mint 200 km/h sebességű széllel csapott le Odisha állam területére május 3-án. A természeti csapás halálos áldozatokat is követelt, és emberek milliói váltak hajléktalanná Puri, Bhubaneswar, Cuttack és Khurda városokban.

A Fani ciklon az indiai partok felé közeledve, május 2-án, a NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerével. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NASA EOSDIS/LANCE / GIBS/Worldview)

A Fani nem kímélte az elektromos infrastruktúrát sem. Még napokkal a ciklon elvonulása után is 3 és fél millió háztartás maradt áram nélkül. Ennek a hatása jól látható azokon az éjszakai képeken, amelyekhez az adatokat az amerikai Suomi NPP földmegfigyelő műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszere szolgáltatta. Az alábbi képeken az április 30-án, közvetlenül a ciklon érkezése előtt, illetve május 4-én és 5-én, egy-két nappal a Fani szárazföldet érését követően érvényes állapotokat lehet összehasonlítani, Odisha államnak a leginkább érintett településein.

Az állam fővárosa és egyben legnagyobb települése, Bhubaneswar. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / Ranjay Shrestha / NASA GSFC / USGS)

Éjszakai fények Cuttack városában, Odisha állam második legnagyobb településén – a ciklon előtt és után. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / Ranjay Shrestha / NASA GSFC / USGS)

A vihar tönkretett számos transzformátorállomást, és nem kevesebb mint 156 ezer villanyoszlopot döntött le. A károk helyreállítása még jó ideig eltart. Helyi sajtójelentések szerint Bhubaneswar területén mág május 8-án is csak a háztartások néhány százalékában állt helyre az áramszolgáltatás. A helyi nemzetközi repülőtér utasterminálja is jelentős károkat szenvedett, az irányítótorony tetejét pedig lefújta a szél.