Gigantikus galaxis

Idén lesz 30 éve, hogy pályára került a NASA és az ESA nevezetes Hubble-űrtávcsöve. A jubileumi évet egy látványos spirálgalaxis-felvétellel kezdik.

A galaxis neve (katalógusszáma) szokványosan unalmasnak tűnik: UGC 2885. Nem úgy maga az objektum, amelyről úgy gondolják a csillagászok, hogy a világegyetem hozzánk közeli szegletében a legnagyobb méretű. Átmérője a mi Tejútrendszerünkének 2 és félszerese, a benne megtalálható csillagok száma pedig 10-szer annyi.

Az UGC 2885 spirálgalaxis a Hubble-űrtávcső képén. Tőlünk 232 millió fényévre van, a Perseus csillagkép irányában látszik. (Kép: NASA / ESA / B. Holwerda, University of Louisville / CC BY 4.0)

A kutatók „békés óriásnak” is nevezik, hiszen úgy tűnik, hogy évmilliárdok óta nyugalomban van, a csillagkeletkezés lassú tempóban zajlik benne – még lassabban is, mint a saját galaxisunkban, amely szintén nem mondható valami aktívnak. Az UGC 2885 közepén található szupernagy tömegű fekete lyuk sem mutat semmiféle aktivitást, hiszen nincs mivel táplálnia magát, nincs befogható galaxisanyag a környezetében.

A galaxis tágabb kozmikus környezete viszonylag üres, ezért is fordulhatott elő, hogy eddig még nem ütközött másik csillagvárosokkal, ami eltorzította volna alakját. Könnyen meglehet, hogy nem is nagyon alakulhatna ki ennél nagyobb spirálgalaxis. A kutatók azt próbálják kideríteni, hogy története során legalább kisebb törpegalaxisokat bekebelezhetett-e.