Három Gonyec és tizennyolc másik

Hétfőn Pleszeckből egy Szojuz-2.1b rakéta állított pályára összesen 21 műholdat.

A start érdekessége az volt, hogy bár az orosz hadsereg által üzemeltetett, Moszkvától közel 800 km-re északra fekvő bázisról történt az indítás, maguk a műholdak polgári céllal készültek. Ettől még a legmagasabb, miniszterelnöki szinten kellett engedélyezni a műveletet. Az időpont szeptember 28-án magyar idő szerint 13:20 volt.

A pleszecki 43-as starthelyre vízszintes állásban, vasúti síneken gurult ki szeptember 25-én az összeszerelt rakéta, az orrkúp alatt pedig a második fokozatra helyezett Fregat-M végfokozat és rajta a műholdak. (Kép: Exolaunch)

A rakéta fő hasznos terhe az orosz Gonyec-M sorozat három legújabb tagja volt, sorszámaik 27, 28 és 29. Ezek a távközlési célú orosz műholdrendszer második generációjának képviselői. A korábbi Gonyec holdak az 1992 és 2001 között felbocsátott Sztrela-3 (Rodnyik) katonai műholdak leszármazottai. A polgári rendszert a Roszkoszmosz többségi tulajdonában álló vállalat üzemelteti. Működési elvük, hogy üzeneteket vesznek, tárolnak a fedélzeten, és alkalomadtán lesugározzák a felszínre a másik felhasználónak. A műholdak nagy (82,5°-os) pályahajlása lehetővé teszi, hogy magas északi földrajzi szélességeket is elérjenek. A keringési magasságuk a felszín felett kb. 1400 km.

Most először indultak Gonyec-M műholdak Szojuz-2.1b rakétával és Fregat végfokozattal, ami azt is jelentette, hogy a hordozóeszköznek volt még szabad kapacitása, hogy másodlagos hasznos terhet is vigyen magával alacsony Föld körüli pályára. Összesen 18 apró műholdról (zömében CubeSat) volt szó, vegyesen nemzetközi és orosz megrendelőktől, az Exolaunch cég szervezésében. Felbocsátották például a radaros földmegfigyelésben utazó finn ICEYE cég X6 és X7 jelű műholdját, az amerikai Spire Global négy új Lemur-2 holdját, valamint orosz, kanadai, litván, német és az Egyesült Arab Emírségekből származó űreszközöket.

Az indítás előkészületei és a start. (Videó: Orosz Védelmi Minisztérium)

forrás: űrvilág.hu