Három kínai műhold

Egy májusi kudarc óta először használtak Hosszú Menetelés-4 rakétát. Most sikerrel állt alacsony poláris pályára három űreszköz.

A start Tajjüanból (Taiyuan) történt szeptember 12-én, magyar idő szerint 5:26-kor. Az indításhoz egy Hosszú Menetelés-4B rakétát használtak. Ez volt az első alkalom azóta, hogy a rakéta 4C altípusa május végén sikertelenül próbálta pályára állítani a Jaokan-33 távérzékelő műholdat. A vizsgálatok szerint akkor „szerkezeti rezonancia” lépett fel a harmadik fokozat és a műhold között.

(Kép: Xinhua)

A mostani alkalommal felbocsátott három műhold közül az elsődleges hasznos teher a Cöjüan-2D (Ziyuan, ZY-1 02D) volt. A Cöjüan sorozat tagjai földmegfigyelési céllal készülnek. A földfelszínről készített képeiket többek között várostervezésre, mezőgazdasági termésbecslésre, természeti katasztrófák által sújtott területek megfigyelésére tudják alkalmazni. Nyugati katonai megfigyelők szerint azonban a nagyfelbontású képek készítésére alkalmas Cöjüan holdak adatait a kínai hadsereg is felhasználja. Mindenesetre a Cöjüan-2 típus kameráinak felbontása jobb, mint az 1999-ben pályára állított Cöjüan-1 holdé. Ezek a nagy tömegű, három tengelyre stabilizált műholdak a kínai űrtechnológia csúcsát jelentik. A most felbocsátott űreszköz egy 9 optikai és közeli infravörös sávban érzékeny kamerát, valamint egy 166 színben érzékeny hiperspektrális kamerát visz magával a fedélzetén. Az előbbinek a felszíni felbontása 5 m, az egyszerre leképezett felszíni sáv szélessége 115 km. A műhold kb. 780 km magas körpályán végzi majd a feladatát.

A Cöjüan-2D mellett indított BNU-1 (Beijing Normal University-1), más néven Ice Pathfinder egyetemi műhold ugyancsak földmegfigyelési, tudományos céllal épült. Bolygónk mindkét sarkvidékét 5 naponta feltérképezi, a tengeri jég mozgását, a jégselfeket figyeli. Az adatokat a globális klímaváltozás tanulmányozásához is hasznosítják. A 16 kg-os mikroműhold egy 8 m-es és és egy 80 m-es felbontású kamerával van felszerelve, valamint magával visz egy a tengeri hajók rádiós (AIS) jeladóit követő berendezést. A harmadik, még kisebb műhold, a Csinniucou-1 (Jinniuzuo-1, más néven Taurus-1) egy 3 egységes (3U) CubeSat. Rádióamatőrök számára közvetít adást, valamint egy 2,5 négyzetméteres vitorlát bont ki, amelynek segítségével megnöveli a légellenállását és lerövidíti a sűrű légkörbe jutása idejét.

forrás: űrvilág.hu