Hazai űrkörkép 2019

Magyar és angol nyelvű változatban is megjelent a magyar űrszektor szereplőit, sokszínű tevékenységét bemutató friss kiadvány.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) gondozásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztályának támogatásával az év végén megjelent a Hazai űrkörkép 2019 című kiadvány. Célja, hogy betekintést nyújtson a hazai űrszektor sokszínű tevékenységébe, bemutatva azokat a kis- és középvállalkozásokat, kutatóhelyeket és egyetemi műhelyeket, amelyek űrkutatással és űrtevékenységgel foglalkoznak Magyarországon.

„A világűr békés célú felhasználása ma már globális érdek” – kezdi a kötethez írt köszöntőjét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Számtalan kérdésre, problémára és jelenségre kaphatunk választ az űr kutatásával szerzett tapasztalatok és eredmények által. Az űripar a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő ága, hiszen a legnagyobb válságok idején is 6–8%-os növekedést könyvelhetett el. A magyar egyetemek, intézmények és vállalatok világszínvonalú kapacitást, szaktudást és technológiát halmoztak fel ezen a területen. Számos nemzetközi űripari tevékenységben, együttműködésben és kutatási projektben találhatunk jelentős mértékű magyar szellemi és technológiai hozzáadott értéket.”

A Hazai űrkörkép 2019 borítójához az Európai Űrügynökség (ESA) Magyarország területét ábrázoló, Sentinel-1A radarfelvételekből összeállított mozaikját használták fel.

„Olyan, világgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, összetett rendszerek és a földi élet számára fontos mérések és megfigyelések függnek az űrszektortól, mint a globális telekommunikáció, az internet, a földmegfigyelési adatokra alapozott termésbecslés, a meteorológiai szolgáltatások, vagy a műholdas navigáció” – olvashatjuk Ferencz Orsolya miniszteri biztosi köszöntőjében. „A kiadvány bemutatja a magyar űrszektor legsikeresebb vállalkozásait, kutatóintézeteit és nemzetközileg is elismert mérnökeit, akik évtizedek óta jelen vannak a világ élvonalában.”

Az összesen 52 oldalas, minden benne szereplő szervezetről egy-egy oldalt tartalmazó kiadványban levő adatok a 2018-as pénzügyi évre vonatkoznak. A rövid bemutatkozó szövegeket, képeket és elérhetőségi adatokat a szervezetek maguk szolgáltatták. Megjelölték a szervezetek legfontosabb kutatási területeit és technológiai kompetenciáit, utóbbiak esetében az ESA által alkalmazott besorolást követve. A könnyebb eligazodást és keresést piktogramok és áttekintő táblázatok segítik.

„A kiadvány készítése során nem törekedtünk a teljességre” – írja bevezetőjében a szerkesztőbizottságot vezető Bacsárdi László. „Nem azzal a céllal vágtunk bele, hogy minden hazai űrkutatással foglalkozó szervezetet részletesen bemutassunk, és az összes technológiai kompetenciáját kiemeljük – bár bízunk abban, hogy a következő években megjelenő újabb kiadásokban bővülni fog a bemutatkozó hazai szervezetek száma.”

Ha valaki akár csak rá szeretne csodálkozni a hazai űrtevékenység sokszínűségére, vagy többet szeretne megtudni egy-egy intézményről, vállalkozásról vagy szakterületről, ajánljuk számára a Hazai űrkörkép 2019 kiadvány tanulmányozását. Elektronikus változatban, pdf formátumban mind a magyar, mind az angol nyelvű változat hozzáférhető a MANT honlapján.

A Hazai űrkörkép 2019 magyar változatára mutató linket az Űrvilág honlap jobb oldalán levő sáv alján a jövőben is minden különösebb keresgélés nélkül megtalálhatják – egészen addig, amíg napvilágot nem lát a következő, 2020-as kiadás!