Hurrikán vagy leszállás?

Ez lesz a fő kérdés, amikor a NASA dönt a Crew Dragon első két utasának vasárnapra remélt visszatéréséről a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Florida keleti partjai felé közeledik az Isaias nevű hurrikán, miközben a SpaceX űrhajójának Demo-2 repülése a végéhez közeledik. A tervek szerint Doug Hurley és Bob Behnken augusztus 2-án, magyar idő szerint 20:42 körül érkezne vissza. Az űrhajó kabinja a tengerre száll le, de még nem lehet pontosan tudni, hogy hová. Az időjárás miatt a Mexikói-öböl, Florida nyugati partvidéke jön inkább számításba. Előzetesen a legvalószínűbb a Panama Citytől délre fekvő zóna.

A Crew Dragon hét szóba jöhető leszállóhelye Florida partjai mentén. (Kép: NASA)

Ha a holnapi leszállást nem kell elhalasztani, a Crew Dragont berepülő két amerikai űrhajós 64 napos utazást követően tér haza. Nem csak a próbarepülést teljesítik tehát, de kivették részüket az űrállomáson végzett munkából is. Ha az időjárás miatt halasztásra lesz szükség, azt a Crew Dragon műszaki állapota nem akadályozza, hiszen az űrhajó „szavatossági ideje” 114 nap. Mint nemrég megírtuk, 45 év (!) után a mostani lesz az első tengeri leszállás a NASA űrhajósai számára.

A közelgő Isaias július 30-án a Karib-térség fölött, a Suomi NPP műhold képén. (Kép: NASA Worldview / EOSDIS)

Hurley és Behnken természetesen alig várják, hogy újra találkozzanak családtagjaikkal. Mindkettőjük felesége is űrhajós. Hurley házastársa, Karen Nyberg már nem aktív tagja a NASA űrhajós csapatának. Behnken felesége, Megan McArthur azonban igen. Sőt, őt jelölték ki a Crew Dragon jövőre esedékes Crew-2 jelű küldetésének egyik résztvevőjeként. Úgy fest tehát, hogy ha minden jól megy, ugyanabban a – 2021-ben már „újrahasznosítottnak” számító – kabinban repül majd, mint most a férje. A Crew-2 küldetés egyébként 4 fővel indul az ISS-re, a parancsnok az amerikai Robert Shane Kimbrough lesz. Ő harmadik űrutazására készül. A másodszor repülő McArthur mellett még a japán Akihiko Hoside (Akihiko Hoshide; harmadik űrutazás) és az Európai Űrügynökség (ESA) színeiben a francia Thomas Pesquet (második űrutazás) lesz majd a fedélzeten. Pesquet lesz tehát az első európai űrhajós, aki kipróbálhatja az új amerikai űrhajót.

Japán utas viszont lesz már az ezt megelőző, Crew-1 jelű küldetésen is. Szoicsi Nogucsi (Soichi Noguchi) a most véget érő tesztrepülés sikerétől függően akár már szeptember vége felé útnak indulhat, három amerikai társával (Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel) együtt. Ez is túlnyomórészt veterán csapat, csak Glover közülük az újonc. Nogucsi már harmadszor repül majd, Hopkins és Walker másodszor. Az ISS 63-64. számú állandó személyzetében dolgoznak majd.

forrás: űrvilág.hu