Kilenc műhold a Sárga-tengerről

Három nappal egy sikertelen start után újból próbálkoztak Kínából, ezúttal sikerrel.

Most egy Hosszú Menetelés-11H hordozórakéta indult a Sárga-tengeren állomásozó platformról. A start időpontja szeptember 15-én, magyar idő szerint 3:23-kor volt.

Három nappal korábban egy másik rakéta (Kuajcsou-1A) szárazföldi startja végződött sikertelenül, állítólag az utolsó fokozattal adódott probléma. Akkor egy Csilin-1 (Csilin-1) típusú földmegfigyelő műhold veszett oda. Most is Csilin-1 holdak alkották a hasznos terhet, a Kaofen-03B (Gaofen-03B) széria hat, valamint a Kaofen-3C (videós) sorozat három tagja. Tömegük egyenként alig 40 kg, az képeik legjobb felbontása 1 m-es. A Csilin-1 egy többféle műholdból álló, polgári célú és kereskedelmi fejlesztésű kínai földmegfigyelő műholdrendszer. Felhasználási területeik közt megemlítik a mező- és erdőgazdálkodást, a természeti erőforrások felmérését, az óceán megfigyelését, a környezetvédelmet, a természeti katasztrófák megelőzését és a károk elhárítását.

Start szeptember 15-én. (Kép: Xinhua / Cai Yang)

(Kép: Xinhua / Cai Yang)

A szilárd hajtóanyaggal működő kis rakéta tengeri indításához használt platform (De Bo-3) közel 160 m hosszú, majdnem 40 m széles. A műveleteket egy a közelben úszó hajóról (Bei Hai Jiu-101) vezérelték. Hosszú Menetelés-11 típusú rakétákat nem túl rég óta használnak, az első példány 2015 szeptemberében indult Csiucsüanból (Jiuquan). Tolóereje 350 kg tömegnek 700 km magas poláris napszinkron pályára állítására teszi alkalmassá.

 
forrás: űrvilág.hu