Koronavírus: Otthon maradnak…

…az emberek szinte minden országban. Ez már a Föld körüli pályáról is jól látható.

Már a világűrből is látszik az, amiről naponta hallunk, vagy a (szinte) kondenzcsíkmentes égre pillantva már mindannyian tudunk: jelentősen visszaesett az üzleti, konferencia- és persze a szabadidős utazások száma.

Felső kép: Las Vegas repülőterének egy része (jobbra), a Tropicana Las Vegas „csápjai” (fent, középen) és a Luxor parkolója (balra, a felüljáró felhajtójától feljebb) a Planet Labs űrfelvételén, 2020 elején. Alsó kép: ugyanaz a terület 2020. március 17-én. Még mindig sokan, de már kevesebben utaznak… (Képek: Planet Labs)

Salt Lake City repülőteréről szinte teljesen eltűntek a repülőgépek március 16-ra (lent). A felső műholdkép március 5-én készült. (Képek: Maxar Technologies)

A Killington Resort (Vermont) sípályáinak parkolója a Maxar felvételén egy január végi napon (fent). Az alsó képen ugyanaz a terület március 16-án: hó van, autó nincs… (Képek: Maxar Technologies)

Ahogy arról a napi sajtó is beszámolt, az olaszországi Velencében, a jelentősen megcsappant turizmusnak (hajóforgalomnak) köszönhetően számottevően javult a csatornák és öblök vízminősége.

Egy tipikus tavaszi nap hajóforgalmát mutatja a fenti, február végi Planet Labs űrfelvétel. Bő két héttel később nem csak a hajóforgalom csökkenése, de helyenként már a hordalék leülepedése, a víz átlátszóságának javulása is megfigyelhető. (Képek: Planet Labs)

Aki tud, maradjon otthon, kerülje a másokkal való érintkezést! Ezzel segíthet a járvány terjedésének fékezésében.

forrás: űrvilág.hu