Még egy kínai start, még egy Beidou

A Kínában a napokban sűrűsödni látszó űrindítások közt hétfőn egy navigációs műhold került pályára.

 „kínai GPS”, vagyis a Beidou rendszer ezúttal egy olyan taggal bővült, amely 1 napos keringési idejű, vagyis geoszinkron pályán működik majd, méghozzá olyanon, amelynek síkja kb. 55°-os szöget zár be az Egyenlítőével. A Beidou-3I3 (IGSO-3, sorszámmal megjelölve Beidou-49) november 4-én, magyar idő szerint 18:43-kor emelkedett a magasba a délnyugati fekvésű Hszicsangból (Xichang), Szecsuán tartományból, egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakétával. Ez volt idén a 24. számú start Kínából, ezek közül két űreszköz nem érte el a Föld körüli pályát.

(Kép: Xinhua)

A harmadik generációs Beidou műhold Kína saját műholdas hely- és időmeghatározó rendszerét erősíti. A kiépítés már közeleg a végéhez, valamikor a jövő év során elérik a globális lefedettséget. Ehhez az állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség szerint már csak hat további űreszközt kell pályára állítani. A következő, ezúttal közepes magasságú pályára szánt páros akár még ebben a hónapban startolhat, egy másik Hosszú Menetelés-3B rakétával.

Ha kiépül, a Beidou összesen 27 közepes magasságban, a Föld körül egyenletesen elosztva keringő műholddal dolgozik majd. Ebben teljesen hasonlít az amerikai GPS, az orosz GLONASSZ és az európai Galileo rendszerekhez. A kínaiak viszont még 3 geoszinkron, illetve 5 geostacionárius – ugyancsak 1 napos periódussal, de az egyenlítői sík közelében keringő – műholdat is üzemeltetnek a saját rendszerükben.

forrás: űrvilág.hu