Műholdképek járvány idején

A koronavírus-járvány miatt érezhetően megnőtt az érdeklődés a nagyfelbontású műholdfelvételek és a belőlük származtatott adatok iránt.

Nem csak azokra a képekre kell gondolni, amelyekből az elmúlt napokban az Űrvilág cikkeiben is bemutattunk néhányat (ld. a lap alján – a szerk.), a járvány világszerte tapasztalható hatásainak illusztrálására. A műholdas távérzékelésben aktív észak-amerikai cégek egybehangzó állításai szerint egyre több megrendelést kapnak olyan vállalatoktól, amelyek távoli telephelyeik, infrastrukturális létesítményeik monitorozásához kívánják a korábbiaknál nagyobb mértékben alkalmazni a műholdfelvételeket. Az ok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elrendelt utazási korlátozásokban keresendő. Az egy egész földmegfigyelő műholdflottát üzemeltető Planet cég (San Francisco) szerint a biztonságos és megfizethető alternatívát jelentő műholdas megfigyelések fontos szerepet játszanak az ilyen vállalatok folyamatos működésének fenntartásában.

A kanadai SkyWatch (Waterloo, Ontario) is kínál szolgáltatásokat energiaipari, infrastruktúra-üzemeltető, építőipari és közművállalatoknak. Ezek igénylik, hogy az adott esetben akár nehezen megközelíthető létesítményeik állapotáról rendszeres időközönként jelentést kapjanak. Meglehet, hogy a járvány nélkül is növekedne az érdeklődés az efféle – a hagyományos módszereknél alkalmasint gazdaságosabb – szolgáltatások iránt, de a kényszerhelyzet miatt a folyamat bizonyára felgyorsul.

Rotterdam kikötője Hollandiában, nagyfelbontású műholdképen. (Kép: SkyWatch)

Mások műholdas távérzékelési információk felhasználásával szeretnék minél naprakészebben és pontosabban felmérni a járvány közvetett gazdasági hatásait. A New York állambeli Ithacában székelő Ursa Space Systems vállalat például az olajipari létesítményekkel kapcsolatban megélénkülő érdeklődésről számolt be. A cég globálisan mintegy 11 ezer olajtárolóról ad heti jelentéseket apertúraszintézises műholdradaros (SAR) mérési adatok elemzésével. Ezek az adatok különösen olyan területeken értékesek, ahonnan más nyilvános információ egyáltalán nem, vagy csak lassan érhető el. A Kínára vonatkozó szolgáltatásuknak nagy lett a keletje.

Az Ursa Space Systems nyomon követi műholdas SAR mérésekkel például a japán Nissan autógyárat, vagy a koronavírus-járvány 2019 végi kiindulási helyének számító kínai Vuhan városának vasútállomását is. Ezekről a helyszínekről nem csak friss, de régebbi műholdas adataik is vannak, így meg tudják ítélni a forgalom átalakulását, ami közvetlenül a gazdasági folyamatok változására is enged következtetni.

Egy műholdas adatok elemzésével foglalkozó másik vállalkozás, a New York-i SpaceKnow ugyancsak növekvő érdeklődést tapasztal, különösen ami a Kínára vonatkozó információit illeti. A cég több mint 6000 kínai ipari létesítmény monitorozását végzi, immár 5 évnél is régebbre visszamenően. Most számszerűsíteni tudják a gazdasági visszaesés mértékét. De a szolgáltatásokra várhatóan később is nagy lesz a kereslet, amikor majd – remélhetőleg mielőbb – a gazdaság helyreállásának, növekedésének a jeleit kell majd megfigyelni az űrből.

forrás: űrvilág.hu