Oroszország önmegsemmisítő műhold fejlesztésébe kezdett

Jelenleg a Föld körüli térségben számos kisebb-nagyobb tárgy található, amelyek jelentős része használaton kívüli műhold, eszköz, törmelék.

Ezek közé értendők például az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió által felbocsátott üzemanyagtartályok és nukleáris energiaforrással ellátott műholdak, az űrhajósok által űrséta közben eldobott különféle csavarok és eszközök, valamint sok más törmelék, amelyek akár 28 ezer km/h sebességgel utaznak.

A Föld körül keringő mesterséges tárgyak. (Kép: Alizey Khan / Flickr)

Az orosz állami űripari vállalat, a Roszkoszmosz szabadalmaztatott egy olyan műholdat, amely a küldetése befejezése vagy egy váratlan meghibásodás után biztonságosan megsemmisül. A műholdhoz speciális anyagok felhasználását tervezik, amelyek bizonyos hőmérsékleten hajlamosak szublimációra (azaz szilárd halmazállapotból közvetlenül gázzá alakulnak, folyadékká válás nélkül). Ez azt jelenti, hogy az eszközök egyszerűen elpárolognak a pályán. A szabadalom alapján a műholdnak a földi irányítás küld jelet, hogy megsemmisítse magát.

Művészi illusztráció az orosz Kanopusz-B műholdról. (Kép: José Furtado / CC BY-SA 4.0)

Az idő előtti megsemmisülés elkerülésének érdekében lehetőség van egy speciális védőréteg alkalmazására, amelyet eltávolítanak, amikor ideje lebontani a műholdat.

A NASA közelmúltbeli becslései szerint közel 20 ezer nagyobb mesterséges tárgy kering a bolygónk körül, míg az Orosz Védelmi Minisztérium szerint ezek száma inkább 16 ezerhez közelít. Az objektumok 87%-a az űrszemét, ami jelentős problémákat okozhat az új felbocsátások során.