Quito fejlődése

Ecuador fővárosának, a világ második legmagasabban fekvő városának fejlődése a Landsat műholdak felvételein követhető.

Quito mindig fontos szerepet játszott Dél-Amerika történelmében. A mai város környéke egykor az Andokon átvezető kereskedelmi útvonalak találkozási pontja, egyben az Inka Birodalom fővárosa volt. A XVI. századtól a spanyol gyarmat, majd később a függetlenné vált ország fővárosa lett. Több évtized városiasodása után ma a körülbelül kétmillió lakosú Quito fontos pénzügyi központ.

Ecuador lakosságának mintegy 64%-a él városokban, ezek közül Quito és vonzáskörzete a legsűrűbben lakott. A főváros lakossága 2000 és 2013 között évente átlagosan 3,8%-kal nőtt. Mindamellett nem a főváros Ecuador legnépesebb városa, csak a második, a tengerparton fekvő Guayaquil mögött.

A Landsat–5 1986. szeptember 15-i hamisszínes felvétele Quitóról és közvetlen környékéről. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

Ugyanezt a területet 2019. augusztus 25-én ilyennek látta a Landsat–8. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

A hamisszínes felvételpár Quito három évtizedes fejlődését mutatja (a hivatkozott eredeti cikkben a két kép mozgatható csúszkával hasonlítható össze). A felső felvételt a Ladsat–5 Thematic Mapper kamerája 1986. szeptember 15-én a 4-3-2 színképsávokban készítette. Az alatta lévő képet a Landsat–8 OLI műszere több mint harminc évvel később, 2019. augusztus 25-én az 5-4-3 színképsávokban vette fel. A hamisszínes felvételeken a zöld, a vörös és a közeli infravörös tartományokban készült képeket jelenítették meg, ennek megfelelően a növényzet vörösnek, a beépített, városi területek pedig szürkének látszanak. Jól látható a vegetáció fejlődése az eltelt évtizedek alatt, ami egyrészt annak tudható be, hogy 1986 aszályos év volt, másrészt annak, hogy az utóbbi évtizedekben erőteljes erdő-visszatelepítés folyt. A harmadik felvételt ugyancsak a Landsat–8 készítette, 2019. augusztus 25-én, ezen azonban természetes színekben látható a város és környéke.

A 2019. augusztus 25-i felvétel természetes színekben. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

A város a 4794 méter magas, aktív Pichincha tűzhányó lábánál fekszik, míg kelet felől az Itchimbía és Panecillo hegységek határolják. (Maga a város 2850 méter tengerszint feletti magasságon épült, így a világ második legmagasabban fekvő fővárosa.) Mivel a város ily módon természetes határok közé szorítva helyezkedik el, ezért elsősorban északi és déli irányban volt lehetőség terjeszkedni. A városias területek kiterjedése 1988-ban 90 km2 volt, ami 2013-ra 380 km2-re nőtt.

Ecuador gazdaságának két legfontosabb ágazata a kőolaj-kitermelés és a banántermesztés. Újabban a quitói repülőtér környékén különleges gazdasági övezet kialakításán dolgoznak, hogy az ország gazdasága sokoldalúbbá válhasson.

Bár Ecuadorban a városi lakosság aránya 64%, ami magasabb a világátlagnál (55%), az országban a világ más részeivel ellentétes tendencia figyelhető meg. Míg a világ sok részén megavárosok alakulnak ki, Ecuadorban nem a két legnagyobb város fejlődése a leggyorsabb, hanem inkább a kisebb városoké, míg Quito és Guayaquil fejlődése lassul.

forrás: űrvilág.hu