• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2006

Távcsöves bemutatás

2006. november 18. Előadás és bemutatás Tápiószecsőn
Előadó: Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa
Az előadás címe: Mikor, miért és hogyan száll le ember a Marsra?
A rendezvényt a Damjanich János Művelődési Házban tartottuk az általános iskola által szervezett Egészségnevelési Nap keretében a 7-8. osztályos tanulók számára. Az előadáson körülbelül 100 diák volt jelen, akik megismerkedhettek az emberes Mars utazás terveivel és felmerülő problémáival.

Őszi Csillagászati Hét

Egyesületünk az idén is megrendezte őszi ismeretterjesztő előadássorozatát. E sorozat fő témája a Plútó bolygó és térsége volt. Mindhárom előadás után – az időjárásnak köszönhetően – lehetőség nyílt távcsöves bemutatás tartására is.

2006. október 27. Mátis András előadása Tápióbicskén
Tápióbicskén a Művelődési Házban Mátis András tartott előadást “A Plútó és a többiek…” címmel, melynek során megismertette a hallgatóságot a Naprendszer apró égitestjeivel.

2006. október 26. Sárneczky Krisztián előadása Mendén
Mendén ismét Sárneczky Krisztián tartott előadást.

2006. október 25. Sárneczky Krisztián előadása Úriban
Úriban Sárneczky Krisztián tartott előadást “A Plútó bolygó lefokozása” címmel, amelyben részletesen ismertette a Plútó törpebolygóvá minősítésének okait. Az előadás során a hallgatóság megismerhetett a Naprendszerben keringő számos Plútóval összemérhető nagyságú égitestet.

Észlelés

2006. október 20-22. Orionidák meteorraj
Három napos megfigyelési sorozatot szerveztünk az egyesület telkén. Mivel hosszú hétvége volt – október 23-a ünnep -, ezért lehetőség nyílt volna a maximum előtti és utáni napon is észlelni. Megfigyeléseket október 20, 21 és 22-én éjjelre terveztünk, de az egész hétvégén tartó borult idő miatt észleléseket nem tudtunk végezni.

Épül a csillagvizsgáló

2006. szeptember 16-17. Sövényültetés
A hétvégén elültetésre került a sövény a kerítés mentén, valamint megtörtént a kerítésoszlopok festése.

Észlelés

2006. augusztus 31. Aurigidák meteorraj
Az Aurigidák meteorraj megfigyelésére észlelőakciót szerveztünk Sülysápon, az egyesület észlelőbázisán. Az időjárással szerencsénk volt, mert a nappali borult idő után estére teljesen kitisztult az ég. A Budapestről érkezett megfigyelőkkel közösen 2 óra alatt 36 hullócsillagot sikerült megfigyelni és részletes adatait rögzíteni. A megfigyelési adatokat előzetes feldolgozás után továbbítottuk a nemzetközi- és hazai adatgyűjtő központokba, ahol megtörténik a teljes feldolgozás és az észlelések tudományos célú hasznosítása.

Tábor

2006. augusztus 17-25. Cygnidák 2006 – Palé
A tábort a meteormegfigyelések népszerűsítésének egyik lehetséges formájaként hoztuk létre. Már tavaly a Perseidák meteorraj észlelésére szerveztünk tábort, az időjárás miatt sajnos nem sok sikerrel. A Cygnidák 2006 már hozott némi javulást, igaz hogy csak tizennégy fő vett részt az észlelésekben. Hét településről, városból jöttek amatőr csillagászok. Pécs, Budapest, Esztergom, Dombóvár, Tata, Mosdós és Sülysáp lelkes amatőrjei adták a tábor lakóinak az összetételét. A kis létszámú táborlakó, viszont csodálatos égi pompában gyönyörködhetett a tábor végéig. A horizonttól horizontig húzódó Tejút látványa lenyűgöző volt. Nappal is volt látnivaló az égen. Hol melléknap, hol gyönyörű szivárvány, hol pedig a félelmetesen átvonuló felhőzóna megfigyelése volt a nappali ég ajándéka. A környék bővelkedett látnivalókban. Kellemes túrákat lehetett tenni a környező dombokon, erdőkben. Csodálatos a magyarszéki és a dombóvári strand, valamint igazi turista látványosság Orfű. Ide tartozik még az abaligeti cseppkő-barlang, mely szintén megér egy túrát. A meteorokat illetően, 6 éjszaka észleltünk, éjszakánként több órát és ez alatt számos meteort láttunk. A feldolgozásokat Gyarmati László – a Magyar Csillagászati Egyesület Meteormegfigyelő Csoportjának vezetője – közli majd a Meteor hasábjain. A kellemes környezet (kirándulóhelyek), a szimpatikus és segítőkész helybeli lakosok, valamint a rendszeresen csodálatos zselici éjszakák arra sarkalltak bennünket, hogy jövőre itt rendezzük meg a Perseidák 2007-es tábort.

Épül a csillagvizsgáló

2006. augusztus 8. Bekerítve
A telek teljesen körbe lett kerítve és a kapu is felszerelésre került. A jelenlegi készültség látható a mellékelt képeken.

2006. július 29. Drótfeszítés 2.
Tagtársaink munkájának köszönhetően befejeződött a szögesdrót kihúzása.

2006. július 15. Drótfeszítés 1.
Elkezdődött a szögesdrót kifeszítése a kerítésoszlopok között. A hétvégén elkészült a telek egyik oldala. Továbbra is várjuk a munkákban segíteni szándékozó tagtársaink jelentkezését, hogy mihamarabb felépüljön a csillagvizsgáló!

2006. július 12. Az utolsó oszlopok felállítása
A kerítés utolsó oszlopait is felállítottuk. Hátra van még az oszlopokra a szögesdrót kifeszítése és a kapuk elkészítése. Terveink szerint sövényt fogunk ültetni a telek körül, ami néhány év múlva már hatásos kerítésként fog szolgálni.

2006. július 5. A hátsó oszlopok betonozása
Készül a kerítés! Hamarosan körbe érünk az oszlopok lerakásával. Most a telek északi oldalát készítettük el, ahol az összes gödör kifúrását Hornyák János vállalta fel.

2006. június 24. Kerítésépítés
Elkészültek a kerítés fő tartóoszlopai és sikerült a lebetonozásuk.

2006. május 28. Tereprendezés
Bozótirtással és fűnyírással elkezdődtek a csillagvizsgáló építésének előkészítő munkálatai.

Csillagászati Hét

2006. április 28. Horvai Ferenc előadása Úriban
Úriban ismét Horvai Ferenc tartott előadást a kisbolygó- és üstökös szondákról. Részletesen bemutatta és összehasonlította az egyes szondákat.

2006. április 26. Boros-Oláh Mónika előadása Sülysápon
Sülysápon Boros-Oláh Mónika tartott egy nagyon érdekes előadást “A Mars felfedezése” címmel. Sajnos a vártnál sokkal kevesebben voltak jelen az előadáson.

2006. április 24. Horvai Ferenc előadása Mendén
Tavaszi előadássorozatunk első helyszínén – Mendén – Horvai Ferenc tartott előadást a nagy számú érdeklődőnek. Az előadást a derült időnek köszönhetően távcsöves bemutatás követte, ahol lehetőség volt a Szaturnusz és kettőscsillagok megfigyelésére.

Távcsöves bemutatás

2006. április 22. Sülysápon
A Sülysápon rendezett borkóstoló ideje alatt a Művelődési Központ udvarán távcsöves bemutatást tartottunk. A bemutatóra több tagtársunk elhozta saját távcsövét amikkel lehetőség nyílt megfigyelni a Szaturnuszt, majd később a Jupitert. A bemutatás alatt csillagászati témájú képek és animációk számítógépen történő vetítésével is az érdeklődők rendelkezésére álltunk.

Globe at Night

Egy világméretű kampányt hirdetett a GLOBE a fényszennyezés mérésére bolygónk különböző tájaira. A fényszennyezés mérése mellett az akció egyben a fényszennyezés létének valóságára is szerette volna felhívni a figyelmet. A március 22 és 29 között zajló megfigyeléseken térségünkből tizenegyen vettek részt.

5 fő Úriból

  • Solti Zoltán
  • Szvitek Cintia
  • Oláh Ádám
  • Braun Kristóf
  • Hornyák János

5 fő Sülysápról

  • Szűrös Nikoletta
  • Noszlopy Szonja
  • Kurucz Alexandra
  • Zóna Kitti
  • Fodor Antal

1 fő Tápióbicskéről

  • Majzik Lionel

A vizsgálat egy 7 fokozatú skálán történt ahol 7-es fokozat egy kimondottan sötét helyről nagyon jó meteorológiai körülmények mellett látható égboltot jelent. Ez általában évente egyszer kétszer fordul elő környékünkön. Az 1-es fokozatnál csak a legfényesebb csillagok láthatók. Úriban az átlag 4.2 -nek adódott, ami megfelel a helyi adottságoknak. A Sülysápi érték pontosan 4 ami szintén valósághű képet ad a fényszennyezési viszonyokra környékünkön. A megfigyelésekről részletesebb adatok a megfigyelések rovatban találhatók. Ezeket az adatokat természetesen elküldtük a GLOBE Egyesült Államok béli központjába is.

Épül a csillagvizsgáló

2006. március 20. Cövekelés
A földmérők által lerakott apró cövekeket erősebb oszlopokra cseréltük, nehogy elkallódjanak vagy megsérüljenek, mert akkor meg kéne ismételni a kimérést. A munkát nagyban nehezítette a hatalmas sár, amiben 15-20 cm mélyre merültünk a munka közben, de végül sikerült mind az 5 cölöpöt leásnunk.

2006. március 19. Földmérés 2.
Kovács Tibor földmérő vezetésével pontosan kitűzésre kerültek a tervezett csillagvizsgálónk telének sarkai. Az 1500m2-es telek határait 5 cövekkel jelölték ki.

Közgyűlés

2006. március 18.
Évi rendes közgyűlésünkön a tagság 95%-a részt vett. A közgyűlés nyitó részében Majzik Lionel tartott előadást a 2006-ban várható csillagászati eseményekről. Ezt követően Fodor Antal beszámolt a 2005-ben végzett tevékenységünkről, valamint a 2005-ös költségvetésről, majd ismertette a 2006-os költségvetési terveket. Elfogadásra került a csillagda végleges terve. Az egyesület tagsága végül a kupola mellett döntött az eltolható tető helyett. A közgyűlés után vacsora következett. A vörösboros marhapörkölt és a frissen sült pogácsa mellett este 8-ig még kötetlen beszélgetést folytattunk.

Épül a csillagvizsgáló

2006. március 15. Földmérés 1.
Mérési pontok kitűzésével elkezdődött a csillagvizsgáló telkének kimérése. A telek határainak kitűzésére egy későbbi időpontban fog sor kerülni.

2006. március 13. Szakköri foglalkozás Tápiósápon

A Tápiósápi iskolában rendszeresen tartunk szakköri foglalkozásokat az érdeklődő diákoknak. A foglalkozások alkalmával a tanulók megismerkedhetnek a csillagászat elméleti és gyakorlati alapjaival. Az időjárás függvényében lehetőség van távcsöves megfigyelések végzésére is.