• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2012

Bartos Pál emléktúra

A Naprendszer túra útvonalának első bejárását egybe kötöttük az első Bartos Pál emléktúrával. Ezt a túrát ezentúl minden évben ősszel, szeptember első felében rendezzük meg.  A kellemetlen idő ellenére szép számú vállakozó kedvű kerékpáros gyűlt össze az indulásra.A túrán 7 településről 21 fő vett részt. Sülysáp 12 fő, Úri 3fő, Budapest 2 fő és Mende, Vecsés,(…)

III. Ördöngős Néptánctábor Tápiószentmárton

A harmadik alkalommal megrendezett sátortábor programjának változatossá tételére a szervezők felkérték egyesületünket egy kis éjszakai csillagászatra  a táborlakókkal. Az eseményre Bakos János és Kiss Szabolcs ment el három darab távcsővel. A 80/1200-as Zeiss-el a Hold teljes korongját nézhették a táborozók Varró Luca segítségével, míg a 120/1000-es Synta refraktor a krátereket mutatta meg a Holdon Szabolcs(…)

Járdacsillagászat Jászberény

Jászberényben már négy éve,minden évben tartunk távcsöves bemutató, úgynevezett “járdacsillagászatot”. Ilyenkor a város forgalmasabb helyein a járdán felállított távcsöveinkkel igyekszünk minél több érdekességet megmutatni az érdeklődőknek. Eleinte csak mi vittük ki a műszereinket, de mostanra már a Jászberényi amatőrök is rendelkeznek nagyon jó minőségű távcsövekkel. Az idén már csak besegítenünk kellett a Jászcsillagászok Baráti Körének,(…)

Perseidak 2012 Palé

Hetedik alkalommal rendeztük meg táborunkat a Zselic keleti oldalán található Palén. A csendes kis falu fölé emelkedő domb oldal ideális hely egy nomád csillagászati tábor megrendezésére. A legalapvetőbb dolgok rendelkezésre állnak a sátorozásra kiválóan alkalmas réten. Kirándulás szempontjából is megfelelő a hely, úgy a közeli erdőkben való kirándulásra, mint a távolabbi helyek felkeresésére. A közeli(…)

Tábori csillagászat, Tápióbicske

2012 júliusában felkérést kaptunk Úri fiataloktól egy csillagászati bemutató tartására a Tápióbicskei emlékműnél. A csoport tagjai vándortábor jelleggel mentek Tápiószentmártonba és a bicskei 48-as emlékműnél éjszakáztak. A kérésnek Hornyák Diana és Hornyák János tett eleget és egy 250-es Dobson távcsővel mutatták be sajnos telehold mellett az épp látható objektumokat. A bemutatót egy rövid előadás előzte(…)

Sülysápi ÖTE

A Sülysápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nagyon fontos feladatot lát el településünkön. Munkájukat csak dicsérni lehet, Feladatuk ellátása jelentős anyagi igénnyel jár. Mind ezek mellett a feladatuk korszerű, probléma menetes megoldásához szükségük van egy szertárra, egy bázisra ahol az eszközök mindig bevethető állapotban tárolhatók. Az anyagi helyzetük javítása céljából egy tűzoltó “karnevált” szerveztek Sülysápon. Mivel nagyon(…)

Múzeumok éjszakája Kóka

Szintén egy olyan rendezvény, ahol már nem először tartunk csillagászati bemutatót.  A Múzeumok éjszakája rendezvényein országos szinten több éve már, hogy amatőr csillagászok, csillagászati egyesületek  is szerepet vállalnak.  Előadásokkal és távcsöves bemutatókkal színesítik az amúgy is népszerű programot. Egyesületünk három éve kapott először meghívást Kókára, azóta minden évben igyekszünk minél több érdeklődőt szerezni a múzeumoknak(…)

Bemutató Szentmártonkátán

A  csillagvizsgáló építkezési munkálatai miatt az elmúlt egy-két évben nemigen volt időnk rá, hogy iskolákba szervezzünk előadásokat és távcsöves bemutatásokat. Szentmártonkátára az iskola meghívásának tettünk eleget, ahol a tanév végeztével tartottunk csillagászati bemutatót. Örömmel mentünk, hiszen Szentmártonkáta itt van a közelünkben és itt még nem jártunk az elmúlt hét év során. Kiss Szabolcs 120/1200-as Synta(…)

Vénusz átvonulás

A 2012-es év egyik legnagyobb jelentőséggel bíró csillagászati jelensége a június 6.-n kora reggeli órákban zajló Vénusz átvonulás a Nap előtt.  Az ilyen esemény nagyon ritkának számít. A következő 2117-ben lesz, de ez nem látszik majd hazánkból. A 2125 december 8.-i átvonulásnak csak az eleje fog látszódni, a 2247 június 11.- viszont magas Nap állás(…)

Fülemülék éjszakája

Lassan már hagyományosnak mondható, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-Vidéki Helyi Csoportja által a Fülemülék éjszakája néven rendezett éjszakai madármegfigyelésen az egyesületünk egy-két tagja távcsöves bemutatót tart a résztvevők részére. Az idén Kiss Szabolcs képviselte az egyesületet és a fülemülék csodálatos szerenádja mellé a csillagos égbolt látványosabb objektumait mutatták be a szép számú(…)

Csillagászat Napja 2012 Sülysáp

Nagyon jól sikerült rendezvény volt! Összesen mintegy 100 fő látogatott ki a csillagdához 11 településről. Sokan jöttek Úriból, Jászberényből, Kókáról és természetesen Sülysápról, de regisztráltunk vendéget még Gyöngyöspatáról is. Nagyon jó és szép derült időnk volt annak ellenére hogy este 5 fok magasságig látszott hogy a légkör tele van porral. A Hold, Vénusz, Szaturnusz és(…)