• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2017

Évzáró vacsora a csillagdában

December 16-án tartotta évzáró összejövetelét a SACSE a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. Sajnos a résztvevők számát korlátoznunk kellett, mivel az előadótermünkben nagyon sok eszköz került tárolásra, melyek az új távcső megépítéséhez szükségesek. Este 18 órára 18 fő jött össze a vacsorára és az azt követő éjfélig tartó beszélgetésre. A vacsora disznótoros káposzta volt, melyet a csillagda(…)

Előadás és bemutatás Bényén

November 3.-án Bényére voltunk hivatalosak immár sokadik alkalommal. Sajnos a Hold fázisa bemutatásra kissé alkalmatlanná tette a derült eget. A novemberi időpontra való tekintettel most nem a Dolina adott otthont a rendezvénynek, hanem az IKSZT. Kicsit félő volt hogy nem elég a Hold zavaró fénye, még a település közvilágítása is zavarni fog. Szerencsére az IKSZT-nek(…)

Dányi csoport látogatása a csillagvizsgálóban

Mintegy 50 fős csoport látogatott el Dányból a csillagvizsgálóba. A gyerekekből és felnőttekből áll csoport kimondottan jó időt fogott ki a kirándulásra. Az égbolt derült az este enyhe volt. A nagy létszámra való tekintettel az udvaron is felállítottunk kettő darab dobson távcsövet a kupolában történő tumultus elkerülése érdekében. A távcsöves bemutatás közben.után egy kis égbolt(…)

Cygnidák 2017

Augusztus 18 és 25 között került megrendezésre, immár a 12. alkalommal a nyári meteormegfigyelő táborunk. A létszám a szokásos 15-20 fő között ingadozott. A ország 11 településéről érkeztek hozzánk táborozni vágyók. A családias hangulatú tábor megfigyelések szempontjából vegyesnek mondható. fele-fele arányban voltak derült és borult éjszakák. Csilla az ifjúságot oktatja.

Bemutatás Jászfényszarun

Testvérvárosok találkozójára hívtak bennünket Jászfényszarura, csillagászati bemutatót tartani. Az eredeti helyszíntől jóval közelebb kerültünk Sülysáphoz. A bemutatáshoz szükséges körülmények is sokkal jobbak voltak itt, pontosabban a Jászfényszarui vásártéren. Három darab tükröstávcsővel autóztunk bemutatni, kettő darab 30 centis és egy darab 25 centis Dobson távcső társaságában. Mintegy 80 fő látogatott ki a bemutatásra a város szélére.(…)

Csillagászati diákolimpikonok a csillagdában

Az Asztrofizikai és Csillagászati Diákolimpiára készülő 8 fős keretből négyen a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló választották az országos válogató előtti utolsó felkészülési állomásuknak. A csapat több tapasztalt amatőrcsillagásszal kiegészülve három éjszakán folytatott gyakorlati felkészülést csillagos égbolt ismeretből. Sajnos igazi távcsöves munka csak egy éjszaka történt, de a borult időszak is hasznosan telt. Egy planetárium program képének(…)

KovaKaland 16. – autós, GPS-es pontkereső Túra a Naprendszerben

Hobby kerékpárosként szeretek a természetben, csendes helyeken túrázni. Az interneten böngészve keresgéltem újabb helyszíneket, így találtam rá a Túra a Naprendszerben tanösvényre, melyet 2016. szeptemberében végig is tekertem. Nagyon megtetszett mind az ötlet, mind a környék és elhatároztam, hogy az ismerőseimnek is megmutatom ezt a lehetőséget. Még 2013. szeptemberében indítottam el egy saját szervezésű sorozatot,(…)

ZagyvaParty Fesztivál

A csillagászat népszerűsítése érdekében bemutatókat szerveztünk a fesztivál ideje alatt. Terveinkben nappal a Nap este pedig a Jupiter és a Szaturnusz bemutatása szerepelt. 15-én este terep felmérést végeztünk, honnan is tudnánk a fákkal bőven rendelkező Margit szigetről megmutatni a tervezett égitesteket. Végül is a sziget bejáratánál találtunk egy kiváló helyet, hol áram vételi lehetőség is(…)

Göbölyjárás I – II.

Május 30-a után, június 13-án is előadással egybekötött csillagászati bemutatót tartottunk  a Tápióvidék Természeti Értékeiért Közalapítvány Göbölyjáráson lévő erdei iskolájában. Szerencsére mind két alkalommal derült volt az idő, így a távcsöves bemutatás is sikeres volt. Az első alkalommal a Hold és a Jupiter második alkalommal a Jupiter, Szaturnusz, M 13, M 57 és még egy-két(…)

Tápiószecsői bringások

A tápiószecsői Nyárköszöntő Falukerülő Túra 2017. kerékpáros résztvevő ellátogattak a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba is. A kis pihenés alatt megnézték a csillagdát,jó hangulatú beszélgetés után folytatták útjukat Tápiószecső felé.

Mendei Pünkösd és Sóút II. túrák

Az idén már a második alkalommal érintette a csillagvizsgálónkat a Tápiószelei Természetbarát Klub szervezésében rendezett Pünkösdi és Sóút túrák. A Pünkösdi túrák mindegyike érintette a csodálatosan feldíszített mendei templomot, amely a világon egyedülálló. A Pünkösd 10 /km/ a sülysápi Wass Albert Művelődési központból indulva elsőként a csillagvizsgálóhoz jött majd folytatva az utat Mende felé. A(…)

Sülysápi futónap

Nagyon kellemes idő fogadta a futónap résztvevőit, igazi sportolásra való körülmények. Most is mint mindig az ilyen rendezvényeken a gyerekek számára rendezett “staféta” egyik állomása volt a csillagászat. Nekünk már nem volt olyan nagy szerencsénk mint a futóknak. Vonulgató felhők zavarták a Nap bemutatását, ráadásul azon sem látszódott semmilyen érdekes dolog. De a gyerekek így(…)

Ovi nap a Kapás udvarban

Selmeci Mariann óvónéni kérésének eleget téve bemutatást tartottunk a Kapás udvar felett lévő bástyáról. Sajnos a Napot felhők takarták így maradt egy távoli villanyoszlop teteje mint célpont. Így is érzékeltethető volt a gyerekek számára a távcső szerepe a távolra látás szempontjából. A program színesítésére meteoritokat mutattunk az óvodásoknak, akik nagy érdeklődéssel fogdosták, tapogatták a világűr(…)

Tápió-vidéki Családi Sportnap – Nagykáta

Nem kegyelmezett az időjárás a III. Tápió-vidéki Családi Sportnap résztvevőinek sem,ahol a Tápio-menti Tömegsport Alapítvány meghívásának tettünk eleget. Fél tíztől vártuk az érdeklődőket egészen fél kettőig amikor már nagyon fáztunk és haza mentünk.Igaz mások is elkezdtek pakolni. Köszönjük a meghívást,reméljük nem mindig szaladunk bele ilyen rossz esős időbe.

Könyvtárak éjszakája – Szentmártonkáta

A Könyvtárak éjszakája elnevezésű rendezvényre voltunk hivatalosak Szentmártonkátára a Szabó Magda Nagyközségi Könyvtár és Teleházba. A félhétkor kezdődő előadás után távcsöves bemutató szerepelt a programban. Nagy szerencsénkre a Hold és a Jupiter környezetében egy felhőlyuk keletkezett amin betudtuk mutatni a két égitestet. Igaz nem a legjobb volt az átlátszóság, de azért mégis sikerült a 10(…)

Túra a Naprendszerben – Fezosport

Május 6-án  tartotta a Budapesti Fezosport Turista Egyesület gyalogos és kerékpáros túráját a “Naprendszerben”. A gyalogos túra 15 km, az országúti kerékpáros túra 77 km hosszú távon zajlott. A kerékpárosoknak országúton kellett felkeresni a “Túra a Naprendszerben” tanösvény információs tábláit. A 73 km-es terepkerékpáros túra a rossz időjárási viszonyok miatt elmaradt.   A legifjabb résztvevők.

Csillagászat Napja 2017

Sajnos a várakozásokkal ellentétben az időjárás nem kegyelmezett a csillagászoknak, a Csillagászat Napjának. Az eső ellenére azért mégis csak megtelt a csillagvizsgáló előadóterme. A 20 fős hallgatóság Kalup Csilla nagyszerű előadását élvezhette a csillagok életéről.

Fotometriai szakkör

A Magyar Csillagászati Egyesület Változócsillag Szakcsoportjának Fotometriai szakköre, amely a budapesti Polaris csillagvizsgálóban tartja rendszeres összejövetelét most kihelyezett szakköri foglalkozást tartott a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. Ennek oka, hogy a környék több amatőr csillagásza is érdeklődik a téma iránt. A csillagászati műszerek és a fényképezőgépek rohamos fejlődése során, lehetőség nyílt arra, hogy amatőr csillagászok is nagyon(…)

Tagfelvétel a SACSE-ba

Unokától a nagyszülőkig várjuk azok jelentkezését, akiket érdekel a csillagászat, a fényképezés és a számítógép-használat. A modern kor csillagásza már nem a szemét a távcsőre tapasztva végzi csillagászati megfigyeléseit, hanem a távcsőre szerelt fényképezőgéppel vagy más fényrögzítő eszközzel nyeri az információkat az égbolt csodálatos objektumairól. A kép illusztráció a Távcsőbolt honlapjáról Az így nyert adatokat(…)