Tagfelvétel a SACSE-ba

Unokától a nagyszülőkig várjuk azok jelentkezését, akiket érdekel a csillagászat, a fényképezés és a számítógép-használat. A modern kor csillagásza már nem a szemét a távcsőre tapasztva végzi csillagászati megfigyeléseit, hanem a távcsőre szerelt fényképezőgéppel vagy más fényrögzítő eszközzel nyeri az információkat az égbolt csodálatos objektumairól.

A kép illusztráció a Távcsőbolt honlapjáról

Az így nyert adatokat számítógépen feldolgozva kapjuk meg azokat az eredményeket, melyekhez vizuális észleléssel nem jutnánk hozzá. Természetesen vizuális megfigyelések most is vannak, főleg bemutatások alkalmával. Sőt sokan nagyon jó kézügyességgel rendelkeznek, és csodálatos képeket rajzolnak a távcsőben látott objektumokról. Ezek bekeretezve díszei lehetnek egy lakásnak vagy ajándékként is megállják a helyüket – ugyanez a fényképekre is igaz.

A különböző képkészítési módszerek egyesületünkben elsajátíthatóak. Megtanulhatjuk a csillagképeket, a csillagképekben látható halványabb, csodálatos objektumok megkeresését. Megtanulhatjuk ezek fényképezőgéppel történő rögzítését, feldolgozását és kiértékelését. A fénykép elkészítése után kezdődhet a számítógépes munka, ahol a fényképezéssel nyert információkból csodálatos képeket készíthetünk vagy tudományosan értékes adatokat nyerhetünk.

Az egyesületünk asztrofotósának, Virág Lászlónak a felvétele az M51-es galaxisról. A felvétel a 35 cm-es Schmidt-Cassegrain készült.

Ezekhez a tevékenységekhez a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban minden eszköz adott, a technikák elsajátítása csak idő kérdése. De nem csak tudományos vagy művészi teljesítményre vágyókat hívjuk: azokat is szeretettel várjuk, akik baráti társaságot keresnek, ahol jókat lehet beszélgetni csillagászatról és űrkutatásról.

 

A 35 cm-es Schmidt-Cassegrain távcső.

Jelentkezni, érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

sacse@sacse.hu

06 70 347 2409

Online jelentkezési lap

vagy minden derült szombaton este a csillagvizsgálóban.