Turisták az űrállomásra

Az Axiom Space vállalat a SpaceX személyszállító Dragon űrhajójával tervez fizető utasokat szállítani az ISS-re.

Az Axiom Space egy 2016-ban alapított, houstoni székhelyű vállalat, 60 munkatárssal, akiknek a többsége jelentős szakmai gyakorlatot szerzett a NASA-nál vagy a NASA szerződéses partnereinél. Távlati terveik között a világ első, kereskedelmi alapon működő űrállomásának megépítése szerepel.

Az Axiom Space illetékesei március elején jelentették be, hogy szerződést kötöttek a SpaceX-szel, amelynek értelmében a Crew Dragon űrhajóval kereskedelmi alapon magánűrhajósokat szándékoznak a Nemzetközi Űrállomásra szállítani. Az Axiom szerint a küldetésre leghamarabb 2021 második félévében kerülhet sor, amelyen az Axiom hivatásos űrhajósa társaságában három magánűrhajós vesz részt. A küldetés tíz napig tart, amelyből nyolcat töltenének a látogatók az ISS-en, két napot venne igénybe az oda-vissza utazás. További részleteket nem közöltek a tervezett utazásról, így azt sem, mennyit fizetnének az utasok az űrrepülésért.

Az Axiom Space már 2021 második felében magánűrhajósokat (űrturistákat) szándékozik az ISS-re vinni a SpaceX Crew Dragon űrhajójával. (Kép: NASA)

Az Axiom vezérigazgatója, Michael Suffredini a repülést vízválasztónak nevezte az alacsony Föld körüli pálya kereskedelmi hasznosítása terén. (A jól hangzó kijelentés az emberes űrrepülés vonatkozásában többé-kevésbé igaz, más területeken azonban legkevésbé sem, gondoljunk csak magáncégek távérzékelő műholdjaira, vagy a műholdseregek immár tömegesen induló tagjaira. – B.E.) Suffredini azt is elmondta, hogy a repülés csak a nyitánya lesz az Axiom által tervezett, számos hasonló konstrukciójú küldetésnek. A NASA tavaly júniusban bejelentett, az alacsony Föld körüli pálya kereskedelmi hasznosítását célzó stratégiájával összhangban az Axiom Space a későbbiekben évente két hasonló küldetést tervez végrehajtani.

A 2019 márciusában az ISS-hez közeledő, dokkolásra készülő Crew Dragon űrhajó. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A NASA január végén jelentette be, hogy szerződést kötött az Axiom Space-szel, amelynek értelmében a cég rendelkezésére bocsátja az ISS Harmony (Node 2) moduljának egyik dokkolónyílását, amelyhez az Axiom 2024 végén hozzákapcsolhatja saját kereskedelmi modulját. Ennek része lesz egy további dokkolónyílás, valamint egy „földmegfigyelő obszervatórium”, amelyet az európai Cupola modul nagyobb változataként képzelnek el. Az Axiom modulja hasonló lesz az ISS meglévő Node 2 és Node 3 moduljaihoz, de azoknál egy vagy két méterrel hosszabb lehet. Ezt követően az első Axiom-modulhoz 2025-ben lakómodult, majd 2026-ban kutatási és gyártási célokat szolgáló modult kapcsolnának. Végül, amikor az ISS küldetése befejeződik, akkor az Axiom-modulokat leválasztják, és hozzájuk kapcsolnak egy, az energiaellátást és a termikus szabályozást ellátó egységet, így attól kezdve az Axiom moduljai önálló űrállomásként folytathatnák a Föld körüli keringést.

Az Axiom Space 2024-től saját, kereskedelmi alapon hasznosított modulokat tervez az ISS-hez kapcsolni. (Kép: Axiom Space)

E folyamat első lépését jelenti az ISS-hez űrturistákkal indítandó küldetés. A cég képviselői jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a NASA-val arról, hogyan illeszthetők be az űrturistákat szállító küldetések az ISS-hez induló, a hivatásos űrhajósokat szállító küldetések menetrendjébe.

Az Axiom Space-szel kötött szerződés a második abban a sorban, amelyet a SpaceX a Crew Dragon űrhajó űrturisták szállítására történő hasznosítására kötött. Amint arról beszámoltunk, a Space Adventures cég azt tervezi, hogy a Crew Dragonnal valamikor 2021 vége és 2022 közepe között négy űrturistát vinne Föld körüli küldetésre, de anélkül, hogy az ISS-hez kapcsolódnának.

forrás: űrvilág.hu