Újabb három Jaokan-30 műhold

Kínából, azon belül is Hszicsangból feltehetően katonai célú műholdakat állítottak pályára.

A Hosszú Menetelés-2C hordozórakéta március 24-én, magyar idő szerint 4:43-kor emelkedett a magasba a déli Szecsuán tartományban fekvő starthelyről. Az indítás egy héttel azután történt, hogy egy másik kínai hordozórakéta, az ebben a konfigurációban először alkalmazott Hosszú Menetelés-7A szerencsétlenül járt.

(Kép: Xinhua)

A mostani start nyomán a Jaokan-30 (Yaogan Weixing-30) sorozat újabb hármas csoportja került alacsony Föld körüli pályára. A hivatalos hírforrások – ahogyan a korábbi hasonló startok idején – most is kísérleti távérzékelő űreszközöket említenek. A műholdak feladatát egyértelműen titkolják, elemzők szerint katonai megfigyelési (elektromágneses felderítési) célból, esetleg gyors visszatérési idővel készülő kémfelvételekhez használatosak.

Eddig minden Jaokan-30 műholdat a kétfokozatú Hosszú Menetelés-2C rakétatípussal bocsátottak fel. Az első adag 2017 szeptemberében állt pályára, majd ugyanannak az évnek a novemberében és decemberében megint 3-3 indult belőlük. Aztán 2018 januárjában, majd 2019 júliusában is volt egy hasonló start.