Újabb két Beidou (Rovat: Kínai műholdak)

Január után most ismét két, közepes magasságú pályára kerülő taggal bővül a kínai navigációs műholdak konstellációja.

A Beidou-3 sorozat M3 és M4 jelzésű példánya Hszicsangból (Xichang) állt pályára február 12-én, magyar idő szerint 6:10-kor. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3B volt. Előzőleg épp egy hónappal korábban, január 12-én hajtottak végre egy ugyanilyen startot, ugyaninnen.

A kínai navigációs műholdrendszerben a közepes (21,5 ezer km körüli) magasságú pályák mellett 36 ezer km magasan húzódó geoszinkron illetve geostacionárius pályákon működő űreszközöket is alkalmaznak. A most felbocsátott űreszközök az első kategória képviselői, pályasíkjuk pályasík hajlásszöge az egyenlítői síkhoz képest 55,5°-os. (Kép: Beidou)

A Beidou a kínai megfelelője az amerikai GPS, az orosz GLONASSZ és az európai Galileo műholdrendszernek, rádiójeleinek vétele és feldolgozása alapján pontos hely- és időmeghatározást lehet végezni. Az új generációs Beidou holdak starttömege 1014 kg, a műholdtest mérete 2,25 × 1,22 × 1 méteres. A kínai navigációs műholdrendszer az ígéretek szerint 2020-ra globális lefedettséget biztosít majd 27 közepes magasságú, 5 geostacionárius és 3 az egyenlítői síkkal nagyobb szöget bezáró geoszinkron pályás műholdjával.

Frey Sándor

www.urkutatas.hu