Újabb Tundra

Orosz fegyverzet-ellenőrző műholdat állítottak pályára pénteken Pleszeckből.

A Tundra-14L (EKSZ-4, Kozmosz-2546) jelzésű katonai műhold egy Szojuz-2.1a rakétával startolt az észak-oroszországi indítóhelyről, május 22-én, magyar idő szerint 9:31-kor.

(Kép: Orosz Védelmi Minisztérium)

Ahogy a sorozat korábbi darabjai, ez is magas, elnyúlt elliptikus, ún. Molnyija-típusú pályára állt. Ezek hajlásszöge 63,4° az egyenlítői síkhoz képest, a keringési idő pedig fél nap. A nagy pályahajlás nem csak azt biztosítja, hogy a távoli északi szélességeket is meg lehet figyelni a műholdakkal, de a pálya térbeli helyzetét a Föld nem tökéletes gömb alakja miatt hosszú távon módosító perturbáló hatások is itt (az ún. kritikus inklináció mellett) a legkisebbek. A pályát úgy állítják be, hogy a műhold a keringési idejének túlnyomó részét az északi félteke fölött repülve töltse, utána már igazából csak „hagyni kell repülni” az űreszközt.

A mostani volt a legújabb generációs orosz fegyverzet-ellenőrző holdak, a Tundra sorozat negyedik darabja. A szovjet időszakban a hasonló feladattal készült műholdak Oko néven futottak. Működési módszerük, hogy a fedélzeten levő infravörös teleszkóp segítségével a Földet figyelik, váratlan, erős hősugárzást kibocsátó források után kutatva. Ezek lehetnek interkontinentális ballisztikus rakéták indításai. Kiegészítésképpen a látható és ultraibolya tartományban működő érzékelők is vannak a fedélzeten. Az esetlegesen elindított rakéták repülési útját is tudják követni, gyorsabb riasztást adva, mint a földi telepítésű katonai radarrendszerek. A Tundra műholdak emellett a nukleáris háború esetén bevethető vészhelyzeti kommunikációs rendszerrel is fel vannak szerelve.

Egy ritka fénykép – ha nem is egy igazi Tundra műholdról, de legalább annak egy makettjéről. (Kép: Moscow Times)