Űrtechnika a rák diagnosztizálásában

A röntgencsillagászati küldetések detektoraiban használt technológiával kristálytiszta képet adó orvosi röntgenberendezést fejlesztettek.

A közönséges orvosi röntgenberendezések kissé elmosódott képet adnak, amelyeket sokszor nehéz értelmezni, ezért a rákos szövetek elkerülhetik az orvosok figyelmét, különösen a betegség kezdeti stádiumában, amikor pedig még jobb esély lenne az eredményes kezelésre. Nemrég az ESA és az Egyesült Királyság Űrügynöksége (UK Space Agency) 1,2 millió euró összegű támogatásával olyan röntgenberendezést fejlesztettek, amelyik kristálytiszta képet alkotva lehetővé teszi a rák korai diagnosztizálását.

A brit Adaptix cég mérnökei a röntgencsillagászati műholdaknál bevált technológiát alkalmazva olyan készüléket fejlesztettek, amely háromdimenziós szkenneléssel a korábbi eszközökénél sokkal élesebb, tisztább képet alkot. A fejlesztés során azt a röntgenoptikát vették alapul, amelyet az ESA az 1999-ben indított XMM-Newton röntgentávcsövében használt. Az űrtávcső számára kidolgozott technológia alkalmazásával kisméretű, hordozható és műholdas összeköttetéssel rendelkező röntgenkészüléket sikerült készíteni (utóbbinak köszönhetően az eszköz a háziorvosi rendelőkben is használható lesz, fölöslegessé téve a páciens utaztatását és rövidítve a kórházi várakozási időket).

Az ESA XMM-Newton röntgentávcsövének felvétele az XLSSC006 galaxishalmazról. (Kép: ESA / XMM-Newton (röntgen); CFHT-LS (látható fény); XXL Survey)

A brit országos egészségügyi szolgálat (NHS) illetékese elmondta, hogy tavaly, a szolgálat fennállásának 70. évfordulója alkalmából hirdették meg az ipar számára, hogy próbálják az űrtechnika eredményeit a mindennapi egészségügyi gyakorlat számára hasznosítani. Az akció keretében született az új röntgenkészülék. Az Egyesült Királyság tudományügyi minisztere azt hangsúlyozta, hogy az űrtechnikára nemcsak azért van szükség, hogy megfigyeljék a Világegyetem távoli vidékeit, hanem az új technológiáknak itt a Földön kell a legjelentősebb hatást gyakorolniuk, az emberek életének jobbá tételével.

A brit Adaptix cégnél fejlesztett, ágyméretű röntgenberendezés. (Kép: Adaptix Imaging)

A fejlesztést végző Adaptix céget az ESA harwelli (UK) inkubációs központja támogatta. Az ESA segítségével a csúcstechnológiás fejlesztést végző cég 33 magasan kvalifikált fejlesztő és gyártó szakember számára tudott új munkahelyet létesíteni.

forrás: űrvilág.hu