Váratlan lemondás

Távozik a NASA-tól az emberes űrrepülésekért felelős vezető – mindössze napokkal a Crew Dragon űrtörténelmi első startja előtt.

Doug Loverro két nappal azelőtt jelentette be lemondását, mielőtt neki kellett volna elnökölnie azon az ülésen, amelyen a SpaceX új űrhajója első emberes próbarepülésének (Demo-2 vagy DM-2) készültségét tekintetik át és döntenek a május 27-én esedékes start végrehajtásáról. Az esemény igen jelentős az amerikai űrhajózásban, hiszen 2011, az utolsó űrrepülőgépes út óta nem indultak amerikai űrhajóval és hordozórakétával, az Egyesült Államok területéről emberek a világűrbe.

Doug Loverro egy tavaly decemberi beszélgetésen, Jim Bridenstine, a NASA vezetője társaságában. (Kép: NASA / Joel Kowsky)

A lemondásnak állítólag nincs semmi köze a Crew Dragon küszöbön álló repüléséhez. Loverro a NASA Artemis holdprogramjával kapcsolatban nem értett egyet a 2024-es új holdraszállás levezénylésére kiírt tender alakulásával. Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, az űrügynökség három cégcsoportot bízott meg annak kidolgozásával, hogyan landolhatnának amerikai űrhajósok a Hold felszínén a Trump-kormányzat által kijelölt – feszítettnek tűnő – határidőig. Ennél több részlet azonban nem került nyilvánosságra a lemondás okáról.

Loverro mindössze fél évet szolgált a NASA kötelékében. December elején érkezett, előtte évtizedeken át katonai űrprogramokban töltött be vezető tisztségeket. Kinevezésével Bridenstine az általa még 2019. júliusban felmentett Bill Gerstenmaier helyett keresett olyan vezetőt, aki fel tudja pörgetni az ügynökségnél az emberes programokat. Most Loverro eddigi helyettese, az egykori űrhajós Ken Bowersox veszi át ideiglenesen a posztját, ahogyan az a Gerstenmaier távozása és Loverro érkezése közti időszakban is történt.