Hazatért a Crew-1 négy utasa

Florida partjai közelében a tengerre érkezett a Crew Dragon űrhajó kabinja, az űrhajósok öt és fél hónap után a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) tértek vissza.

A SpaceX űrhajója a NASA megbízásából vitt négyfős személyzetet az ISS-re, még tavaly novemberben. Ez volt az emberes repülésekre fejlesztett Dragon variáns első szolgálatszerű repülése. Egyúttal most először közelítették meg a 210 napos űrben töltött időt, ami a Crew Dragon számára meghatározott maximális időtartam.

A landolást a leszállóhely térségében uralkodó viharos időjárás késleltette néhány napig. Végül a Crew Dragon Resilience nevű példánya magyar idő szerint május 2-án 2:35-kor vált el az űrállomástól, és 8:57-kor érkezett meg a Mexikói-öbölbe.

Balról jobbra Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins (USA) és Szoicsi Nogucsi (Soichi Noguchi, Japán) egy a visszaindulásuk előtt, még az űrállomáson készített csoportképen. Távozásukkal heten maradtak fent az ISS-en. (Kép: ESA / NASA / Thomas Pesquet)

Tekintettel a közép-európai időhöz képest 6 órás eltolódásra, ez ott hajnali 2:57-nek felelt meg. Az űrrepülés idén 60 éves történetében nem sokszor fordult elő éjszakai leszállás vízre: ez volt mindössze a harmadik eset. Az Apollo-8 Holdat megkerülő űrhajósai 1968. december 27-én napkelte előtt érkeztek meg a Csendes-óceánba. A második alkalom ráadásul nem is tervezett volt. 1976 októberében ugyanis a szovjet Szojuz-23 küldetése idő előtt ért véget, a kényszerleszállás során a két űrhajós a befagyott Tengiz-tóra érkezett le. Az incidens szerencsés véget ért, a jégpáncélt áttörő kabinból másnapra nagy nehezen sikerült kimenteni Zudovot és Rozsgyesztvenszkijt.

Miután a Crew Dragon kabinja a négy ejtőernyőjével leereszkedett a Mexikói-öbölbe, a közelben várakozó mentőcsapatok sietnek a segítségükre. A partra indulás előtt gyors orvosi vizsgálaton esnek át. A helikopteres, majd repülőgépes utazásuk célpontja a NASA houstoni Johnson Űrközpontja.

Nappal szép fehér-narancssárga ejtőernyőket látnánk, miközben a Crew Dragon kabinja ereszkedik lefelé a leszállás utolsó szakaszában. De az éjszaka sem akadályozta meg, hogy figyeljék az eseményeket, infravörös kamerákkal. (Képek: NASA TV)

Rossz idő ide vagy oda, a Crew-1 küldetés befejezését nem lehetett volna túlságosan sokáig késleltetni. Az ISS-en ugyanis a személyzetváltás miatt egyszerre 11-en tartózkodtak. Az űrállomás életfenntartó rendszerei azonban legfeljebb 20 napig bírják ezt a terhelést, utána az oxigénfejlesztő és a levegőből a szén-dioxidot kivonó berendezések nem tudnák kiszolgálni a megnövekedett létszámot. Az ISS-en egyébként voltak már többen is egy időben: legfeljebb 13-an tartózkodtak egy légtérben, az STS-127 és STS-131 űrrepülőgépes küldetések idején, 2009-ben és 2010-ben.

forrás: űrvilág.hu