10. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő

10. Kulin György Csillagászati Diákverseny 2022. A vetélkedőt a magyarországi és határon túli általános iskolák felső tagozatos tanulóinak hirdette meg a Magyar Csillagászati Egyesület a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Bajai Csillagvizsgáló Intézete, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület és a tatai Kőkúti Általános Iskola segítségével, támogatásával.

A vetélkedő selejtezője már 2021 szeptemberében elkezdődött három internetes fordulóval. Innen a legjobb hét csapat jutott be a döntőbe, kiegészülve a Kárpát-medencei magyarság iskoláiból a legjobb eredményt elérő csapattal. Így talán nemzetközinek is nevezhető a verseny.

A SACSE által felkészített csapatok már 2012 óta részt vesznek a versenyen egy vetélkedő, a 2014-es kihagyásával. Lényegében amikor indultunk, be is jutottunk a döntőbe. Ezeken a vetélkedőkön kettő második, egy harmadik, egy negyedik és egy hatodik helyezést értünk el. Az első három vetélkedőn a jászberényi könyvtárban működő csillagda csapatát készítettük fel az országos megméretésre. A 2020-as és 2022-es versenyen már a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló csapatával indultunk.

Az internetes fordulók egyik feladata volt egy űrhotel makettjének az elkészítése és a küldetés logójának megszerkesztése. Természetesen ezek mellett rengeteg csillagászati feladat volt elméleti és gyakorlati  témák megoldásával.

A 2022. április 23-án, a tatai Kőkuti Általános Iskola aulájában megrendezett döntőre sajnos tartalékos csapattal tudtunk menni, mivel ez egyik jól felkészült diákunkat az iskolájának az igazgatója nem engedte el az országos döntőre! Így is sikerült a csapatunknak a jó szereplés. Három ponttal maradtunk le a dobogóról, így a negyedik helyezés jutott nekünk. Figyelembe véve az előzményeket ez is nagyszerű eredménynek számít.

A csapat CSÖSZ Hotel Vega néven nevezett a vetélkedőre. A CSÖSZ a Csillagösvény Szállodalánc rövidítése, a Vega nevet pedig az alfa Lyra magyar csillaglegendákból származó név adta ( Vega = Csősz csillag).

A vetélkedő egyik feladata volt egy hulladékokból építendő űrszálloda makettjének az elkészítése.

CSÖSZ Vega Hotel

A Hotel Vega a CSÖSZ (Csillagösvény Szállodalánc) csoport első tagja, úgy is mondhatnánk, hogy zászlóshajója. Letisztult szerkezetű turisztikai célú űrállomás a klasszikus formák kedvelőinek. Foglaljon szobát nálunk, ígérjük, felejthetetlen élményben lesz része!

A hotelmakett szerkezeti és műszaki jellemzői:

1. UTASSZÁLLÍTÓEGYSÉGEK (2 űrhajó); felhasznált anyagok: műanyag vitaminosdoboz , a fúvóka a pillepalack nyaki részéből készült, alufólia borítással. A hajótest hotellogóval ellátva.

2. DOKKOLÓ EGYSÉG (2); felhasznált anyagok: műanyag vajkrémes doboz, a dokkoló csatlakozórész a vitaminosdoboz kupakjából áll, a hajó érkezéskor becsavarodik a kupakba, távozáskor kicsavarodik.

3. KÖZPONTI GRAVITÁCIÓGENERÁTOR EGYSÉG (1); felhasznált anyagok: törött holdgömb, háztartási papírtörlővel kitömve, repedések celluxszal javítva.

4. KÖZLEKEDŐFOLYOSÓK (4); felhasznált anyagok: alufóliás tekercs papírhengere.

5. KÖRÍV EGYSÉG; felhasznált anyagok: építkezésből maradt polisztiroldarabok, bambusz sasliknyársakkal és ragasztóval rögzítve. A Körív egység belseje (5-ös számmal jelöltük) közösségi tér, a szabadidő eltöltésére a következő funkciójú egységeket terveztük: phytotron, futópálya, aquapark és szauna, orvosi rendelő,
minigolfpálya, játékterem, alkoholmentes bár, mozi, koncertterem, étterem és ajándékbolt.

6. NAPELEMEK: a Körív majdnem teljes burkolatát napelemekkel terveztük lefedni. A maketten alufóliacsíkok szimbolizálják.

7. LAKÓEGYSÉGEK: a Körív egység külső palástjához csatlakozó 12 lakóegységet különböző szobabeosztással terveztük.
Az AMIDALA apartmanok (4 egység) 2 háló+1 nappali + fürdő + minikonyha blokkból állnak családok vagy barátok számára, az egység egyik fala sugárvédő pajzzsal ellátott panorámaablak.
A SKYWALKER egységek (4 egység) 4 külön lakórészből állnak, amelyek mindegyikéhez tartozik fürdőszoba is + kis kajütablakok.
A HITCHHIKER egységek (4 egység) 12 hálószobából állnak, minden szobában van ágy és egy éjjeliszekrény, melynek fiókjában megtalálható a Galaxis útikalauz stopposoknak elektronikus kiadása e-könyvben és egy törölköző.

Munkában a csapat

És végül a csapat névsora, lakhely és iskola

Yamakawa Anna  – Dány  –  Széchenyi István Általános Iskola

Ludányi Edina – Gyömrő – Weöres Sándor Általános Iskola

Kerezsi Balázs – Úri – Szent István Általános Iskola Sülysáp

A felkészülés során nagyon sok segítséget kaptam a szülőktől is, amit ezúton is köszönök nekik!

Fodor Antal, Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló

 

További képek az alábbi linken láthatók:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3039011459696805&type=3