• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2024 Ifjúsági Csillagász Tábor

 2024-ben augusztus 11. és 17. között rendeztük meg az immár szokásossá vált Ifjúsági Csillagász Táborunkat. Okulva az előző évek tapasztalataiból a vízhiány elkerülése végett vásároltunk újabb 1000 literes tartályokat és így már 5,5 m3 vízzel vártuk a tábor kezdetét.  A vízhiány miatt a tábor időtartamát is csökkentettük 1 hétre, valamint a tábori résztvevők számát sem engedtük magasra. Végül is a létszámot 16 főnél határoztuk meg, plusz 2 fő táborvezető, összesen 18 fő. sajnos csak ennyit táborozót tudunk ellátni probléma mentesen.

Az első, az az a 0. napon vasárnap este a szokásoknak megfelelően szalonna sütéssel kezdődött. A szalonna sütés után 23 órakor együttes meteor megfigyelést végeztünk. Ennek az volt a célja, hogy az új táborozóknak megmutassuk a meteorozás lényegét, nagyjából megismerjék az eget és persze a régi táborlakóknak sem ártott felfrissíteni a tavaly tanultakat.

Szalonnasütők egy csoportja

Hétfőn este elkezdődtek a megfigyelések. A tábor ideje alatt inkább az éjszakai programokra helyeztük a hangsúlyt, mivel nappal kibírhatatlan hőség volt és a gyerekek a pincében vészelték át a kánikulát. A 16 fős tábort 4 csoportra osztottuk és a csapatoknak különböző feladatokat kellett megoldaniuk.

Ilyen feladat volt az Eratothenész által végzett Föld kerületének a megmérése. igaz hogy Eratothenész nap-éj egyenlőségkor végezte el a mérését, de az elv megismerése így is tökéletes volt. A csapatok 4-500 km-es tévedéssel határozták meg a Föld kerületét.

Hétfő/kedd éjszaka a Perseidák meteorraj megfigyelése volt a feladata a csapatoknak. 23 órától 03 óráig voltak az ég alatt a fiuk-lányok. Óránkénti bontásban adták meg a meteorhullás darab számát, valamint rajtagságát. A legtöbb Perseida meteort 00:00 és 01:00 között észlelték a csoportok. A Perseidák mellett láttak még Kappa Cygnidákat és Déli Delta Aquaridákat is, valamint néhány Capricornida meteor is feltűnt. Megállapítható volt, hogy a tavalyi potyogáshoz képest az idén gyengébben jelentkeztek a Perseidák. Nem csak darabszámban, hanem fényességben is elmaradtak az előző évektől.

Ennek a gyenge aktivitásnak köszönhetően a kedd/szerda meteor észlelést fel is adtuk. helyette távcsöves megfigyelések kezdődtek. A távcsöves feladatok között szerepelt a Nap megfigyelése a napfoltok rögzítése észlelőlapra rajzolva. Le kellett rajzolni a Bagoly-halmazt is a Cassiopeában. Természetesen a gyerekeknek maguknak kellett megkeresni a halmazt a távcsővel. Persze akinek ez nem ment kapott segítséget, főleg az új táborlakók. Távcsöves feladat volt még az Albireo kettőscsillag észlelése is. Ezt már kevesebben végezték el mivel egy éjszaka kiesett borultság miatt. Pótolni sem lehetett mert a péntek/szombat is borult lett. Pedug lett volna még feladat. A változócsillagok világába is el szerettük volna vinni őket, de majd jövőre.

Aztán volt egy verseny is. Ki találja meg  hamarabb távcsővel az Androméda galaxist. Hát ebbe sokuknak beletört a “bicskája”. A versenyzőknek csak a fele teljesítette a feladatot. Voltak kitartóak akikre nagyon büszke vagyok, mert nem adták fel a keresést és addig dolgoztak amíg nem sikerült megtalálni a galaxist.

Egy kis kulturális feladatot is csempésztünk a csillagászat mellé. A csapatoknak az általuk választott csapnévre “hajaló” verset is kellett írni. Ezt a feladatot a csapatok pontozták egymásnak.

Szombatra kialakultak az eredmények is. A csapatversenyt pontozását módosítani kellett, hogy eredményt tudjunk hirdetni. Végül is egy igen egyszerű módját választottuk ennek. A csapatokban szereplő csapat tagok egyéni pontszámait összeadtuk és ez döntötte el a csapatverseny végeredményét.

  1. Hercules csapat /Ármin, M. Emese, Zétény/ 78 pont
  2. Perseidák csapat / Nadin, R. Zsófi, R. Emese / 68 pont
  3. Hattyúk csapat / Bogi, Áron, Andor / 60 pont
  4. Iránytűk csapat / F. Zsófi, Zsiga, Vili / 56 pont

Egyéni verseny: Az egyéni verseny győztesének jutalma, hogy ingyen vehet részt a 2025-ös táborban.

  1. Tomsits Nadin 39 pont
  2. Molnár Emese 31 pont
  3. Martin Áron 30 pont
  4. Borsos Ármin 29 pont
  5. Ferenc Zsófi 25 pont
  6. Földvári Zsigmond 24 pont

Az idén váltottunk konyhát is. Igaz drágább volt, de az volt a vélemény, hogy jobb az ebéd. Így valószínű, hogy jövőre is erről a konyháról rendeljük az ebédet.

Zajlott még egy nem hivatalos verseny is a tábor folyamán a konyha és a táborozók között. Tuska Lászlóné Marcsy volt a segítségemre, akinek nem tudom kellő mértékben megköszönni a segítségét. Ő volt a konyhán, ő vállalta, hogy minden nap süt palacsintát a gyerekeknek. Ez napi 40-50 db palacsinta volt. Ezt a versenyt a konyha /Marcsy/ nyerte meg, mivel az utolsó napon már nem tudták megenni a palacsintát a gyerekek. Szombaton reggel kellett néhányukat rábeszélni, hogy egyék már meg a maradék palacsintát!

KONYHA – TÁBOR 1:0 a palacsinta versenyben! 😀 😀 😀

Néhány kép még a táborról és a megfigyelésekről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány Napészlelés

 

 

 

 

Bagoly-halmaz, NGC 457 észlelések

 

 

 

 

És 1 db értékelhető kettőscsillag észlelés

 

VETÉLKEDŐ EREDMÉNYE

És végül a résztvevők névsora