• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2014

Bemutató csillagvizsgálók találkozója

A második alkalommal megrendezett találkozó október 11.-n a jászberényi könyvtárban zajlott le. Az eseményt a Magyar Csillagászati Egyesület, a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület és a Jászcsillagászok Baráti Köre szervezte. A 10 órakor kezdődő programban fél óránként váltották egymást a különféle helyszínekről érkező előadók. Délbe svédasztalos ebéd mellé Jankovics Zoli barátunk palacsintái is felkerültek desszertként. Délután(…)

Budapesti turista csoport

Október 7.-n nyugdíjasokból álló budapesti turista csoport kirándult Sülysápon. Programjuk reggel kezdődött és végig járták Sülysáp összes nevezetességét. Zárásként délután jutottak el a csillagvizsgálóba. Pihenésként itt egy csillagászati előadást hallgattak meg. Nagyon tetszett nekik a településünk és a csillagvizsgáló is. December közepén jönnek vissza, hogy ne csak elméleti ismeretekkel gazdagodjanak. Reméljük a megbeszélt időpontban csillagos(…)

Tápiószecső – futónap

A Tápiómenti Tömegsport Egyesület által szervezett tápiószecsői futónapok már rendszeres vendégei vagyunk. Így volt ez az idén is szeptember 28.-n. Az előző rendezvényekhez hasonlóan főképp most is a gyermekek részére rendezett stafétában töltöttük be az egyik állomás szerepét. A tíz állomásból álló staféta sportos beállítottsága mellett, mi csillagászati kérdésekkel vártuk a gyerekeket. A nagyszerű rendezvény(…)

Szentmártonkátai csoport látogatása a csillagdában

Szeptember 27.-n a Szentmártonkátai általános Iskola által szervezett mintegy 40 fős csoport látogatott el a csillagvizsgálónkba. A rengeteg személyautó és a busz szinte el sem fért az udvaron. Gyermekek és felnőttek kavalkádja teljesen betöltötte a területünket. Nagyon sokan hozzáfogtak és szalonnasütéssel múlatták az időt, várták a sötétedést. Szerencsére az égiek ezt a lelkes csoportot látván(…)

Piac avató Sülysápon

Szeptember 20.-n avatták fel a pályázati pénzből megépült szép, kulturált piacteret a város központjában. Az eseményre egy “falunap” jellegű fesztivál keretében került sor. A színes kavalkádra egyesületünk is meghívást kapott, melyet természetesen örömmel fogadtunk. Három darab távcsővel vonultunk ki. Mag Laci 300/1500-as Dobsonja, valamint Hornyák Jani 250/1200-as Newtonja EQ6-on kiállítási célokat szolgált. Bakos Jani 100/1000-es(…)

III. Bartos Pál emléktúra

Szeptember 06.-n rajtolt a III. Bartos Pál emléktúra mezőnye a csillagvizsgálótól. Az eddigiekhez képest csak 30 perc csúszással a hivatalos indulás időpontjától. A mezőnyt aktív és amatőr bringások közössége alkotta. A “menők” javára legyen mondva, hogy mindig türelmesen bevárták a “csigákat”. Egyébként kiváló kerékpározásra alkalmas idő volt a túra alatt. Az útviszonyok is kellemesnek mondhatók, (…)

Ifjúsági tábor

Sikeres, jó hangulatú tábort zártunk augusztus 24.-n. Szerencsénkre az időjárás is mellénk állt így a 7 éjszakából 4 éjszaka tudtunk megfigyeléseket végezni. Kimondottan megfigyelésnek az számít amit az észlelője be is küld az adatgyűjtő központokba. A megfigyeléseken kívül nagyon sok érdekes objektumot megnéztek a tábor lakói saját és társaik szórakoztatására. 5 darab rajzos megfigyelés készült(…)

Díszoklevél

Nagy megtiszteltetés érte egyesületünket. Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete “Sülysápért Díszoklevél” kitüntetésben részesítette a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesületet. A SACSE köszönetét fejezi azoknak akik jelentős mértékben hozzájárultak a csillagvizsgáló és a “Túra a Naprendszerben” tanösvény létrejöttéhez, és ez által ehhez a kitüntetéshez. Köszönjük, Vékony Ferencnek a Strázsa – Felső-Tápió Non-profit Leader Egyesület elnökének a pályázat kezdetén(…)

A Happy Centrum kis tudósai a csillagvizsgálóban

Július hónapban a Sülysápon működő Happy Centrum /napközi/ kis diákjai két csoportban keresték fel a csillagvizsgálót. A különféle programokat kínáló napközi a “Kis tudós” program egyik állomásaként a csillagászattal ismerkedtek. Mind két csoport meghallgatott egy előadást, majd a lehetőségeinkhez képest igyekeztünk nekik valami kis csillagászati élményt is biztosítani nappal.

Aquaridák 2014 Palé, csillagásztábor

Kilencedik alkalommal megyünk táborozni a Zselic keleti részén lévő Paléba. A táborhely a falu fölé magasodó Öreg-hegyen van néhány pince szomszédságába. A tábor 2014. július 25. -én kezdődik és augusztus 03. -n végződik. Tábor nyitás 2014. július 25.-én délután. Innentől tudjuk fogadni a táborozókat és segíteni is ettől az időponttól tudunk. /pl. feljutás a táborhelyre/                         (…)

Előadás és bemutatás Bényén

A bényei IKSZT meghívásának eleget téve, immár második alkalommal látogattunk el Bényére. A Dolinában minden adott az előadás és a bemutatás megtartására. A nagyon szép környezetben kialakított kis fedett részen tartottuk meg az előadást, a Földet veszélyeztető kisbolygókról, majd némi várakozás után besötétedett és kezdődhetett a bemutatás az itt-ott felszakadozó felhők közt. A vége felé(…)

Múzeumok éjszakája

Egyesületünket két helyszínre hívták június 21.-n távcsöves bemutatót tartani a Múzeumok éjszakáján. Monoron a Strázsa-hegyen a Kultpincénél Hornyák János, Pintér Margit és Fodor Antal képviselte az SACSE-t. A bemutatást Hornyák János 250/1200-as nagyon jó minőségű Dobson távcsövével végeztük. Bemutatónk mellett a látogatók megtekinthették Szabó Jenő fotóművész fotókiállítását is. Persze a fő “látványosság” az éji zseblámpás(…)

Tavaszi Bringatúra

Az idén jóval később rendeztük a tavaszi kerékpározást mint tavaly. Mint kiderült helyesen döntöttünk. Igaz a tervezett időponttól így is eltértünk, mert az esős időjárás miatt 17.-n járhatatlanok voltak a földutak. Az irányon is változtattunk. Tápiószecső helyett Úri felé indultunk, ami a túrát már többször teljesítők szerint könnyebb útvonal. Az egyhetes halasztás, vagy a kiszámíthatatlan(…)

Távcsöves bemutató Tápiószecsőn

Nagyon jól sikerült távcsöves bemutatót tartott Tápiószecsőn a honvédségi lakótelep mögött lévő játszótérről, Kiss Szabolcs és Mag László. Távcsővégen szerepelt a Jupiter, Mars és a Szaturnusz a Naprendszer égitestjei közül. Valamint az M13-as gömbhalmaz és az M57-es gyűrűs-köd a galaxisunk objektumai közül. Nagyon sok kép készült  Szőke Attila jóvoltából.Köszönjük neki!

Ovis majális Sülysápon

Tarnavölgyi László meghívásának eleget téve, nagy örömmel vettünk rész a Kapás udvarba szervezett ovis majálison.

Csillagászat Napja

Mintegy 60-70 érdeklődő látogatott el a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba május 10.-n a Csillagászat Napja alkalmából. A program némi csúszással, fél nyolckor kezdődött Kalup Csilla Szaturnuszról szóló előadásával. Az előadás után kezdődhetett a bemutatás az udvaron felállított 4 db 300-as Dobsonnal, valamit a kupolában elhelyezkedő főműszerrel. Az udvaron Bakos János, Fodor Balázs, Vígh Benjamin és Mag(…)

Dányi iskolások a csillagvizsgálóban

Dányból közel 40 fős csoport látogatott el a csillagvizsgálóba. Főként gyerekek, de szülő és tanár is szép számban kísérte el őket. Szerencsénkre szép derült este került sor a programra. 19 órától előadást hallgattak a zsúfolásig megtelt előadónkban, majd az udvaron felállított két darab 300-as Dobson és a kupolában helyet foglaló 14″-os Meade SC állta a(…)

Sülysápi futónap

A Tápiómenti Tömegsport Egyesület másodszor hívott meg bennünket egy rendezvényére. Tavaly a tápiószecsői futónapon vettünk részt ami minden szempontból nagyon jól sikerült. Jó idő, sok résztvevő kellemes hangulat. Sajnos a mostani sülysápi rendezvényt az eső majdnem teljesen elmosta. Az a 250 induló minden dicséretet megérdemel elszántságáért, akárcsak a nagyszámú rendezőség, akik a hideg esős időben(…)

Mackó túra 2014

A több éves hagyománnyal rendelkező Mackó túra mezőnye első alkalommal rajtolt a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálótól. Reggel fél héttől fél kilencig lehetett benevezni a túrára. Ragyogó időben indulhatott a 25 km-es távnak az a 130 fő aki április 12.-t /az Űrhajózás Napját 🙂 /a természetben szerette volna eltölteni. Kis Szabolcs azzal kedveskedett az indulóknak, hogy a(…)

A galaxisok világa

Március 22.-én a Jászapáti Meridián Csillagászkör vezetője volt a vendégünk. Előadásában bevezette az érdeklődőket a galaxisok világába. Az érdeklődők az előadás után saját szemükkel is megtekinthettek sok olyan galaxist amely az előadásban is szerepelt. Természetesen a galaxisokon kívül más egyéb látványos csillagászati objektum is távcsővégre került. Szerencsére 22 óráig remek, nagyon tiszta égbolt alatt tudtuk(…)

Csicsergő ovodások a csillagvizsgálóban

Március 8.-án végre hosszú idő után csodálatosan derült ég fogadta a csillagvizsgálóba kilátogató óvodások mintegy 50-60 fős csoportját. Az ovisokat az óvónéniken kívül elkísérte sok szülő és iskolás testvér is. A Holdat és a Jupitert mutattuk be nekik. A Hold megpillantása könnyű feladat volt a gyerekeknek, viszont a Jupiter észrevételéhez már segítségre volt szükségük, habár(…)

MCSE THCS

A Magyar Csillagászati Egyesület Tápiómenti Helyi Csoportjának  március havi összejövetelén a csillagászati fotózás szépségeiről, nehézségeiről tartott előadást a csoport két aktív fotós tagja. Bach Zoltán az elkészült nyers képek feldolgozását mutatta be lépésről lépésre, kitérve a lehetséges hiba forrásokra is. Varga Viktor előadásában bemutatta a saját maga által készített csillagvizsgálóját, ahol kreativitásáról tett tanúbizonyságot. A(…)

A Jupiter éjszakája

  A 2014. évi előadás sorozatunkat február 22.-én a Jupiter bolygó bemutatásával kezdtük.  Választásunk azért esett az óriás bolygóra, mivel ez idő tájt magasan, zenit közelben delel, így megfigyelhetősége igen kedvező. Ezen kívül még egy másik ok is a Jupiter bolygó mellett szólt, ugyanis a bolygó első távcsöves megfigyelőjének Galileo Galileinek február 15.-én volt a(…)

Ünnepi Közgyűlés

  2014 január 25.-én Ünnepi Közgyűlést tartott a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület, az Egyesület csillagvizsgálójában. Az Ünnepi Közgyűlés célja az volt, hogy azokat, akik teljesen önzetlenül nagymértékben hozzájárultak a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló felépítéséhez, valamilyen formában köszöntse, köszönetet mondjunk nekik. A meghívott vendégeink, Szántai Melinda, Horinka László, Csaba Zsolt, Szepesi János, Lukács Tamás, és Vékony Ferenc(…)