• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

Bartos Pál emléktúra

bartos2Bartos Pál (1957-1983)
1957-ben született Mendén, iskoláit itt, illetve Nagykátán végezte. 12 éves korában határozta el hogy tanár lesz, az érettségi után a József Attila Tudományegyetemre jelentkezett. Azonban nem kapott támogatást szüleitől, így tanulmányait rövidesen abba kellett hagynia. Ekkor képesítés nélküli tanítóként helyezkedett el Mendén, miközben elvégezte a zsámbéki Tanítóképző Főiskolát.
Kis iskolás korától igen fogékony volt minden természettudomány iránt. Kőzeteket gyűjtött, sokat olvasott majd negyedikes gimnazista korában kapcsolódott be a megalakuló sülysápi csillagász klub munkájába. Időközben Sülysápra költözött a nagymamájától megörökölt házba. Távcsöveket épített és rövidesen számos mély-ég, kettőscsillag, Nap, meteor és változócsillag észlelés tette ismerté nevét. Megfigyeléseit több szervezetnek elküldte. Magyarországon kapcsolatban állt a Meteorral, Albireoval és a Dracoval. Érdekelte a meteorológia is, észlelt és feldolgozásokat vállat az Atmoszférában. Változómegfigyeléseit külföldre is küldte, az AAVSO-nak, az AFOEV-nek és a GEOS-nak.

“Palya” rövid élete során sok barátot szerzett magának. Kevés szabadidejét a csillagászat mellett több hobbinak is szentelte.
Szerette a természetet, létrehozott Mendén egy természetjáró szakosztályt, melyet haláláig vezetett. Az iskolában egy bélyeggyűjtő szakkört is létre hozott a csillagászszakkör mellett. Komolyan vette a tudományt is, a vallást is, hitt az emberi szeretetben, barátságban,, ennek megvalósulását a vallásban látta.
Fanatikus kerékpáros volt, számos országos és külföldi túrát tett meg és szervezett, mint a Pest megyei kerékpáros túraszövetség elnöke. Augusztus 26.-n egy ilyen túra közben állt meg fürödni Tahinál a Dunában. Máig is tisztázatlan körülmények között elragadta az ár, testét néhány nap múlva találták meg.
Temetése szeptember 8.-n volt a mendei temetőben. Rokonai, barátai, tanítványai és amatőr csillagász társai – több száz ember – kísérte utolsó útjára.
Ezt a kerékpáros túrát és a versenyt az ő emlékének szenteljük.