• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2007

Távcsöves bemutató Szőlőstelepen.

2007. december 18-án távcsöves bemutatást tartottunk Szőlőstelepen az általános iskolában. A bemutatás fő célpontja a Hold volt, de lehetőség volt megfigyelni a Fiastyúkot, az Ikerhalmazt, kettőscsillagokat és a kelő Marsot.

Előadás és távcsöves bemutatás Vecsésen

2007. november 16-án Vecsésen tartottunk előadást és távcsöves bemutatást mintegy 40-50 érdeklődőnek. Az előadásban Horvai Ferenc csillagász beszélt az űrkutatás elmúlt 50 évéről, majd a felhős, ködös ég ellenére megpróbálkoztunk a Hold távcsöves bemutatásával. A Hold a bemutatás első felében a vonuló felhőzet miatt kevésbé volt látható, de később már jobban kiderült az ég és a kitartóbbak a bemutatás végén már szinte teljes pompájában figyelhették meg az első negyed felé járó Hold felszínén a krátereket. Sokan ekkor látták először saját szemükkel a krátereket a Hold felszínén. Többek érdeklődését is sikerült felkeltenünk a csillagászat iránt. A később helyszínre érkező Mátis Andrással (a Planetárium volt munkatársa, aki Vecsésen lakik és 2005-ben Sülysápon tartott előadást az egyesület szervezésében) közösen elhatároztuk, hogy a nagy sikerre való tekintettel a bemutatást meg fogjuk ismételni egy derültebb éjszakán.

Őszi Csillagászati Hét – Tápióság

Az Őszi Csillagászati Hét novemberre halasztott programja a tápiósági Dr. Papp Károly Általános Iskolában megtartott előadás volt. Boros-Oláh Mónika a Naprendszerről tartott előadást a 40 főnyi hallgatóságnak.

Sajnos a távcsöves bemutató a borult idő miatt elmaradt, de reméljük ezt minél hamarabb pótolni tudjuk. Kellemes meglepetés is ért bennünket az iskolában. Az iskola rendelkezik egy 8 cm-es tükrös távcsővel, melyet az elhangzottak szerint használni is szoktak. Ritka manapság az olyan iskola ahol csillagászati ismeretekre is fordítanak időt, ezért is igyekszünk a bemutatót minél hamarabb megtartani.

Felvonulási épület építése: ötödik rész

2007. november 11-én elkészült a felvonulási épület aljzatának a betonozása. Nagy Illés, Bakos János, Fodor Balázs és Fodor Antal végezték a munkát. Sajnos a betonozásról felvétel nem készült, mert a sietős munka közben mindenki megfeledkezett róla. A sietség oka a rossz idő volt. A betonozás vége felé már az igen erős hóviharral is meg kellett küzdenünk.

Sajnos megjelent a vandalizmus is. Az épület külső még be nem vakolt részét ismeretlen vandálok megrongálták. A megrongált felületet Litter János barátunk kijavította.

Felvonulási épület építése: negyedik rész

Október 27-én felkerült a vakolat a felvonulási épület külsejére.

Az Őszi Csillagászati Hét programja

Október 15. (hétfő) 18:00 óra, Sülysáp
A Mars 3D-ben
Előadó: Boros-Oláh Mónika
Helyszín: Móra Ferenc Általános Iskola
Október 17. (szerda) 9:00 óra, Kóka
Az elmúlt egy év csillagászati érdekességei
Előadó: Boros-Oláh Mónika
Helyszín: Általános Iskola
Október 19. (péntek) 18:00 óra, Tápiószentmárton
Az űrkutatás elmúlt 50 éve
Előadó: Horvai Ferenc, Csillagász
Helyszín: Általános Iskola

Tápiószentmártonban október 19-én pénteken, Horvai Ferenc tartott előadást. Itt az űrkorszak megnyitásának 50. évfordulójára emlékezve, az elmúlt évek űrprogramjait mutatta be. Holdraszállás eredményei, és eszközei taglalása után, eljutottunk az ISS építéséig. Az előadás vége felé a Marsra szállás tervét is bemutatta az előadó. Ezen az előadáson volt a legnagyobb érdeklődés (73 fő)! Nagyon élvezték a gyerekek az előadás utáni távcsöves bemutatást. A bemutatáson a Holdon kívül a felhőlyukakban több mély-ég objektumot is megfigyelt a nagy számú érdeklődő.

Felvonulási épület építése: harmadik rész

Először a vasszerkezet került lefestésre, majd az OSB-lapok kerültek fel a falakra és a tetőre. Ezzel a nagy munkával október 13-án estére már egy zárható épület lett a telken. Október 14-én a tetőre felkerült a bitumenes hullámlemez és a külső falakra a hőszigetelés (a későbbiek során szeretnénk fűthetővé tenni a helyiséget).

Felvonulási épület építése: második rész

Szeptember 29-én és 30-án folytattuk a felvonulási épület vasszerkezetének hegesztését, melyet sikerült befejeznünk. A vasmunkák (kerítés és épület) sikeres végzésében nagy segítségünkre volt a kókai Lanzo Kft., amely ingyenesen biztosította számunkra az aggregátort. Köszönjük!

Szakkör indult Sülysápon

Megkezdte működését egy csillagászati szakkör a sülysápi Móra Ferenc Általános Iskolában. A szakkörvezető Fodor Balázs. A szakköri foglakozásokon főleg a csillagászati megfigyelésekre helyezzük a hangsúlyt. Rossz idő esetére maradnak a tantermi foglakozások. Az első összejövetelre nyolc tanuló jött el. Szeretettel várjuk a többi érdeklődő diákot is minden pénteken 18:00 órától a Móra Ferenc Általános Iskolában!

Közgyűlés

Szeptember 22-én rendkívüli közgyűlést tartott egyesületünk a tagok 50%-nak részvételével. A közgyűlés összehívásának több oka is volt. Lehetőség adódott egy 2200 négyzetméteres terület megvásárlására a Zselicben. A Zselic hazánk legkevésbé fényszennyezett tájegysége. Ebből a tényből kiindulva arra gondoltunk, hogy évente többször is ide utazva ideális körülmények között tudunk csillagászati megfigyeléseket végezni. A vezetőség úgy döntött, hogy a vásárlás ügyében a Közgyűlés döntsön. A Közgyűlés résztvevői egyhangúlag a vásárlás mellett döntöttek. Egyesületünk elődje a Sülysápi Kepler Amatőrcsillagász Klub 1977. december 1-én alakult meg, tehát az idén lesz a 30 éves évforduló. El kellet dönteni, hogyan emlékezzünk meg az évfordulóról. Felvetődött egy regionális szintű csillagászati vetélkedő megrendezése jelentős díjakkal, valamint egy országos szintű csillagászati találkozó lehetősége is. Ezek jelentős összeget vinnének el az egyesület pénztárából, ezért ezt is a Közgyűlés elé vitte az Elnökség. Az előzetes felmérések szerint a csillagászati vetélkedőre igen szerény volt a jelentkezés. 35 megkeresett iskolából kettő jelezte vissza részvételi szándékát, ezért a Közgyűlés elvetette a vetélkedő megrendezésének tervét. Döntöttünk viszont egy emlék ülés megrendezéséről, régi csillagász barátok meghívása, vendégül látása mellett. Ezen kívül még szó esett a csillagda területén történő munkákról, szakkörök indításáról, az egyesület életét, munkáját bemutató szórólapról, valamint a tagdíj megemeléséről. Javaslat hangzott el a tagdíj 10000 forintra történő emeléséről, melyet két részletben lehetne befizetni. Ez 2009-től lépne érvénybe. Erről az érdemi döntést a 2008-as évi rendes közgyűlés hozza majd meg.

Perseidák tábor ’07

Már második alkalommal szerveztünk meteor megfigyelő tábort a Zselicben található Paléba. Ezeket a táborokat kettős céllal rendezzük. Az egyik természetesen az adott meteorrajról minél összefüggőbb megfigyelési adatsort kapni. A másik a meteorozás iránti érdeklődés újbóli feltámasztása. A valaha szebb napokat látott megfigyelési ág jelen pillanatban sajnos nagyon alacsony érdeklődés mellett működik. Reméljük most is sikerült egy-két ember érdeklődését felkeltenünk! A tábor augusztus 10-től 20-ig tartott. Az első két-három nap sajnos nagyon esősre, zivatarosra sikerült. A többi napon azonban tudtunk folyamatosan észlelni, habár az utolsó két nap ismét esős volt. Idén már sokkal többen voltunk mint tavaly. Nagyon jól éreztük magunkat. Még az esős napokon is volt mivel elütni a időt. Többnyire kártyázással. Az első napokban ha meteorozni nem is, de Snapszerozni biztosan megtanult mindenki. Amikor az idő engedte a környező erdőkben tettünk kirándulásokat a helyi madarász kör vezetőjének kalauzolásával. A madarászok meghívtak minket egy gólyafészek felállítására, amelynek elkészítésében mi is segítettünk. A faluban gazdálkodó Sándor András meghívta lovagolni a táborlakókat, akik közül többen vállalkoztak a lovaglásra. Ebből is látszik milyen jó barátság alakult ki két év alatt a falubeliekkel. Ifj. Fekete Ferencné (Andi) lekváros buktával kedveskedett nekünk. Nagyon sokan fellátogattak hozzánk a táborba érdeklődni és távcsőbe nézni. Az Asszonyok Paléért Egyesület tagjai, családostól jöttek fel az észlelőrétre. Itt szeretnénk megköszönni a helyiek kedvességét és azt hogy befogadtak bennünket. Táborunk a régi „nomád” táborokhoz képest egészen komfortos volt. A szomszédos présházak tulajdonosainak köszönhetően sok olyan dologgal támogattak, ami kényelmesebbé tette a táborozást. Majdnem minden este kaptunk meleg vacsorát. Az első három napban Gróf Tomiék vendégszeretetét élveztük (bableves füstölt sonkával, lecsó füstölt kolbásszal)! Köszi Tomi, jól főzöl! Élvezhettük Deszantos babgulyását is, valamint az ilyenkor elmaradhatatlan vegyes pörköltet (marhalábszár, zúza) és most mindez kiegészítve a „táposok” kedvéért csirkemellel. A búcsú est vacsoráját Vásárosdombón fogyasztottuk el a Csendes Étteremben. A tábor összesített létszáma 28 fő volt. Ebbe csak azokat számoltuk bele akik legalább egy éjszakát a táborban aludtak. A megfigyeléseink feldolgozva a Meteor című folyóiratban fognak megjelenni.

Éjszakai túra a Zselici Sötét Ég Rezervátumban

Június 16-án egyesületünk képviseletében Fodor Antal részt vett az MCSE Kaposvári Csoportja által szervezett éjszakai túrán a Zselicben. A Zselic még viszonylag fényszennyezéstől mentes területe az országnak. Jelentős lépések történtek a tájegység csillagos egének megóvására. A túra a Zselic olyan részén zajlott ahová csak engedéllyel lehetett bemenni. Kellemes időben gyönyörű erdőkben sétáltunk egészen hajnali fél kettőig. Szerencsénkre a túra elején inkább derült mint felhős volt az ég. Azért éjfél után is megcsodálhattuk az igazi zselici éjszakai eget! Reméljük sikerül létrehozni a Zselici Csillagos Égbolt Rezervátumot, hogy még sokáig lehessen ilyen csodálatos csillagos égbolt alatt sétálni a természetben.

Felvonulási épület építése: első rész

Június 10-én elkezdtük egy kis helyiség megépítését. Célja az építkezés során anyagok raktározása,valamint olyan nem nagy értéket képviselő dolgok raktározása melyeket az észlelések folyamán használunk. Terveink szerint Szeptember közepére elkészülünk vele. Az épület dupla falú lesz, OSB lapokból. Közötte valamilyen szigetelőanyag, hogy a hidegek beálltával tudjunk egy kis melegséget biztosítani azoknak akiket a zord idő sem riaszt el egy kis észleléstől.

Tanévzáró szakkör a Polarisban

Június 9-én látogatást tettünk a Polaris csillagvizsgálóban. Sajnos nagyon sokan nem jöttek el, valószínűleg a felhős idő tartotta otthon őket. Így hárman mentünk, Csaba Zita, Fodor Balázs és Fodor Antal. Szerencsénkre sötétedésig kiderült az ég és így alkalmunk volt egy-két objektumot megnézni. Nagyon kellemes kikapcsolódás volt a Polaris meglátogatása. Szeptembertől szeretnénk rendszeressé tenni a látogatásokat a csillagdába.

Falunap 2007 Sülysáp

Május 26 27 és 28-án Tavaszi fesztivál volt Sülysápon. 26-án este a művelődési központ hátsó udvarában tartottunk csillagászati bemutatást. Paulovits István 150 mm-es Newton, Bakos János 100 mm-es Vixen és Fodor Antal 80 mm-es Zeiss távcsövével történtek a bemutatások. Az este tízkor véget érő színházi előadás nagyon sok nézője kijött hozzánk egy kis csillagászkodásra is. 27-én a sülyi focipályán állítottuk fel pavilonunkat. Itt sok szóróanyagot osztottunk, valamint az MCSE-től kapott csillagászati cikkeket árusítottuk. A Nap bemutatását Bakos Jani 100 mm-es Vixenével és Paulovits István 150 mm-es Newtonával végeztük. A legnagyobb érdeklődést mégis az MCSE-től kölcsönkapott Coronado távcső váltotta ki. Végül is sikeresnek mondható a részvételünk a rendezvényen, ahol kb. 120 érdeklődőnek tudtunk élményt nyújtani.

Szaturnusz fedés

15-en jöttünk össze május 22-én a Szaturnusz bolygó fedését megfigyelni. 6 darab távcsövet vittünk ki, melyek 80, 100 és 120 milliméter átmérőjűek voltak. Márkájukat tekintve volt közöttük Vixen, Zeiss, Celestron és Synta. A két tükrös távcső egy 150 mm-es Newton és egy 200mm-es SC volt. A vonuló felhőzet mellett végül is sikeresen megfigyeltük a belépést. Utána teljesen beborult az ég. Hogy nem mentünk haza az annak köszönhető hogy a fedés ideje alatt alakult meg az MCSE Tápiómenti Helyi Csoportja. A tervek és a programok megbeszélése után a kilépés előtt öt perccel teljesen kiderült az ég. Így szerencsésen megfigyelhettük a kilépést is.

Tavaszi csillagászati hét: Tápiószentmárton

A sorozat utolsó előadására Tápiószentmártonban a felső tagozatos iskolában került sor. Az előadás délelőtt a tanítási órák közben volt megtartva. Az 50 tanuló és az érdeklődő tanárok Sárneczky Krisztián Földet veszélyeztető kisbolygók című előadását hallhatta. Az esti bemutatóra Paulovits István, Bakos János, Fodor Balázs ment vissza távcsövével a bemutatást megtartani. A vonuló felhőzet kissé megzavarta a bemutatót, de a végére már kiderült az égbolt. Így sikeresen megnézhette az 50-60 főnyi érdeklődő a Holdat a Szaturnusz, Vénuszt és a Mizar Alkor kettős rendszert.

Tavaszi csillagászati hét: Sülysáp

A sülysápi előadásra a Móra Ferenc általános iskolában került sor. A 25-30 tanuló Sárneczky Krisztián előadásában a Plútó bolygó vissza minősítésének okairól hallhatott. Az előadást követő bemutatón Paulovits István 150/750-es Newton távcsövével, Kiss Szabolcs 120/1000-es Synta refraktorával és Fodor Balázs 80/1200-as Zeiss refraktorral tartott bemutatót. A bemutatóra mintegy 50 gyerek jött vissza.

Tavaszi csillagászati hét: Tápióbicske

A sorozat harmadik előadására Tápióbicskén került sor. A 15 főnyi hallgatóság Sárneczky Krisztián előadását hallhatta a Földet veszélyeztető égitestekről. Az előadás után Majzik Lionel tartott távcsöves bemutatót.

Tavaszi csillagászati hét: Tápiószele

Sorozatunkkal első ízben kerestük meg Tápiószele fiatalságát. Horvai Ferenc csillagász ezen az előadásán is a 21. század űrkutatásáról, Simonyi Károly űrutazásáról, valamint az űrturizmusról beszélt a mintegy hatvan főnyi hallgatóságnak. Az előadást követő bemutatón, kb. 100 érdeklődőnek mutattuk be a Holdat, Vénuszt és a Szaturnuszt. Nagyon jó volt Tápiószelén a sok érdeklődő fiatal között.

Tavaszi csillagászati hét: Mende

A sorozat első előadására Mendén került sor. A családias hangulatú előadáson Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa a 21. század űrkutatásáról, Simonyi Károly űrutazásáról, valamint az űrturizmus fejlődéséről beszélt.

Áprilisi Lyridák megfigyelése

22/23 éjjelén öt amatőr csillagász jött össze a tavasz legismertebb és egyben legjelentősebb meteorrajának az észlelésére. Tordai Tamás, Uhrin András és Tepliczky István Budapestről, Kiss Szabolcs és Fodor Antal a helyi egyesületet képviselte. Az észlelés 22:00 UT-kor kezdődött vizuális és fotografikus módszerrel. Kezdetben vonuló cirrusok és a Hold zavarta egy kissé a megfigyelést. 23:30 UT-re nagyszerű körülmények adódtak. A 02:00 UT-ig tartó négy órás megfigyelés alatt 94 darab meteor adatait regisztráltuk, ebből 66 darab minősült Lyridának. Három fényképezőgép is működött ez idő alatt, hogy milyen eredménnyel, az később derül ki. Az észlelés végére 1°C-ra hűlt a levegő. Összességében sikeresnek mondható a raj maximumának megfigyelése.

Tavaszi csillagászati hét programja

Április 20. 18:00, péntek, Mende
Bolygókutatás a 21. században.
Előadó: Horvai Ferenc, csillagász
Helyszín: Iskola
Április 23. 18:00, hétfő, Tápiószele
A Naprendszer és felfedezése
Előadó: Horvai Ferenc, csillagász
Helyszín: Művelődési Ház
Április 24. 19:00, kedd, Tápióbicske
A Földet veszélyeztető kisbolygók.
Előadó: Sárneczky Krisztián
Helyszín: Művelődési Ház
Április 25. 18:00, szerda, Sülysáp
A Plútó bolygó lefokozása.
Előadó: Sárneczky Krisztián
Helyszín: Iskola
Április 26. 10:00, csütörtök, Tápiószentmárton
A Földet veszélyeztető kisbolygók
Előadó: Sárneczky Krisztián
Helyszín: Iskola

Közgyűlés ’07

2007 március 24-én 68%-os részvétel mellett megtartottuk évi rendes közgyűlésünket. A megnyitó után Majzik Lionel tartott előadást a 2007-ben várható csillagászati eseményekről. Ezek után következett az elnöki beszámoló a 2006-ban végzett munkáról. Elsőként a közhasznúsági beszámolót hallgatták meg az egyesület tagjai, melyet egyhangúlag el is fogadtak. Második pontként a csillagda építésével kapcsolatos ügyek kerültek sorra, amivel szintén egyhangúlag értettek egyet a tagok. Harmadik napirendi pontot az egyesület tagjai által 2006-ban végzett megfigyelések összegzésének ismertetése alkotta. Itt felvetődött, hogy az észlelések koordinálásával egy önként jelentkező tagtársunk foglalkozna, amire Majzik Lionel vállalkozott. Ez után személyi kérdések kerültek sorra. A tavalyi év folyamán három fő lépett ki az egyesületből, hatan viszont beléptek. A mostani közgyűlésen újabb három fő lépett be az egyesületbe, így jelen pillanatban 21 fő az egyesület létszáma. Az év folyamán még várható hogy többen is belépnek, amit írásban előre is jeleztek. Végül a költségvetés megtárgyalása következett. A 2006-os beszámolót, valamint a 2007-re tervezett költségvetést a közgyűlés egyhangúlag megszavazta. Határozott a közgyűlés a tagdíj fizetés időpontjának megállapításáról is. Az eddigi december 31-i időpontot január 31-ben szavazta meg. Mivel e két időpont nagyon közel van egymáshoz ezért fokozatosan kerül bevezetésre az új határidő. 2007-ben a befizetés határideje május 31. Ezt a határozatot is egyhangúlag fogadta el a tagság. 2007-re már jelentős közhasznúsági tervek kerültek megbeszélésre.

Ilyenek például:

  • A tavaszi és az őszi csillagászati hét,
  • Szaturnusz bolygó fedésére tervezendő bemutatások,
  • a sülysápi falunapon történő részvétel,
  • a Perseidák 2007-es országos meteor megfigyelő tábor megrendezése.

Az egyesület szellemi elődje, a Sülysápi Kepler Amatőrcsillagász Klub megalakulásának 30. évfordulójára a térség általános iskolái részére egy csillagászati vetélkedő megrendezése. Ugyan ekkor egy országos amatőr csillagász találkozó lehetősége is felvetődött. A beszámolót egy vacsora követte, ahol kötetlenül folytatódhattak a beszélgetések az egyesület további tevékenységéről.

Teljes Holdfogyatkozás

Március 3-án 22:30 és 02:45 között teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg. Mivel 3-a szombatra esik, ez a pihenőnap mindenki számára ideális időpontnak tűnik egy közös megfigyelés végzésére. 20:00 órától már az egyesület telkén leszünk és elvégezzük a szükséges előkészületeket. Mind két alkalomra biztosítunk forró teát és más „lélekmelegítőt”! A holdfogyatkozás megfigyelésére is szeretettel várunk mindenkit.

A délutáni és az esti esőzés mindenkit elriasztott attól, hogy kimenjünk a leendő csillagda területére észlelni.
Este tíz után felszakadozott a felhőzet, így a vonuló felhők között meg lehetett figyelni a fogyatkozást. De ezt már mindenki otthonról végezte.

Szaturnusz fedés

Március 2-án 03:40 és 04:19 között Szaturnusz fedés lesz látható Magyarországról. Derült idő esetén 03:00-tól már az Egyesület telkén leszünk a jelenség megfigyelésére. A jelenség megfigyelésére mindenkit szeretettel várunk!

Sajnos a borult ég miatt nem tudtuk megfigyelni ezt az érdekes jelenséget.

McNaught üstökös

Egyesületünk több tagjának volt szerencséje megfigyelni a nemrég nagy feltűnést keltő McNaught üstököst, amiről néhány felvétel is készült. Ezekből az üstökösfotókból és az üstököst megfigyelő egyesületi tagokról álljon itt most egy pár fénykép.