Fém heget találtak egy kannibál csillagon

Amikor egy olyan csillag, mint a mi Napunk, eléri élete végét, bekebelezheti a környező bolygókat és aszteroidákat, amelyek vele együtt születtek. Most, az Európai Déli Obszervatórium Chilében található Very Large Telescope (ESO VLT) segítségével, a kutatók most először találták meg ennek a folyamatnak a sajátos jelét – egy fehér törpecsillag felszínére nyomott heget. Az eredményeket ma tették közzé a The Astrophysical Journal Letters-ben.

Köztudott , hogy néhány fehér törpe – a mi Napunkhoz hasonló csillagok lassan kihűlő parazsa – kannibalizálja bolygórendszerének darabjait. Most rájöttünk, hogy a csillag mágneses tere kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, ami heg keletkezését eredményezi a fehér törpe felszínén ” – mondja Stefano Bagnulo, az észak-írországi Armagh Obszervatórium és Planetárium csillagásza, a tanulmány vezető szerzője. tanulmány.

A kutatócsoport által megfigyelt heg a WD 0816-310 jelű fehér törpe felszínére nyomott fémek koncentrációja, amely a Napunkhoz hasonló, de annál valamivel nagyobb tömegű csillag Föld méretű maradványa. „ Bebizonyítottuk, hogy ezek a fémek egy olyan bolygótöredékből származnak, amely akkora vagy nagyobb, mint a Vesta, amely körülbelül 500 kilométer átmérőjű, és a Naprendszer második legnagyobb aszteroidája ” – mondja Jay Farihi, a University College London professzora. Egyesült Királyság, és a tanulmány társszerzője.

A megfigyelések arra is utaltak, hogyan szerezte a csillag fémsebhelyét. A csapat észrevette, hogy a fémdetektálás ereje a csillag forgásával változott, ami arra utal, hogy a fémek a fehér törpe felületének egy meghatározott területére koncentrálódnak, nem pedig simán szétterülnek rajta. Azt is megállapították, hogy ezek a változások szinkronizálódtak a fehér törpe mágneses terének változásaival, ami azt jelzi, hogy ez a fémheg az egyik mágneses pólusán található. Összességében ezek a nyomok azt mutatják, hogy a mágneses mező fémeket juttatott a csillagra, létrehozva a heget.

Meglepő módon az anyag nem egyenletesen keveredett el a csillag felszínén, ahogy azt az elmélet megjósolta. Ehelyett ez a heg egy koncentrált bolygóanyag-folt, amelyet ugyanaz a mágneses mező tart a helyén, amely a beeső töredékeket irányította ” – mondja John Landstreet társszerző, a kanadai Western Egyetem professzora, aki szintén kapcsolatban áll az Armagh-val. Csillagvizsgáló és Planetárium. ” Ilyet még nem láttak.

E következtetések levonásához a csapat egy „svájci kést” használt a VLT-n nevű , a FORS2 eszközt , amely lehetővé tette a fémheg észlelését és a csillag mágneses mezőjéhez való csatlakoztatását. „ Az ESO rendelkezik a halvány tárgyak, például a fehér törpék megfigyeléséhez és a csillagok mágneses mezőinek érzékeny méréséhez szükséges képességek egyedülálló kombinációjával ” – mondja Bagnulo. Tanulmányukban a csapat a VLT X-shooter műszerének archív adataira is támaszkodott, hogy megerősítse megállapításait.

Az ehhez hasonló megfigyelések erejét kihasználva a csillagászok feltárhatják a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő exobolygók összetételét. Ez az egyedülálló tanulmány azt is bemutatja, hogy a bolygórendszerek hogyan maradhatnak dinamikusan aktívak, még „halál” után is.

Forrás: www. eso.org

224. február 26.