• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2008

300/1500 GSO Dobson

Egyesületünk egy új távcsövet vásárolt a minél színvonalasabb bemutatások és megfigyelések érdekében. Az új műszert szeptember 6-án üzemeltük be és elvégeztük az első teszt megfigyeléseket. Az első megfigyelések – melyek igen rossz égen történtek – megnyugtattak bennünket, hogy érdemes volt ebbe a műszerbe befektetni.
Terveink szerint minden hónap első hétvégéjén (péntek, szombat éjjel) nyilvános bemutatásokat tartunk az egyesületünk telkén sötétedéstől pirkadatig.

Megemlékezés Bartos Pálra

25 éve, hogy meghalt Bartos Pali. Róla tudni kell, hogy neki is igen nagy szerepe volt abban, hogy Sülysápon és a környéken ilyen jelentős amatőrcsillagász élet alakult ki. Igen jelentős munkát végzett a megfigyelések terén is. Megfigyeléseit az Albireóhoz, a Meteorhoz, az AAVSO-hoz és az AFOEV-hez küldte el.
2008. szeptember 6-án délután megemlékeztünk róla és Mendén megkoszorúztuk a sírját.

 

Részleges holdfogyatkozás

2008. augusztus 16-án (szombaton) az esti órákban részleges holdfogyatkozást lehetett megfigyelni. A fogyatkozás alkalmával a Föld árnyéka eltakarta a Hold nagy részét. A félárnyékos fogyatkozás már 20:24-kor elkezdődött. A jelenség leglátványosabb szakasza a részleges fogyatkozás 21:36 és 00:44 között volt mefigyelhető. A maximum 23:10-kor volt (81%-os takartság). Egyesületünknek nyilvános bemutatót tartott Sülysápon lévő telkünkön, melyen tagtársaink mellett számos érdeklődő is megjelent.

Perseidák 2008 meteormegfigyelő tábor

2008. augusztus 5–13. között kerül megrendezésre – immár harmadik alkalommal – a paléi Perseida megfigyelő tábor. Palé, az amatőrcsillagászok által (is) jól ismert zselici sötét égbolt alatt fekszik, hazánk legkevésbé fényszennyezett területén, Sásd közelében. Az észlelések fő célpontja a Perseidák meteorraj felszálló ágának megfigyelése. A tábort a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület az MCSE Meteormegfigyelő Csoportjával közösen rendezi. Részletes információk a táborról az MCSE honlapján találhatók és Fodor Antaltól kérhetők.

Részleges napfogyatkozás

Távcsöves bemutatás Farmoson

2008. július 25-én pénteken előadást és távcsöves bemutatást tartottunk Farmoson a Természetvédelmi Központban táborozó gyerekeknek. Az előadás 19:30-kor kezdődött. Az előadás végére szerencsére kiderült az ég, így a távcsöves bemutató sem maradt el.

Távcsöves bemutatás Tápióbicskén

Július 10-én, Tápióbicskén a KALÁSZ Táborban Majzik Lionel tartott távcsöves bemutatót. A nagy sikert aratott bemutató során az érdeklődők a Holdat, a Jupitert és mélyég-objektumokat tekinthettek meg. Az eseményen körülbelül 50-en voltak.

Észlelés

Az MCSE Tápiómenti Helyi Csoportja és a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület közös észlelést tartott július 4-én és 5-én éjszaka Sülysápon az egyesület telkén. Mivel az időjárás kedvező volt, mindkét napon sikerült megtartani az összejövetelt. Az első éjszaka az átvonuló felhőzet nehezítette a megfigyeléseket, de a második éjszaka már teljesen derült égbolt fogadta a kilátogatókat. Az észlelésre számos tagtársunkon kívül érdeklődők is jöttek. Az első napon Vecsésről, míg a második napon Sülysápról. A hajnalig tartó közös észlelés során első sorban változócsillagok kerültek távcsővégre, de a Jupiter és számos mélyég-objektum is megfigyelhető volt a különböző távcsövekben. Jól vizsgázott a gyertyafénnyel kivilágított felvonulási épület. Itt történt az észlelési adatok papírra rögzítése és a csillagtérképek böngészése. Azok, akik kilátogattak az eseményre egy nagyon jó hangulatú, kellemes éjszakát tölthettek a csillagos ég alatt.

Ferihegy Expo 2008

Az egyesület 2008. május 30-tól június 1-ig részt vett a Ferihegy Expo 2008 rendezvényen, ahol a Budapesti Távcső Centrummal közös standon mutattuk be egyesületünk céljait és tevékenységét az érdeklődőknek. A kiállítás alatt Fodor Antal nyilatkozott a Pátria TV-nek. A rendezvény a Market Central Ferihegy parkolójában volt.

Tavaszi Csillagászati Hét ráadás

Távcsöves bemutatás Vecsésen
Már kétszer jártunk Vecsésen előadást és bemutatást tartani, de sajnos mindkét alkalommal borult volt az ég, így a távcsöves bemutató mindkét esetben elmaradt. Ezért május 13-ra egy bemutatást hirdettünk meg. Sajnos az időjárás most sem volt kegyes Vecséshez. Az egész napos derült idő Vecsésen felhősre váltott, és órákon keresztül állt a felhő felettünk, míg végre fél tíz körül elvonultak a felhők és az a pár kitartó érdeklődő megtekinthetett néhány égi objektumot. A bemutatáson bemutatóként segédkező Mátis András tartotta szóval rögtönzött előadásával az érdeklődőket. Köszönjük a segítségét!

Előadás és bemutatás Tápióságon
Itt sem fogadott kegyeibe minket az ég. Az előadás előtt fél órával hatalmas eső zúdult ránk. Így sajnos elmaradt a várt érdeklődés és a bemutatás is. Az előadáson új előadót avattunk. Zahorecz Sarolta az ELTE 3. éves csillagász hallgatója tartott élvezetes előadást a csillagképek kialakulásáról. Az előadást „színesítette” az eső után sokáig látható szivárvány.

Felvonulási épület építése: hetedik rész

2008. május 3-án elkészült a felvonulási épület hőszigetelt mennyezete. Így már az épületen csak a festési munkák vannak hátra.

Tavaszi Csillagászati Hét

Idén tavasszal is megrendezésre került a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület nagy sikerű redezvénysorozata a Csillagászati Hét.

Az Tavaszi Csillagászati Hét programja:

Április 10. (csütörtök) 18:00 óra, Vecsés
Kalandozás a Naprendszerben
Előadó: Mátis András
Helyszín: Halmi Telepi Általános Iskola
Április 11. (péntek) 18:00 óra, Tápióság
Csillagképek és mitológia
Előadó: Zahorecz Sarolta
Helyszín: Dr. Papp Károly Általános Iskola
Április 14. (hétfő) 18:00 óra, Nagykáta
A Mars és meghódítása
Előadó: Horvai Ferenc, csillagász
Helyszín: Damjanich János Gimnázium
Április 15. (kedd) 18:00 óra, Tápiószele
A Mars és meghódítása
Előadó: Horvai Ferenc, csillagász
Helyszín: Művelődési Ház
Április 16. (szerda) 18:00 óra, Tápiószentmárton
Élet más égitesteken
Előadó: Sárneczky Krisztián
Helyszín: Kubinyi Ágoston Általános Iskola (felső tagozat)

A Tavaszi Csillagászati Hét sorozatunk első előadása Vecsésen a Halmi Telepi Általános Iskolában volt. Az előadó – Mátis András, a Planetárium nyugalmazott munkatársa – egy Naprendszerbeli kalandozásra vitte a mintegy 60 tanulót és 15 felnőttet. Sajnos a távcsöves bemutatás elmaradt a borult idő végett.

A Tápióságra tervezett rendezvényünk elmaradt.

Az április 14-i előadást a nagykátai Damjanich János Gimnáziumban tartottuk. 50 érdeklődő kísérte figyelemmel Horvai Ferenc csillagász előadását, amely főleg a Mars kutatásról szólt. Az előadás utáni bemutatást részben itt is meghiúsította a vonuló felhőzet. A kitartóbbak a vonuló felhők között ki-kibukkanó Holdat figyelhették meg.

A sorozat negyedik előadása Tápiószelén volt. Itt is igen nagy volt az érdeklődés (50 fő). Az előadó ismét Horvai Ferenc csillagász volt, aki megismételte a nagykátai előadást, mely a Marsról és kutatásáról szólt. Itt sem sikerült bemutatást tartanunk a borult idő végett.

Tápiószentmártonban is nagy érdeklődés kísérte az előadásunkat. Az előző előadásokhoz hasonlóan itt is 50 fő várta Sárneczky Krisztián csillagászt, aki a Földön kívüli élet Naprendszerbeli lehetőségeiről tartott előadást. A szerencse itt mellénk állt, derült volt az ég az előadás után, így meg lehetett tartani bemutatást.

Holdfogyatkozás

2008. február 21-én hajnalban teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető. Az eseményt több tagtársunknak is sikerült az elejétől a végéig megfigyelni a SACSE telkén. A hűvösebb idő miatt jó szolgálatot tett az elkészült felvonulási épület, melyben lehetőség volt melegedésre. A távcsöves megfigyelések mellett Fodor Balázs sikeresen kipróbálta az “ezüstgömbös” fénymérési módszert, amellyel a Hold fogyatkozás alatti fényességváltozását lehet egyszerű eszközökkel megmérni. A mérésről fénykép is készült. Papp József bemutatta új 254/2540 Meade LX200 távcsövét. A fogyatkozás vége hajnalban volt, ezért az észlelést már világosban kellett befejezni.

Felvonulási épület építése: hatodik rész

2008. február 16-án és 17-én tovább folyatódott a felvonulási épület építése. Szombaton Bakos János, Hornyák János, Fodor Balázs és Fodor Antal elkezdték az épületet belülről beburkolni. Vasárnap Bakos János, Fodor Balázs és Fodor Antal voltak kinn dolgozni. Sajnos az épület mennyezete nem készült el, köszönhetően annak hogy kevesen voltak.