• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2013

Mikulásnap a csillagvizsgálóban

A 2013-as év utolsó rendezvényét az évszázad üstökösének kikiáltott ISON bemutatására szerveztük. Mivel éppen ez idő tájt látogatta a gyerekeket a Mikulás, arra gondoltunk, hogy az ISON üstököst összehozzuk a Mikulással, a gyerekeket a  csillagvizsgálóval.  A programot a gyerekek, és az üstökös kora esti láthatósága miatt már délután három órakor elkezdtük. A gyermekkel érkező családok(…)

Móra Ferenc Általános Iskola

Október 28.-án a sülysápi Móra Ferenc Általános Iskola 25 fős csoportja tett látogatást a csillagvizsgálóban. Szerencsére estére kiderült az ég így távcsöves bemutatót is tudtunk tartani az éppen látszó csillagászati objektumokról.  Fél ötkor kezdődött a program Fodor Balázs előadásával a Naprendszerről, majd utána Kiss Szabolcs vezette távcsöves bemutató következett. Bízunk benne, hogy minél több környékbeli(…)

11. Szecsői Futónap

2013. szeptember 29-én a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány meghívására távcsöves bemutatót tartottunk a 11. Szecsői Futónapon. Szerencsére az időjárás is mellénk állt és végül nem esett az eső, így lehetőség volt két távcsővel a Napon lévő napfoltokat bemutatni a futónapra érkezőknek. A rendezvényen főleg általános iskolás gyerekek vettek részt. Számukra a bemutatónk meglátogatása és néhány bolygó(…)

Szent István Általános Iskola

A Sülysápi Szent István Általános Iskola 10 fős csoportja tett látogatást a csillagvizsgálónkban Antalicz Csaba tanár úr vezetésével. Ők voltak az elsők akik éltek azzal a lehetőséggel, hogy csoportosan meghallgassanak egy előadást és utána egy távcsöves bemutatáson is részt vegyenek, melyet a környék általános iskoláinak ajánlottunk. Az előadás a Naprendszer részletes ismertetéséről szólt, melyet jó(…)

II. Bartos Pál emléktúra

A 2013.-évi emléktúrát Bartos Pali temetésének 30. évfordulója alkalmából, a temetésének napjára, szeptember 07.-re szerveztük. A csodálatosan szép idő ellenére a vártnál kevesebb volt résztvevők száma. A 12 kerékpáros némi késéssel 9:40-kor vágott neki a távnak. Az eddigi hagyományoktól eltérően most Úri felé indult a csapat, mely végül is jó döntésnek bizonyult. Azon résztvevő elmondása(…)

Előadás és bemutatás Bényén

Az eredeti elképzelések szerint a “Séta a Naprendszerben” keretén belül került volna sor erre a programra. Terveink szerint az első nap érkeztünk volna Bényére és itt a Dolinában éjszakáztunk volna sátrakban. Persze a lefekvés előtti lettek volna még programok. Bográcsozás, egy kis hullócsillag figyelés és természetesen ez az előadás hozzá kapcsolódóan egy távcsöves bemutatóval. Sajnos(…)

Perseidák 2013, Palé

  Idén 2013. augusztus 9 -16 között került megrendezésre a Paléi Perseida Meteoros Tábor, melynek célja a Perseidák meteorraj észlelése volt. A tábort 8. alkalommal rendezték meg Baranya megyében, Pécstől északnyugatra, a Zselici-dombság keleti részén található Paléban. A falucska felett lévő “észlelő réten” ideális körülmények között nyílt lehetőség Szent Lőrinc tüzes könnyeinek megfigyelésére. A jászberényi(…)

Szent Lőrinc tüzes könnyei

A paléi perseida megfigyelő táborunk mellett a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló udvarára is szerveztünk programot. Az időpont kiválasztásánál szerepet játszott, hogy olyan időpontot válasszunk amikor másnap munkaszüneti nap van, gondolva azokra akiknek dolgozniuk kell menni. Igaz hogy 10.-e két nappal van a maximum előtt, de bízva a perseidák aktivitásában, reménykedtünk benne, hogy szép számmal fognak potyogni(…)

Kókai falunap, 2013.08.10

Lassan rendszeressé válik, hogy a környékünkön tartandó különböző rendezvényekre meghívnak minket távcsöves bemutatót tartani. Így volt ez most Kókán is. A község apraját-nagyját megmozgató rendezvény számunkra is nagyon jó reklám. Ilyen eseményeken lehetőségünk nyílik a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló népszerűsítésére, megismertetésére, így a csillagda látogatottságának növelésére is. Ezt a bemutatás közbeni beszélgetések mellett különféle szóróanyaggal is(…)

II. Ürgés fesztivál, Tápiószecső

A 2013.08.03-án a II. Szecsői Ürgés Fesztiválon tartottunk Napbemutatást hatalmas hőségben Tápiószecsőn. Az érdeklődők a 80/1200-as távcsővel a teljes napkorongot láthatták, míg a 120/1000-el nagyobb nagyítással néhány érdekesebb napfoltot. Az egész napos bemutató során 100-150 embernek mutattuk meg a Napot távcsövön keresztül és hívtuk fel a figyelmét a Sülysápon üzemelő csillagvizsgálóra. 80 szórólapot osztottunk ki(…)

Ifjúsági Csillagász Tábor 2013, Sülysáp

A tapasztalat szerzés céljából megrendezett táborba 12 diák jelentkezett. Főként Jászberényből, de érkeztek Nagykátáról, Szentmártonkátáról és Úriból is csillagászat iránt érdeklődő fiatalok. Az időjárás nagyon kegyes volt a táborlakókhoz. Az egy hét folyamán csupán csak egy éjszaka volt amikor nem lehetett  csillagászati megfigyeléseket végezni.  A  nappali tevékenység főként hűvös helyen pihenéssel, szundikálással tellett.  2-3 nap(…)

Tűzoltó Fesztivál Sülysáp

A Sülysápi Bogdán Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület második alkalommal rendezett nagyszabású összejövetelt a környék hivatásos és önkéntes tűzoltói számára. Bátran kijelenthetjük, hogy Sülysápon az év egyik legnagyobb rendezvénye volt az esemény. Az esemény rangját jelzi, hogy a tűzoltóság és a katasztrófa védelem magas rangú elől járói is megtisztelték részvételükkel az eseményt. A színvonalas szakmai bemutatók(…)

Bor, film, csillagok

Egyesületünk már évek óta jó kapcsolatokat ápol a monori Strázsa hegyen tevékenykedő közösségekkel. Már több rendezvényen is részt vettünk és a távcsöves bemutatókkal igyekeztünk színesíteni a programokat. Az idén június 6.-án, a Múzeumok Éjszakája monori rendezvény sorozatához kapcsolódva a KultPincében is színes, érdekes műsorral várták az érdeklődőket, ahol egy-két pohár finom bor mellett lehetett élvezni(…)

Ifjúsági csillagász tábor

Az Egyesületünk a jövő évtől nyaranta, 3x-4x csillagászati tábort tervez rendezni a csillagvizsgáló területén. Ezért az idén próba jelleggel szeretnénk egy csoportot, max. 20 fővel táboroztatni, július 27 és augusztus 2 között. Még várjuk további fiatalok  jelentkezését. A táborban való részvétel alsó korhatára 12 év, és a felső 16 év. A tervezett programok: Derült éjszakákon(…)

Csillagászat Napja 2013

A tavalyi évhez hasonlóan nagy sikerrel zárult az április 20.-án megrendezett csillagászati bemutató. A regisztrált résztvevők száma 108 fő. 13 településről látogattak el hozzánk, a legtöbben Úriból /41 fő/ és Sülysápról /35 fő/. A program egy kis csúszással kezdődött, mert a meghirdetésekor sajnos nem vettük figyelembe a nyári időszámítást. Sajnos a légkör minősége sem a(…)

Beszámoló a bringa túráról

Némi időpont csúszással, de 10 óra előtt neki vágott a 16 fős csapat a nem éppen könnyűnek ígérkező tavaszi túrának. Sajnos az előző időszak csapadékos időjárása sejtetni engedte, hogy nehéz lesz a terep. Monorra érkezve páran fel is adták a további utat. A többiek sem bírtak  a távval, mert az őszi Bartos Pál emléktúrához hasonlóan(…)

Tavaszi Bringa Túra

Egyesületünk szervezett keretek között, csoportos kerékpár túrát rendez április 13.-án. Rossz – esős,sáros – idő esetén a túra április 20.-án kerül megrendezésre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk egy kellemes kirándulást biztosító kikapcsolódásra. A hosszú téli, kellemetlen tavasz elő után nem árt egy sportolással eltöltött nap a szabadban. Az indulás 9 órakor lesz a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló(…)

Téliesre sikerült tavasznyitó

A március 16-ra meghirdetett Tavasznyitó Csillagászati Est programjának szervezésekor arra számítottunk, hogy kellemes kora tavaszi időben fog lezajlani.  Az időjárással elszámítottuk magunkat, mert a mínusz 5 fokos hideg nem éppen kellemes tavaszi időnek számít. De legalább derült volt az ég! Előtte napokon keresztül esett az eső és a hó, ami nem csak az észleléseket tette(…)

Tavasznyitó Csillagászati Est – március 16.

Hagyománnyá szeretnénk tenni, hogy minden évben tavasszal, a csillagászati tavasz kezdetekor nyílt napot tartunk a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban.  2013-ban a tavaszi napéjegyenlőség március 20-án következik be. Ilyenkor a Nap az ekliptika és az Égi egyenlítő metszéspontjában, az un. Tavaszpontban áll. Március 20-án a Nap délben pontosan az Egyenlítő fölött látható. Ez az időpont csillagászati szempontból(…)

Támogassa a sacse-t adója 1%-val

Egyesületünk 2005 január 15.-n alakult, azzal a céllal,hogy összefogja a környéken tevékenykedő amatőr csillagászokat és a csillagászat iránt érdeklődő embereket. Legfőbb célunk egy csillagvizsgáló építése, viszonylag fényszennyezéstől mentes helyen. Ezt a célkitűzésünket 2012 decemberére elértük. 2013 tavaszán megnyílt a Tápió menti Bemutató Csillagvizsgáló ajtaja a nagyközönség számára is. Mivel non-profit szervezet vagyunk nem kapunk állami(…)

Nyílt nap a kisbolygó megfigyelésére

A 2012 DA 14 jelű földsúroló kisbolygó megfigyelésére nyílt napot hirdettünk 2013. február 15.-re.  Sajnos az időjárás már előre éreztette, hogy sok sikerre ne számítsunk. Pedig bevezetésként az Oroszországban a kora reggeli órákban lehullott hatalmas meteor igencsak jó “reklámnak” bizonyult. Az esti órákban még felcsillant némi esély arra, hogy derült ég köszönt ránk. 18 óra(…)

A földsúroló éjszakája

Ritka csillagászati eseménynek lehetünk a szemtanúi 2013. február 15.-én este és egész éjjel. Földünkhöz nagyon közel – csupán 28-30 ezer km távolságra – fog elhaladni a 2012 DA 14 jelű kisbolygó, melynek megfigyelésére nyilvános távcsöves bemutatót szervezünk. Gyakran előfordul, hogy egy-egy kisebb aszteroida Nap körüli keringése során megközelíti a Földet, de az ilyen szoros megközelítés,(…)

Pártolói tagfelvétel

A Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület felvételt hirdet pártoló tagságának növelése céljából. Ezt a tagsági formát olyan személyek részére hirdetjük meg, akik nem akarják teljes mértékben elkötelezni magukat, de valamilyen formában mégis szívesen részt vennének az egyesület életében. A pártoló tag részt vehet az egyesület minden rendezvényén és a csillagvizsgálót is ingyenesen látogathatja. A pártolói tagdíj(…)