• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2010

Bemutató 2010. október 30., Monor

Honlapunkon keresztül érkezett felkérés alapján tartottunk távcsöves bemutatást október 30.-n a monori Tesco parkolójában, illetve a parkoló melletti fényszennyezésnek kevésbé kitett füves területen. Az első elgondolás szerint október 16.-n lett volna a program a Hold sokkal kedvezőbb láthatósága miatt, de aznap délutánra szinte teljesen beborult az ég. Így maradt a 30.-i pót nap. Az elhalasztott időpont és a fogcsikorgató hideg ellenére bátran mondhatom sikeresnek az estét, hiszen szerény becslés szerint is legalább 35-40 érdeklődő nézett távcsőbe! Közülük a legtöbben első élményként élték meg a látottat.
Bízom benne, hogy a többségben felkeltettük az érdeklődést és nyitottabbá, befogadóbbá váltak a csillagászat iránt.
Végezetül szeretnék köszönetet mondani Antalné Cs. Katalinnak – mint ötletgazdának – a szervezésben vállalt segítségért!
Farsang Tamás

Perseida meteormegfigyelő tábor Palén

2010-ben, immár 5. alkalommal hirdettük meg a paléi meteormegfigyelő táborunkat. A kellemes környezetben lévő táborhely jó kikapcsolódást biztosít és nagyon jó megfigyelési körülményekkel rendelkezik. Az idei táborunkban sokan élvezhették a Zselic nyújtotta csillagfényes éjszakákat. A tábor végig derült időben zajlott kivéve az utolsó 1-2 éjszakát, amikor vonuló felhőzet zavarta meg a módszeres megfigyelést. A tábor alatt, számtalan órát tudtunk észleni és a megfigyelők rengeteg meteort látottak. Ismét voltak elsős paléi táborozók akik jelezték jövőre ismét szeretnének résztvenni a meteorok megfigyelésére meghirdetettet pikniken.

Előadás és bemutatás a sülyi általános iskolában

2010. július 14-én a Sülysápon tartották pihenőjüket a Móra Ferenc általános iskolában a környéket kerékpárral bejáró vándor táborózó diákok. A számukra programot szerevező Család Segítő és Gyermekjóléti Szolgálat tagja kértek meg minket egy előadás és egy távcsöves bemutatás megtartására. Bakos János, Fodor Balázs, Hornyák János és Fodor Antal vett részt a programban.

Harmadik Kókai sátortábor

2010. június 14-én a III. Kókai Sátortáborban a kókai művelődési ház udvarán tartott bemutatót Kiss Szabolcs a táborozó gyerekeknek. A bemutatás kb. hajnali 3-kor ért véget.

Távcsöves bemutatás a monori Strázsa-hegyen

2010. május 22-én a Monori Borút Egyesület felkérésére tartottunk távcsöves bemutatót a II. Strázsahegyi Pincefesztiválon. Bakos János és Fodor Balázs igyekeztek kielégíteni az érdeklődők kíváncsiságát, Sasszem 102/1000-es Vixenjével.

Múzeumok éjszakája Kókán

2010. június 19-én a Múzeumok Éjszakája alkalmából a kókai Kossuth Falumúzeum kertjében volt távcsöves bemutató az érdeklődőknek. A tervezett 20 órai kezdéskor az égbolt déli fele erősen felhős volt, így esélyem sem volt a múzeumba érkezőknek a Holdat bemutatni. Eső szerencsére nem érkezett és 21 óra után a Holdat is sikerült meglátni homályosan a felhők között. Ekkor elkezdtem felállítani a távcsövet a keskeny udvar végén lévő kertben és a néhány helyszínen lévőnek megmutattam a homályosan látszó Holdat. Bizony volt már szebb is! Az égbolt elég felhős volt és csak néhány csillag látszott. Ezekkel kellett a bemutató során beérnem. Távcsővégre került a Vega, Acturus és az Alcor – Mizar páros. Az M13-at is megpróbáltam egyszer beállítani, de a végére pont befelhősödött az az égrész. Főleg az UMa-t és UMi-t csillagképeket mutogattam lézerrel.

Fülemülék éjszakája Kókán

2010. május 14-én a Fülemülék éjszakája kapcsán Kiss Szabolcs tartott távcsöves bemutatót kb 15 főnek Kókán a temetőnél. Derült csillagos ég volt.

Április 24. Csillagászat napja Jászberény

Lassan már hagyománnyá válik, minden évben a Csillagászat napján tartandó Jászberényi járdacsillagászati bemutatónk. Az idén sem volt ez másképp. A Jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban működő csillagda felkérésére egyesületünk Jászberényben három helyszínre vonult ki távcsövekkel. A jászberényi Tesco parkolója, az Apponyi tér – itt található az ország legnagyobb napórája – és a Kőhíd már szokásossá vált bemutató helyszín. Ez alatt a csillagvizsgáló is éjfélig nyitva tartott. A bemutatások alatt az egyesületünket, valamint a Túra a Naprendszerben projektünket ismertető reklám anyagot osztottunk az érdeklődőknek. Az ilyen megmozdulások jelentős ismeretséget jelentenek egyesületünknek a nem szakmabeliek körében is.

Csillagászat napja Tápiószecsőn

2010. április 24-én a Csillagászat Napja alkalmából Kiss Szabolcs tartott távcsöves bemutatót Tápiószecsőn, a Csillagászat Napja alkalmából. Résztvevők száma kb. 20 fő volt.

Előadás és távcsöves bemutatás a sülyi általános iskolában a Föld napján

2010. április 22-én a Föld napján a sülysápi Móra Ferenc általános iskola alsósainak tartottunk előadást. Délután, sötétedéstől távcsöves bemutatóra vártuk vissza a gyerekeket, akik közül sokan szülői kísérettel érkeztek, ezzel is növelve az érdeklődők számát. Fodor Antal és Fodor Balázs vett részt a lebonyolításban.

Előadás Isaszegen!

Az Isaszegi Művelődési ház felkérésére Egyesületünk 2010 január 21.-én előadást tartott a Művelődési házban. Az előadásában Fodor Antal a Naprendszerről tartott bemutatást, kiegészítve a legújabb Naprendszerbéli tudományos felfedezésekről.