• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2015

Évzáró vacsora a csillagvizsgálóban

A SACSE 2015. évi utolsó rendezvénye egy évzáró vacsora volt a csillagvizsgálóban. December 19-én 17 órától kezdtek gyülekezni a meghívott vendégek. Igaz, már egy páran az egyesület tagjai közül reggel óta kinn serénykedtek a csillagvizsgálóban. Ki takarított, terített, az előadó helységet alakította át ‘étteremé”. És voltak olyanok is akik reggel óta dolgoztak a vacsora elkészítésén.(…)

Mikulás túra Sülysápon

A Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezésében immár 5. alkalommal került sor a sülysápi Mikulás futásra. A programhoz kapcsolódott egy 6-7 km-es túra is, amely Sülysápon egy 6-7 km-es “ismeretterjesztő” körből állott. Ez a túra érintette a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálót is. A csillagászok a túrázókat, meleg teával, forralt borral, aki úgy kívánta hideggel és a gyerekeket szaloncukorral(…)

Tápiószecsői futónap

2015. szeptember 27-én a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány meghívására Fodor Balázs és Kiss Szabolcs tartott távcsöves bemutatót Tápiószecsőn a 13. Szecsői Futónapon. A bemutató során a futónapra érkezőknek délelőtt még lehetőségük volt a Napon látható két nagyon látványos napfolt távcsöves megfigyelésére, melyek mérete elérte a Föld méretének kétszeresét. Az időjárás azonban – az előrejelzésekkel ellentétben –(…)

IV. Bartos Pál emléktúra a “Naprendszerben”

Élménybeszámoló a IV. Bartos emléktúráról ! A nyári sülyi tábor utolsó napjaiban azon kezdtem el gondolkozni, hogy jó lenne visszajönni a következő nyári tábor visszatérni ide. Felmerült egy téli hétvége lehetősége is, de az túl messzinek tűnt. Akkor halottam, hogy a tábor után három héttel lesz a Bartos Pál biciklis emléktúra. Már olvastam róla évekkel(…)

Ifjúsági Csillagásztábor – Perseidak 2015

Augusztus 10 és 20 között csillagásztábort szervezünk a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. Igaz, hogy ifjúságiként van hirdetve, ennek ellenére mindenkit szeretettel várunk a táborunkba. A táborozás idejére esik a perseida meteorraj maximuma is, így egyben a szokott meteoros táborunk is ebben az időpontban tartjuk meg. A meteoros táboraink mindig a Baranya megyében található kis településen, Paléban(…)

IV. Ürgés Fesztivál

Szinte már természetes, hogy Sülysápon és vonzás körzetében megrendezendő különféle rendezvényekre, fesztiválokra, falunapokra meghívást kap a SACSE távcsöves bemutatót tartani. Nem volt ez másképp augusztus 1-én, Tápiószecsőn immár negyedik alkalommal megrendezendő Ürgés Fesztivál esetében sem. Az eseményen Kiss Szabolcs tartott bemutatást déltől este 8-ig a Napról. Rengeteg érdeklődő volt kíváncsi arra, hogy vajon mi látható(…)

Ördöngős Néptánctábor

Július 26-30 között, Szentlőrinckátán megrendezésre került VI. Ördöngős Néptánctáborba kaptunk meghívást egy távcsöves bemutatóra. A Hold fázisa miatt már rögtön az első nap megtartottuk a bemutatót. A Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesületből Bakos János (300/1500-as Dobson távcső), Kiss Szabolcs (120/1000-es Synta refraktor) és Fodor Antal vett részt, valamint segítséget kaptunk a Jászcsillagászok Baráti Körétől, akiket Bacsa(…)

I. Sülysápi Csillagfény Fesztivál

Az ENSZ és az UNESCO a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. 2015 így a kozmikus fény éve is egyben. A fény, a napfény az emberiség egyik legfontosabb éltetője. Ebből az alkalomból egy fesztivál jellegű “bulit” igyekeztek összehozni a szervezők július 11-én a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. A programok 13 órakor kezdődtek a csillagvizsgáló teraszán(…)

Erdei iskola – Göbölyjárás

Július 7-én immár harmadik alkalommal ebben az évben előadást és azt követően távcsöves bemutatót tartottunk a Tápió Közalapítvány által Göbölyjáráson újonnan megépített erdei iskolában. Az építményben 20 -25 fős osztályok számára nyílik lehetőség nyaralásra és e mellett sok a tanulást kiegészítő foglalkozásra is. Ebbe a sorba illik a SACSE által megtartott előadások, távcsöves bemutatások. Előadás(…)

Kisharang Gyermekkórus a csillagvizsgálóban

Július 1-én, telehold előtt egy nappal látogatott el a csillagvizsgálóba a dányi kórustáborból a Kisharang Gyermekkórus. Kezdéskor problémánk adódott a technikával, addig a kórus rögtönzött a csillagda udvarán egy pici hangversenyt. Az akadály elhárítása után kezdődött az előadás a 20 fős csoport részére. Az előadás után az udvaron felállított 300/1500-as Dobsonnal valamit a kupolában elkezdődött(…)

Tavaszi bringatúra 2015

A május 2.-ára meghirdetett túrát a nagyon sok eső miatt el kellett halasztanunk. Június 6-án nyári kánikulában pótlásra kerülő túrára több mint 30 fő jelentkezett, de a rajtnál végülis 19-en jelentek meg. Szentmártonkátáról 3 fő, Budapestről 2 fő, 1-1 fő Fülöpszálláról, Mendéről, Dányból, Vecsésről és Sülysápról 10 fő alkotta a mezőnyt. Az indulás a szokáshoz(…)

Csillagászat Napja – 25 éves a Hubble űrtávcső

A Csillagászat Napján szinte minden a 25 éve felbocsájtott Hubble űrtávcsőről szólt. A SACSE is nyert egy 3×2,25 méteres posztert az Európai Űrügynökség által kiírt pályázaton. A program egy kis szándékos időcsúsztatással kezdődött, mert az eredeti elképzelés helyett a csillagvizsgáló teraszán kellett megtartani az előadást és a poszter leleplezését. Amíg a sötétedésre vártunk addig a(…)

Ovisok a csillagvizsgálóban

A sülysápi Csicsergő óvodások Vera óvónénivel és a szülőkkel kilátogattak a csillagvizsgálóba. Sajnos az idő nem nagyon kedvezett a bemutatáshoz, de azért a vonuló felhőzet ellenére sikerült a Holdat megmutatni a kb. 40 fős csoportnak.

I. Tápió-vidéki Családi Sportnap

Április 12-én került megrendezésre az I. Tápió-vidéki Családi Sportnap, melynek a nagykátai városi sportcsarnok adott otthont. A sportnapon a kerékpározás és a futás szerelmeseit számos kiegészítő program várta. A futamok között sem kellett unatkoznia senkinek. A legkisebbek négypróbázhattak. Volt kerékpáros ügyességi verseny és kresz totó a nagykátai rendőrök szervezésében, kézműves foglalkozás, ki lehetett próbálni a(…)

XIX. Mackó túra

2015-ben ismét a Tápiómeni Bemutató Csillagvizsgálótól indult immár második alkalommal a Mackó túra. A 25 km-es útvonal végállomása a mendei vasútállomásnál van. A túra szervezője még a jubileumi XX. Mackó túrát ezen az útvonalon szeretné megrendezni. A következő elképzelések szerint visszatérne a csillagvizsgálóhoz, ami praktikusabb mind a túrázók mind a rendezők szemszögéből. A távolabbról érkezők(…)

Részleges napfogyatkozás március 20.

A részleges fogyatkozás bemutatására nem terveztünk bemutatót a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba. Lévén hétköznap és arra gondoltunk, hogy ebben az időpontban kevesen látogatnának ki úgyis az esemény megtekintésére. De a sok telefonhívás hatására mégis amellett döntöttünk, hogy aki veszi a fáradtságot és kilátogat a csillagvizsgálóba mutassunk már neki valamit a fogyatkozásból. Közben bejelentkezett a szőlős-nyaralói alsó(…)

Asztrofotós szakkör

A technika fejlődésének következtében, ma már olyan csillagászati felvételeket készíthetünk amatőr szinten, amelyek 10-15 évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlenek lettek volna. Olyan fényképezőgépek és olyan feldolgozási programok társulnak a nagyon jó minőségű optikai távcsöveinkhez, amelyekkel szinte obszervatóriumi minőségű saját felvételekkel örvendeztethetjük meg magunkat. Igaz sok gyakorlás és tanulás kell ezeknek a technikáknak az elsajátításához. Ebben igyekszünk(…)

10 éves a SACSE

Kellemes hangulatú összejövetelen tartotta 10 éves fennállásának megünneplését a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület /SACSE/. Az ünnepségünket megtisztelte részvételével Sülysáp város polgármester helyettese Katus Norbert, és a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára Mizser Attila. A tisztelet béli, pártoló és rendes tagjaink mellett több meghívott vendég, köztük Nyerges Gyula a Planetárium és az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló tudományos munkatársa,(…)