• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2005

Távcsöves bemutatás

2005. december 9. Előadás és bemutatás Nagykátán

A nagykátai Damjanich János Gimnázium felkérésére csillagászati előadást és bemutatást tartottunk. A délelőtt megtartott előadáson Sárneczky Krisztián a Földet veszélyeztető kisbolygókról tartott előadást. Sajnos a sötétedésre tervezett távcsöves bemutatás elmaradt, mert addigra az ég teljesen beborult. Itt-ott voltak néha apróbb derült(ség)foltok a felhőrétegen, ezeken keresztül próbáltuk bemutatni a maroknyi jelenlévőnek az éppen látható Holdat és az akkor már igen alacsonyan járó Vénuszt.

Csillagászati Hét

Őszi előadássorozatot három községben Mendén, Úriban és Sülysápon hirdettük meg. Mindegyik községben két-két előadás volt váltakozó érdeklődés mellett. Az előadásokról készült képriportokat alább mutatjuk be. Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki valamilyen formában segített az előadások és bemutatások megszervezésében és lebonyolításában. Kiemelném Kiss Szabolcsot aki az egész előadás sorozatban oroszlán részt vállalt. Az előadók meghívása, valamint a technikai lebonyolítás is az ő érdeme. Természetesen köszönet illeti meg az előadókat is aki vállalták az előadást a néha igen szűkös szabadidejükben. Végül egy kis statisztika az érdeklődésről: Mende 90 fő, Úri 60 fő, Sülysáp 35 fő.

2005. október 15. Úri
Előadó: Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa
Az előadás címe: Mikor, miért és hogyan száll le ember a Marsra?
Itt is megismétlődött az előző előadás. Horvai Ferenc ugyanúgy állta a gyerekek rohamát, mint Sárneczky Krisztián. A távcsöves bemutató elmaradt, sajnos a mi hibánkból, de ebből is tanultunk. Az előadásra indulva teljesen borult volt az ég és otthon hagytuk a távcsöveket, azonban az előadás végére teljesen kiderült. Ezentúl minden eshetőségre fel kell készülnünk. A rendezvényen 30 fő vett részt.

2005. október 14. Sülysáp
Előadó: Dr. Csizmadia Szilárd csillagász, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa
Az előadás címe: Robbanó csillagok
A tudományos igényességgel bíró nagyszerű előadás némi csillagászati ismereteket igényelt. A roppant nagy távolságok és a hatalmas felszabaduló energiák hallatán az érdeklődők igencsak elgondolkozhattak azon, hogy végül is milyen parányiak vagyunk ebben a világegyetemben. A távcsöves bemutatást kissé zavarta a hatalmas pára, amely lecsapódva szabályosan folyt a távcsöveken. A rendezvényen 20 fő vett részt.

2005. október 13. Mende
Előadó: Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa
Az előadás címe: Mikor, miért és hogyan száll le ember a Marsra?
Újból csak az mondható ami a 11-én tartott előadásra. Sajnos a vonuló felhők miatt a távcsöves bemutatás elmaradt. Rövidesen megpróbálunk az egész iskolának egy bemutatót tartani, kárpótolni az igen nagyszámú érdeklődőt. A rendezvényen 50 fő vett részt.

2005. október 12. Úri
Előadó: Sárneczky Krisztián PhD hallgató
Az előadás címe: Élet más égitesteken
Az úri iskolában tartott előadás úgymond szakkörösre sikeredett az előadás közben rengeteg kérdést feltevő eleven gyerekeknek köszönhetően. Az előadót dicséri amint kezelni tudta a gyerekeket. Az előadás után itt is sikerült távcsöves bemutatást tartani. A rendezvényen 30 fő vett részt.

2005. október 11. Mende
Előadó: Sárneczky Krisztián PhD hallgató
Az előadás címe: Élet más égitesteken
Jó volt itt lenni Mendén! Nagyszerű előadás és sok érdeklődő! A távcsöves bemutatást a művelődési háztól távolabb az iskola előtt tartottuk, mivel itt kedvezőbbek voltak a feltételek (fák, fények). A rendezvényen 40 fő vett részt.

2005. október 10. Sülysáp
Előadó: Sárneczky Krisztián PhD hallgató
Az előadás címe: Élet más égitesteken
Sajnos alacsony volt az érdeklődés a nagyszerű előadás iránt. Az előadás után tudtunk egy kis távcsöves bemutatást is tartani. A rendezvényen 15 fő vett részt.

Távcsöves bemutatás

2005. október 3. Napfogyatkozás
Egyesületünk két helyszínen tartott bemutatást a 2005. október 3-i részleges napfogyatkozáskor. Kiss Szabolcs a tápiószecsői Alsó tagozatos Általános Iskolában mintegy 200 gyereknek mutatta be a jelenséget 120/1000-es távcsövével. A sülysápi Szent István Általános Iskolában 250 tanuló figyelhette a részleges fogyatkozást egy a Nap bemutatásra átalakított 63/840-es Telementorral. Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, mivel a fogyatkozás első részét csak az átvonuló felhőzeten keresztül tudtuk megfigyelni. 11:25-re teljesen kiderült, így a fogyatkozás végéig nagyon jó körülmények között lehetett a jelenséget bemutatni.

2005. szeptember 12. Távcsöves bemutatás Tápiósápon
Távcsöves bemutatást tartottunk a Tápiósápi Szent István Általános Iskolában. A bemutató kedvcsináló volt az induló szakkörhöz. A Hold, az Albireo és a Mizar mellett az M13 jelű gömbhalmazt mutattuk be a kb. 40 fős kíváncsi gyerekseregnek.

Tábor

2005. augusztus 10-14. Perseidák 2005 – Sülysáp
A Perseidák meteorraj megfigyelésére tábort rendeztünk Sülysápon, melyet országosan meghirdettünk.
10/11-én éjjel hajnali fél kettőkor kiderült az ég és 75 percen keresztül sikerült meteorokat megfigyelnünk. Ez alatt az idő alatt, 50 db meteort láttunk. Ebből 5db -2 mg-s, 8 db -1 mg-s meteor volt. Az ötven meteorból 34 minősült Perseidának.
11/12-én éjjel sajnos ismét zavarta a megfigyelést az átvonuló felhőzet. Ekkor is éjfél után kezdtük az észleléseket és egy órán keresztül tudtunk folyamatos megfigyelést végezni. Az egy óra alatt 60 db meteort láttunk. Az est legfényesebb meteojrát még az észlelések elkezdése előtt pillantottuk meg. Fényessége -5 mg volt, és kb. 3 percig hagyott maradandó nyomot.
12/13-án este mintegy 30 fő jött össze a Perseidák várható látványos hullását figyelni. Sajnos úgy, mint az előző két este most is összefüggő felhőzet takarta el az égboltot. Rövidebb – hosszabb várakozás után majdnem mindenki hazament. Négy fanatikus ember maradt bízva a csodában, hogy kiderül az ég. Ez hajnali 2 után be is következett. Kiss Szabolcs elkezdte a fotografikus munkát, a még fent lévők csak nézték a látványos meteorokat, de érdemi munka nem történt.

Távcsöves bemutatás

2005. július 17. Csillagászati este Tápiószentmártonban
A Tápió menti Nagyboldogasszony Közösség felkérésére csillagászati estet tartottunk Tápiószentmártonban. Egy rövid csillagászati előadás keretében a csillagászat történetét tekintettük át, valamint a Naprendszer és a Világegyetem megismeréséhez szükséges alapvető dolgokról volt szó. Az előadás után távcsöves bemutatót tartottunk, melynek témája a Hold volt. A nagyon szép környezetben lévő tábor sajnos a csillagászati megfigyeléseknek nem volt kedvező (lámpák, fák). Mindezek ellenére a Hold bemutatása is sok örömet szerzett a gyerekeknek. Úgy érzem mi is egy kellemes estét töltöttünk el közöttük. Köszönet az előadás és bemutatás lebonyolításában segédkezőknek! Egyesületünkből: Nagy Illés, Kiss Szabolcs, Fodor Antal, Fodor Balázs, Hornyák Diána és Gőz Péter vett részt az eseményen.

2005. május 12. Távcsöves bemutatás Úriban
Csillagászati bemutatást tartottunk Úriban az általános iskolában mintegy 60-70 felnőtt és diák részére. Nagyon tiszta ég mellett a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt láthatták az érdeklődők. Az esemény lebonyolításában egyesületünk négy tagja vett részt: Hornyák János, Kiss Szabolcs, Fodor Antal és Fodor Balázs.

Távcsöves bemutatás

2005. április 30. Falunap Sülysápon
A Falunapon egyesületünk is képviseltette magát. Szerencsénkre a Napon egy szabad szemmel is látható folt jelent meg, amelyet a rendezvényen részt vevő több száz főnek is meg tudtuk mutatni. Sátrunkban számítógépes animációkat vetítettünk. Az este folyamán még végeztünk bemutatásokat az éppen látható bolygókról.

Csillagászati Hét

Az április 11-én, 13-án és 15-én Sülysápon megtartott előadásokon összesen 110 fő vett részt. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé az előadások után a csillagászati bemutatásokat. Egyedül szerdán tudtunk bemutatást tartani a felhők mögül ki-ki bukkanó Holdról és Szaturnuszról. Az előadások sikeres lebonyolításáért köszönet illeti meg Kiss Szabolcsot és Hornyák Jánost valamint Papp Józsefet aki a kiváló minőségű 120/1000-es Synta távcsövével tartott bemutatást. Köszönjük az előadóknak, hogy elfogadták meghívásunkat és színvonalas előadásukkal szereztek örömet látogatóinknak!

2005. április 15. Galaxishalmazok és szuper halmazok
Előadó: Csizmadia Szilárd csillagász, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2005. április 13. Földsúroló kisbolygók
Előadó: Sárneczky Krisztián PhD hallgató.

2005. április 11. Csillagászat és ősi szó
Előadó: Mátis András, a Planetárium tudományos munkatársa.