NGC 6723 gömbhalmaz a Nyilasban

A hét képe – amely az ESO látható és infravörös távcsövével ( VISTA ) Paranal Obszervatóriumban készült a chilei – úgy nézhet ki, mint egy havas téli éjszaka jelenete, de nem az. Ez az NGC 6723 infravörös képe , egy gömbhalmaz, amely körülbelül 28 000 fényévnyire található a Földtől a Nyilas csillagképben . A gömbhalmazok gömb alakú csillagcsoportok, amelyeket a gravitáció szorosan köt össze. Nevük a latin globulus szóból származik, amely kis gömböt jelent – ​​kissé félrevezető, mivel az NGC 6723, mint a legtöbb gömbhalmaz, több százezertől millióig terjedő csillagokat tartalmaz.

A csillagászok eddig több mint 150 gömbhalmazt találtak galaxisunkban, a Tejútrendszerben, amelyek többsége legalább 10 milliárd éves, és a galaxis legrégebbi csillagainak ad otthont.

A 20. század elején a gömbhalmazok kulcsfontosságúak voltak a Tejúton belüli elhelyezkedésünk pontos meghatározásában. amerikai csillagász Harlow Shapley megmérte több gömbhalmaz távolságát, és észrevette, hogy nagyjából gömb alakú eloszlásban helyezkednek el, de a Nap nem áll a középpontjában. Helyesen arra következtetett, hogy a Tejútrendszer szíve a gömbhalmazok eloszlásának középpontjában helyezkedik el, és a Napot a galaxis külvárosába helyezi.

Forrás: ESO/S. Meingast et al.