• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

Aktuális látnivalók

2019

Részletesebb információk:

Csillagászati jelenségnaptár

Néhány érdekes csillagászati jelenség.

Május 22. – Újhold. A Hold és a Nap a Földnek ugyanazon az oldalán helyezkedik el, és nem lesz látható az éjszakai égbolton. Ez a fázis 17:39 UTC-nél következik be. Ez a legjobb idő a hónapban olyan égitestek megfigyelésére, mint a galaxisok, csillaghalmazok, ködök, mivel nincs holdfény, amely zavarná a megfigyeléseket.

Június 4. – A Merkúr a legnagyobb keleti kitérésben. A Merkúr bolygó eléri a legnagyobb keleti kitérést, 23,6 fokkal a Naptól. Ez a legkedvezőbb idő a Merkúr megfigyelésére, mivel most lesz a legmagasabb ponton a horizont felett lesz az esti égen. Megkeresése a nyugati égbolt alacsony horizont feletti magasságban, közvetlenül napnyugta után lehetséges.

Június 5. – Telihold. A Hold és a Nap a Föld ellentétes oldalán helyezkedik el, miközben a Nap teljesen megvilágítja a Holdat. Ez a fázis 19:12 UTC-nél kezdődik. Ezt a teliholdat a korai indián törzsek eperholdnak is nevezték, mert jelezte az évszakot az érett gyümölcs összegyűjtésére. Ez a telehold egybe esik a szamóca betakarítási időszakának csúcsával. A júniusi teleholdat még Rózsa Hold és Méz Hold néven is ismerték.

Június 5. – Félárnyékos holdfogyatkozás. Félárnyékos holdfogyatkozás akkor fordul elő, amikor a Hold a Föld részleges árnyékán halad át, vagyis a penumbrán. Az ilyen típusú napfogyatkozás során a Hold kissé elsötétül, de nem teljesen. A holdfogyatkozás Európa legnagyobb részében, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában, az Indiai-óceánon és Ausztráliában látható lesz. NASA térkép és fogyatkozási információk

Június 20. – június napforduló. A júniusi napforduló 21:43 UTC-kor kezdődik. A Föld északi pólusa a legnagyobb mértékben Nap felé fordul. A Nap eléri a Rák-térítőt az égbolton és közvetlenül az északi szélesség 23,44 fokában a zenitben lesz. Ez a nyár első napja (nyári napforduló) az északi féltekén, a tél első napja (a téli napforduló) a déli féltekén.

Június 21. – Újhold. A Hold és a Nap a Földnek ugyanazon az oldalán helyezkedik el, és nem lesz látható az éjszakai égbolton. Ez a fázis 06:42 UTC-nél következik be. Ez a legjobb idő a hónapban olyan égitestek megfigyelésére, mint a galaxisok, csillaghalmazok, ködök, mivel nincs holdfény, amely zavarná a megfigyeléseket.