• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2009

Járdacsillagászat Gyömrőn

Terveinknek megfelelően szeptember 26.-n Gyömrőre látogattunk el csillagászati bemutatót tartani számunkra forgalmasnak vélt helyszínen. Az első helyszínünk a Tescó parkolója volt. Itt Hornyák Jani a 250/1200-as Dobson távcsövével igyekezett az áruház vásárlóinak egy kis lelki-vizuális élményt nyújtani, ezt kb. 30-40 fő szívesen fogadta. A második forgalmasnak vélt hely a nem régiben átadott artézi-kút melletti terület volt. Sajnos itt nem váltak be elképzeléseink, Fodor Balázsnak mintegy 15-20 főt sikerült a Galilei élményben részesítenie a Hold és a Jupiter bemutatásával. A legbizonytalanabb bemutató helyünk a város központja volt, mert nem tudtuk mekkora a forgalma este felé. A kezdeti érdektelenséget rövid egy óra múlva nem várt siker követte, ezután szinte “özönlöttek” az érdeklődők. Tanulságos hogy legközelebb ki kell írnunk: A bemutatás díjtalan! 19:00 órától 20:00 óráig kb. 15-20 fő volt az érdeklődők létszáma, majd ez a szám a bemutatás végére majdnem elérte a 100 főt. Az iszonyúan fényszennyezett körforgalom mellől Bakos Jani az utcán felállított távcsövével mutatta meg az érdeklődőknek a Holdat és a Jupitert. A Tescóból ide érkező Hornyák Jani 250/1200-as Dobsonjának kerestünk egy viszonylag sötét helyet, ahonnan nagyon sok halvány objektumot tudtunk megmutatni. (M15, M57, stb.). Ide a fényárban úszó de lelkesen bemutatást végző Bakos Jani küldte az érdeklődődőket. Végül is jól sikerült akcióról beszélhetünk a mintegy 150 fős érdeklődést figyelembe véve.

BNV-AGRÁREXPO szeptember 9-13

A Vállalkozók Közép-magyarországi Regionális Szövetségének meghívását és támogatását elfogadva részt tudtunk venni és bemutatkozni az őszi nemzetközi vásáron. Részvételünk indoklása három pontban foglalható össze.

  1. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, és ennek propagálása minden fórumon szinte kötelező a magát a csillagászat iránt elhivatott szak és amatőr csillagásznak, egyesületnek.
  2. Bemutatni hogy már hazánkban is kapható elfogadható áron kiváló minőségű csillagászati eszköz, távcső.
  3. A legfontosabb az egyesületünk kiemelkedő projektének, a “Túra a Naprendszerben” bemutatása.

A standunkon két darab távcsövet állítottunk ki. Egy 304/1500-as Dobson távcsövet és egy 250/1200-as Newtont EQ6-os mechanikán. A távcsövek iránt komolyabb érdeklődést mutató látogatók részére a hazai távcsőforgalmazóktól kapott prospektusokkal igyekeztünk kedvet csinálni egy csillagászati műszer beszerzésére. Ki volt állítva egy az Egyesületünk életét, tevékenységét bemutató tabló is. A Túra a Naprendszerben projekthez készítettünk egy 1×1 méteres asztalt melyen a Strázsa-Felső-tápió Leader közösség területét bemutató térkép került, feltüntetve rajta a tervezett kerékpáros útvonalat. Ezen kívül szóró anyagként az Egyesületünket bemutató prospektust valamint a Túra a Naprendszerben projekt prospektusát osztogattuk a látogatóknak. A részvétel költségeit a VKMRSZ fizette, de a reklám anyag és a költözés költsége az minket terhelt. Mindezen jelentős kiadások ellenére úgy érezzük érdemes volt részt venni a kiállításon, az ismeretterjesztés ezen módja mellett nagyon sok hasznos ismeretség kötettett.

Járdacsillagászat Jászberényben

Egyesületünk augusztus 28.-ra hirdetett úgynevezett járdacsillagászatot Jászberényben. A járdacsillagászat lényege, maga a csillagászat népszerűsítése, illetve a csillagos ég szépségeinek megjelenítése, bemutatása minél több embernek! Ezért tagjaink a város több pontján (alább részletezve) jelentek meg távcsöveikkel. Ezek közül volt ahol több, volt ahol kevesebb érdeklődőt tudtunk megszámolni. Összességében viszont mindenképpen örülhetünk, hiszen minimálisan számolva is legalább 250-300 embernek, köztük igen sok fiatalnak tudtuk bemutatni a tevékenységünket! A bemutató főszereplői a Hold és a Jupiter! Ismételten csodálatos látványt nyújtottak! Ezenkívül az érdeklődők – egyszerű járókelők, vagy a csillagászat iránt jobban érdeklődők – összehasonlíthatták a különböző típusú, rendszerű távcsöveket is, hiszen minden helyszínen más és más műszerrel vonultunk fel. Ezek mindegyikével igyekeztünk bátorítani az embereket, hogy jöjjenek, tegyék meg az első lépéseket az amatőr csillagászat irányába. Az emberek többsége eleinte kicsit tétován, de mivel mindegyikünkben ott rejtőzik egyfajta vágy az ismeretlen felfedezésére, kis idő után egyre bátrabban közeledtek, ismerkedtek a távcsövekkel, kérdezgettek és egyre nagyobb hangot mertek adni az örömüknek is! Hiába, az első élmény mindenkinek meghatározó! A bemutatónk alatt is várta látogatóit a könyvtár épületének tetején kialakított csillagvizsgáló kupola, ahol egyéb égi objektumokat, látnivalókat lehetett megpillantani! Reméljük, hogy mindenki kellemesen érezte magát és reméljük, hogy sokan kedvet kapnak a minden pénteken helyben tartandó csillagászati szakkörhöz is!

Kókai bemutató

2009 augusztus 1.-én a helyi szervezésű Természetvédelmi tábor résztvevőinek tartottunk távcsöves bemutatót! A helyszín a táborozók szálláshelyéül szolgáló és a csillagászati szempontból is jól bevált iskolaudvar. 2 távcsővel érkeztünk, ami bizony egyszer-egyszer kevésnek bizonyult a gyerekek rohamszerű kíváncsiskodásával szemben. A figyelem középpontjában természetesen a Hold, majd kicsit később a Jupiter volt. Jól szemügyre lehetett venni ez utóbbi bolygónak a gyors mozgású holdjait, egy-két kettőscsillagot, mélyég objektumot. Ezek mellett sok kérdés érkezett a csillagképekkel kapcsolatban is. Ezeket többnyire sikerült elmutogatni, elmagyarázni a még avatatlan szempároknak. Sőt, az egyik lelkes leendő csillagászunk, egy új csillagképet is vélt felfedezni, egy vitorláshajó formájában! Ugyan csillagászati körökben még nem ismerték el eme felfedezést, biztosak vagyunk benne, hogy ígéretes jövő előtt áll a felfedezőnk! Végig remek hangulatban telt a csillagászkodás, amit többek között köszönhetünk a tiszta felhőmentes égnek, de főleg a táborlakók vendégszeretetének! Megkóstolhattuk a saját készítésű bográcsost és a finomabbnál finomabb pogácsákat, nassolhattunk dióból…, szóval igazán nem volt hiány semmiből! Aztán éjfél körül egy igen gyorsan jött párásodás, borulás vetett véget a távcsövezésnek. Összepakolás után még kis beszélgetést követően vettünk búcsút a tábortól. Reményeink szerint találkozunk még egymással a jövő évi táborban is!

Aquaridák ’09 Palé

Az idén már negyedik alkalommal került sor a Zselic keleti részén található kicsiny település, Palé határában meteor megfigyelő táborra. A tábor folyamatosan növekvő népszerűsége sajnos az idén megtorpant. Azokat véve figyelembe akik legalább egy éjszakát töltöttek a táborban 30 fő volt a létszám. Sajnos a meteoros megfigyeléshez értők száma nagyon kevés volt. Éjszakánként 4-5 fő végzett érdemi megfigyelést. Nagyon sok volt viszont az érdeklődő, akik csak esténként jöttel fel a táborba egy kis meteor megfigyelésre, távcsöves bemutatásra. A leglátogatottabb esténken mintegy 25 érdeklődőt hozott oda a kíváncsisága. Nekik ráadásul szerencséjük is volt mert a tábor legnagyobb látványossága egy -10 magnitudós tűzgömb éppen azon estén hasította ketté a zenitben látható csillagos égboltot. A derült éjszakákon a paléi ég hozta szokásos formáját a horizontig húzódó fényes tejút látványával. A látott meteorokat rajzoltuk, de így utólag vissza gondolva helyesebb lett volna az IMO módszerrel való észlelés. Az észlelők nagy része úgymond kezdő meteoros volt, így biztosan több időt vett igénybe a berajzolás, és még ehhez adódott a kis létszám ami bizony sok holt időt eredményezett. De nézzük a pozitívumot, sikerült két fővel gyarapítani a meteorészlelők nem éppen népes táborát, akik úgy érzem megszerették a csillagászati megfigyelések ezen ágát. Kovács Krisztina (Siklós), aki már régi látogatója a paléi táboroknak végre beszállt az aktív észlelésbe. Leginkább az írnoki feladatok végzése nyerte el tetszését többek örömére. A másik újonc észlelőnk Békési Zsombor (Kozármisleny) is régi táborlakó, ő is volt már itt táborozni, figyelte a munkánkat és most sikeresen debütált, mint meteor észlelő. Végül minden komolyabb következtetés nélkül, érdekes volt a Perseidák jelentős száma, továbbá hogy nem érzékeltük semelyik rajnál hogy épp a maximum éjszakája van. Az óránkénti darabszámot tekintve az észlelt éjszakák sorrendjében az Aquaridáknál 4 – 7.7 – 8 – 6 -8,6 adódott, míg a Capricornidáknál 4 – 2.3 – 5.7 – 4.0 – 5.0 db/óra adódott átlagnak.

Úri, Ferihegy expo ’09

A Vállalkozók Közép-magyarországi Regionális Szövetsége VI. alkalommal rendezte meg a Ferihegy Expo-t, ezúttal Úriban.

Egyesületünk a tavalyi évhez hasonlóan kedvező feltételekkel ismét meghívást kapott a rendezvényre. A sok távcső amelyet kiállítottunk szinte be sem fért a részünkre fenntartott területre.

Ez a kiállítás is igen jelentős hírverés az egyesületünk számára, sokan most találkoztak velünk először, valamint a Pátria tv-n keresztül terveinkkel is megismerkedhetett kistérségünk lakossága..

Sülysáp falunap

Csillagászat népszerűsítésére és távcső bemutatóra a Was Albert Művelődésházban kaptunk helyet. Reggel nyolc órakor települtünk ki. A programok kezdéséig nem sok látogatónk volt. Innentől, azonban egyre több látogató érkezett, de az igazán nagy létszámot az eső elől betérők jelentették, akik meglepődve nézték a kiállított távcsöveket és nagyon sok kérdést tettek fel a távcsövekkel és a csillagászattal kapcsolatban. Több látogató ígérte, hogy sötétedés után visszatér a távcsöves bemutatásra, de sajnos estére eleredt az eső és így elmaradt a bemutató.

Látogatók száma: kb 80 fő.

Távcsöves bemutató Kókán

A Kókai művelődési ház felkérsére távcsöves bemutatót tartottunk az intézmény mögött taláható csillagásziti bemutatásra kiválóan alkalmas területen. Akb 40 érdeklődő láthatta a Szaturnuszt és 4 holdját, és több mélyég objektumot, Lyra gyűrűsköd, M13-as gömbhalmaz, Súlyzó-köd stb.

Taggyűlés ’09

Egyesületünk 2009 május 16.-n megtartotta évi rendes közgyűlését régi Úri út mellet található tervezett csillagda telkén. A 18 fős tagságból 12 jelentek meg. A Közgyűlés a megüresedett tisztségviselői posztokra új tagokat választott. Az elnökségből két tagtársunk távozott, az egyik elfoglaltságára való tekintettel kilépett, míg a másik automatikusan törlődött az egyesület tagságából. Az új elnökségi tagok, Hornyák János és Farsang Tamás. A pénztárosi teendőket a továbbiakban Hornyák Diana végzi. Még egy fontos funkciót szavazott meg a Közgyűlés. Nagy Illést delegálta Fodor Antal mellé a bankból történő pénzfelvételek esetére. A személyi kérdések után sor került a közhasznúsági beszámolóra, melyet a költségvetési beszámolóval egyetemben egyhangúlag elfogadott a Közgyűlés. A Közgyűlés megszavazta, hogy a 25 éve elhunyt amatőcsillagász barátunk (Bartos Pál) emlékére létre hozza a Bartos Pál emléklapot, melyet minden évben az Elnökség döntése alapján az évi rendes közgyűlésen adunk át az egyesületben legaktívabban tevékenykedő tagtársunknak. Az idén, első alkalommal, Bakos Jánosnak adtuk át az emléklapot. Ezután az egyebek napirendi pontokban szereplő kérdéseket tárgyaltuk. Telekügy, Leader program, Tápiómenti csoport, Aquaridák 2009 Palé, közösségi tér kialakítása, honlap, észlelések, bemutatások és előadások. A közgyűlés végére elkészült a bográcsban főzött marhagulyás is. A vacsorát követő beszélgetések után amíg az időjárás engedte egy kis csillagászkodás következett Bakos Jani 250/1400-as Newton-Dobsonjával és Papp József 250-es Ritchey-Chrétien távcsövével.

Járdacsillagászat

A Nemzetközi Csillagászati Év keretén belül április 4.-n a világon mindenhol az utcára mennek a csillagászok kisebb-nagyobb hordozható távcsöveikkel, és így végeznek bemutatásokat a csillagászat népszerűsítésére.

Egyesületünk is bekapcsolódik a programba és 5 helyszínen tart bemutatásokat.

A csillagászati ismeretterjesztés ezen módját egész évben szeretnénk folytatni, legalább hetente egy alkalommal a monori és a nagykátai kistérség mindig más településén tartunk bemutatót a járdán felállított távcsővel.

Beszámolók az eddigi eseményekről

Jászberény: (Fodor Antal)

A jászberényi Tesco parkolóban úgy 50 főt hozott a kíváncsiság a távcső mellé. Nagyon jó beszélgetések voltak, nagyon sokan nem is tudták hogy van Jászberényben bemutató csillagvizsgáló! Már ezért érdemes volt kimenni a «járdára», hogy reklámot csináljunk a csillagdának. Még egy szempontból volt érdemes a parkolóba menni, észrevették az emberek a fényszennyezést!!! Erről is folytak beszélgetések. Azért a Hold és a Szaturnusz mindenkit lenyűgözött.

Kóka

Kóka szerintem jól sikerült! A Józsi távcsöve egy álom, és az emberek is érdeklődtek! 10-15 ember kb. Még az is lehet, hogy az egyik fiatal jönni fog ‘ továbbképzésre ‘ a következő bemutatóra! Sőt, a kocsmában lent hagytam a prospektusokat és az emberek érdeklődnek, hogy mikor lesz megint bemutató!

Tápiószecső

Tápiószecsőn 20 és 22 óra között tartottam távcsöves bemutatót, melynek során kb. 25-30 embernek sikerült bemutatni égi látványosságokat. Az eseményt egyedül a 20 lakásos társasház lépcsőházában kirakott plakáton hirdettem meg. Sajnálatos módon a házból mindössze ketten voltak kíváncsiak a bemutatóra, ami egy kis csalódás számomra. Úgy látszik, hogy a felállított távcsőnek nagyobb vonzereje van, mint az előre kifüggesztett plakátoknak. A távcsőbe nézők között a lakótelepen kutyát sétáltatók és más arra tévedők voltak Meglepő volt, hogy a többség átlagosan fél-egy órát is a távcső mellett töltött és végignézte az összes bemutatható objektumot, miközben jót beszélgettünk a csillagászatról és az éppen látható objektumokról. A bemutatott célpontok a következők voltak: a Hold különböző nagyításokban és azon a Kepler kráter, valamint a déli pólus környéke; Szaturnusz a Titánnal; Kettőscsillagok: 24 Com, Alfa CVn, Zéta UMa (Alcor, Mizar), Gamma Leo, Alfa Gem; az M44 nyílthalmaz; az M42-re is vetettünk egy rövid pillantást; néhány fényesebb csillag (mert van aki egyszerű csillagokat is látni akar a távcsőben). A bemutatandó objektumokról előzetesen áttekintőtérképet nyomtattam, amire felírtam fontosabb adataikat, hogy több információt tudjak adni az érdeklődőknek. A bemutatást megelőző éjszaka mindegyiket felkerestem, hogy ellenőrizzem a láthatóságukat a bemutatásra kiválasztott helyről.

Sülysáp

Sülysáp maga volt a teljes érdektelenség. A Tesco parkolónál várakoztunk és szórakoztattuk magunkat a Hold és a Szaturnusz gyűrűjének nézegetésével. Három embert sikerült távcsőhöz invitálni, őket is lasszóval. Pontosabban a kiérkező rendőrrel együtt három és fél, mert ő csak arra volt kiváncsi, hogy Mi a gyász az ott nálunk? Aztán tíz órakor pedig összeszedtük a berendezést és mindenki ment a maga dolgára.

Úri

Úriban sikeresnek mondható kb 35-40 fő közöt volt, hála a plakátoknak és a meglátogató ismerősöknek.

Tápióbicske

Nem nagyon érdeklődtek, inkább csak megmosolyogták! 🙂 3 főt számlálhattam aki bele is nézett! Ezt meguntam, ezért inkább hazahoztam és mivel nagyon sok rokon volt, nekik csináltam bemutatást, amit élveztek is! Magyarán ez Bicskén totális kudarc…

Tápióság

Mintha kijárási tilalom lett volna, pedig az iwiw-re is kiírtam. Egy felnőtt és a fia. Egyre jobban az az érzésem, hogy amit magunkra költünk és nem az emberekre, az jó helyen van. Egyedül azokat a kölköket sajnálom akik a szüleik miatt nem jöttek-jöhettek. Vagy mert így szocializálódtak és már nem is érdekli őket, vagy mert nem jöhettek egyedül és a szülőket meg nem érdekelte.

Távcsövet kölcsönbe

A csillagászat évében újabb akcióval népszerűsítjük a csillagászatot. A kevesebbet használt távcsöveinket 1 – 2 hónapra kölcsönadjuk olyanoknak akik otthonról szeretnének ez alatt az idő alatt folyamatosan gyönyörködni az égbolt szépségeiben. A tapasztalat az, hogy akinél már volt kinn távcső az tervbe vette saját műszer beszerzését, növelve a távcsővel rendelkező csillagászatot kedvelőinek táborát.

Változócsillag észlelők találkozója

2009 március 21.-n az MCSE Változócsillag Észlelő Szakcsoportja az ország legújabb csillagdájának helyt adó Jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban tartotta az idei találkozóját. Egyesületünk négy fővel képviselte magát a találkozón.

Jászberényi csillagda

A Jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központban létesített csillagvizsgáló működésében az Egyesületünk segédkezik a 2008 november 7.-i megnyitás óta. Ez év január 16.-a óta szervezett keretek között folyik a munka a helyi érdeklődők aktív részvételével. Szeretnénk ha a későbbiekben egy jól működő csillagászati klub jönne létre azokból akik most heti rendszerességgel látogatják a foglakozásokat. Ezek az összejövetelek péntekenként vannak és derült idő esetén a nagyközönség számára is nyitva áll a csillagda.

MCSE THCS közös észlelés

Az MCSE Tápiómenti Helyi Csoportja 2009. január 24-én (szombaton) tartja közös észlelését tagjai és minden érdeklődő számára Sülysápon a SACSE telkén. Az összejövetel sötétedéstől kezdődik. Csak derült idő esetén!

Új évi észlelés Palén

Az új év (a Csillagászat Éve) első napjait paléi észleléssel szerettük volna kezdeni, ezért már 2008. december 29-én egy négy fős csapat (Bakos János, Farsang Tamás, Nagy Illés és Fodor Antal) távcsövekkel felszerelkezve elautózott az észlelés helyszínére, azzal a tervvel hogy január 4-ig minden derült éjszakát kihasználva észlelünk. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe kis csapatunkat, ezért csak ketten maradtunk lenn a műszerekkel, (Bakos és Fodor) és természetesen vártuk a jó időt és a többieket a Quadrantidák maximumának a megfigyelésére. Az új év első napjára 6, majd később 7 fős csapat serénykedett az „észlelő bázison”. Derült idő csak 2/3 éjjelén adódott. Hajnali 2 óra felé elkezdett derülni az ég és egy óra múlva az a szerencsés négy észlelő, aki vette a fáradságot és virrasztott kitartóan, csodálatos Quadrantida hullást láthatott 3-án hajnalban. 2 óra alatt 220 meteor adata került rögzítésre. 3-án este remény volt derült éjszakára, ezért már kora este kitelepültünk a műszerekkel. Sajnos változóan felhős éjszaka köszöntött ránk. Ennek ellenére csodálatosan nyugodt légköri viszonyok mellett szenzációsan részletdús Hold-felszínt figyelhettünk meg. Történtek közben változócsillag megfigyelések is, de sajnos a holdnyugta utánra tervezett meteormegfigyelés elmaradt, mert akkorra teljesen beborult az ég.
Résztvevők: Szabó Ágnes (Tahi), Rieth Anna (Budapest), Farsang Tamás (Kóka), Bakos János (Mende), Nagy Illés, Fodor Antalné, Fodor Balázs, Fodor Antal (Sülysáp)