• http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/10/kultpince.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/08/sacse1szazalek.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2014/05/polaris.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2019/03/Vágólap.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2015/09/csillagaszat.hu_.jpg
  • http://sacse.hu/wp-content/uploads/2020/03/csillagaszat.hu_.jpg

2016

Betlehemi csillag és Világos Blanka köszöntése

December 23-án volt a 2016-os év utolsó rendezvénye a csillagvizsgálóban. Karácsony előestéjén mi más lehetett volna a téma, mint a Betlehemi csillag kérdése, Jézus születésének időpontja körüli problémák. Mégis a legkedvesebb és legszebb pillanatok olimpikonunknak, Világos Blankának a köszöntése volt. Az előadás megkezdése előtt, megköszöntük a Tápió+ magazin munkatársainak, Veróczki Józsefnek és Szóró Józsefnek, hogy(…)

Évzáró vacsora

December 17-én tartottuk a lassan már hagyománnyá váló évzáró rendezvényünket a csillagvizsgálóban. Az egyesület tagjain kívül vendégül láttuk azokat is akik az év folyamán valamilyen formában segítették, támogatták az egyesületünket. A meghívott vendégekkel együtt 30 fő vett részt a vacsorán. Gál Imre barátunk ismét remekelt, immáron harmadszor. Most székelykáposzta és töltött káposzta volt a menü.(…)

MCSE THCS összejövetel

A Magyar Csillagászati Egyesület Tápiómenti Helyi Csoportja december 03-án tartotta 2016-ban utolsó összejövetelét. A program már 16 órakor elkezdődött, hiszen az éjszakai égbolt két legfényesebb objektuma (Hold és Vénusz) látványos együttállást produkált. 19 órakor kezdődött Szöllősi Attila nagyszerű előadása a Szárosz-ciklusról. Az előadás után mutatkozott be az egyesület új szerzeménye a 200/1200-as GoTo Dobson távcső.(…)

Workshop a csillagdában

November 26-án Kalup Csilla szervezésében egy baráti találkozó jellegű megbeszélés volt a volt a csillagvizsgálóban. Budapest, Szolnok, Kecskemét, Jászberény és Sülysáp néhány amatőr csillagásza jött össze egy kis beszélgetésre, csillagászati megfigyelések végzésére. Sajnos a csillagászati megfigyeléseket az időjárás meghiúsította. A hangulat így is jó volt. A résztvevők egyhangúlag kijelentették, hogy minden hónapban jó lenne egy(…)

Előadás és bemutató Bényén

Régi kapcsolatot ápolunk a bényei IKSZT-vel. Már évek óta rendszeresen tartunk előadást az ősz folyamán a Dolinában. Így volt ez szeptember 10-én is. A kezdeti problémák után, áram – korai kezdés, egy kis költözést követően kezdődött a program. A korai kezdés miatt a vetített kép sajnos nem igen látszódott. Ezt a problémát igyekeztünk elhárítani egy(…)

Perseida tábor 2016

Az idén 2015 után második alkalommal szerveztünk csillagász tábort a perseidák meteorraj megfigyelésére. Az augusztus 01-től 12-ig tartó tábor az idén sem volt annyira népszerű mint a Paléban rendezett táborok. Az is az igazsághoz tartozik, hogy ebben az időpontban négy csillagász tábor is volt az országban. A tábor lebonyolításában is új elemet használtunk. Mindenki akkor(…)

IV. Szent Lőrinc Alkotótábor

Augusztus 08-ára Szentlőrinckátára voltunk hivatalosak az alkotótáborba. Szentlőrinckáta is azon települések közé tartozik ahová már lassan évente visszajárunk távcsöves bemutatást tartani valamelyik rendezvényükre. Bakos Jani bemutatást tart 20 órára volt megbeszélve a kezdés, mely szerencsére egy kicsit csúszott és így eléggé sötét lett mikor elkezdtük a bemutatást. Eleinte szinte csak 1-2 érdeklődő fordult meg a(…)

Múzeumok éjszakája

A múzeumok éjszakája programok keretén belül, immár a sokadik alkalommal tartottunk bemutatást a kókai falumúzeum köré szervezett eseményen. A 18 órai kezdés kissé korainak tűnt, hiszen a Napon sem volt semmi érdekesség, valamint az érdeklődés is nagyon alacsony volt. Az éjszaka folyamán már sokkal nagyobb volt az érdeklődés A megbeszélt zárási időpont előtt nem sokkal(…)

Göbölyjárás – 5

2016. június 8-én a göbölyjárási erdei iskolában tartottunk előadást és távcsöves bemutatót a Budapestről néhány napra ide érkezett gyerekeknek. A látványos, érdekes képekkel és animációkkal színesített előadást Fodor Balázs tartotta a Naprendszerről. A gyerekek figyelmesen hallgatták és sok kérdésük volt az előadóhoz. Ezen a napon szerencsére derült égbolt fogadott minket, így az előadás utáni távcsöves(…)

Göbölyjárás – 4

Május 30-án negyedik alkalommal nyílt lehetőség általános iskolai csoportnak előadást tartanunk a göbölyjárási erdei iskolában. A Budapestről érkezett 7-es tanulóknak Fodor Balázs tartott előadást a Naprendszerről. Az időjárás kegyes volt és jó átlátszóságú, kevésbé nyugodt égen, sikerült a három látható bolygót, Jupiter, Mars és Szaturnuszt bemutatnunk. A bolygók mellett még az M 13-as gömbhalmaz, a(…)

Fülemülék éjszakája, Kóka

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportjával évek óta tartó jó együttműködésnek köszönhetően idén a Kókán rendezett Fülemülék Éjszakája programon tartottunk távcsöves bemutatót a madarak és a csillagászat iránt érdeklődőknek. A Fülemülék Éjszakája program során ismertető előadás hangzott el a fülemüléről és életmódjáról, majd egy rövid túra során a környező erdőben élőben volt(…)

Tápiószecső, Kátai úti óvoda

2016. május 27-én távcsöves bemutatót tartottunk Tápiószecsőn a Kátai úti óvodában rendezett családi gyereknapon. A bemutató célpontjában a Nap állt, amin szerencsére kisebb foltok is látszottak. A Nap felszínén látható apró foltok bemutatása nem éppen az óvodások számára ideális program, de a rendezvényen részt vettek a szülők és a nagyobb testvérek is, akik már érdeklődőbbek(…)

Göbölyjárás – 3.

Május 24-én harmadik alkalommal voltunk az erdei iskolában Göbölyjáráson. A mostani csoport ismét Budapestről érkezett a Kontyfa Utcai Általános Iskolából. A nap folyamán jól elfáradt  4. osztályos diákok kissé nehezen viselték már az előadást, de a végére fellelkesülve a kérdések özönét zúdították ránk. Sajnos nekik sem volt szerencséjük a felhőkkel, hiszen már napok óta borult(…)

Tavaszi bringatúra

Negyedik alkalommal került megrendezésre a tavaszi bringatúra az egyesületünk szervezésében. Nagyon jó, sportolásra, kirándulásra alkalmas időre ébredtünk a túra napján. Sajnos mégis kevesen választották ezt a kirándulási lehetőséget. 15 fő vágott neki a 73 km-es távnak, amelyet mindannyian be is fejeztek. A legfiatalabb induló Szigethalomról érkezett, a 9 éves Szemán Fruzsina. Egyben ő lett az,(…)

Pizsama parti a Pöttöm óvodában

2016. május 20-án este Tápiószecsőn, a Rákóczi úti óvodában rendezett “Pizsama Party”-n tartott távcsöves bemutatót Kiss Szabolcs az óvodából ballagó nagycsoportosok számára. Ezen a napon mindenféle érdekes programokkal szórakoztatták az óvodásokat és este bent aludtak az óvodában, így egy kis csillagászkodás is belefért a programba. Az idő kiváló volt a távcsöves bemutatóra. Sikerült megnéznünk az(…)

Asztrofotós találkozó

A Polaris csillagvizsgáló asztrofotós szakköre tartott kihelyezett foglalkozást a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. Az ország számos helyéről érkező asztrofotósok, kb 40 fő, először Szeri László előadását hallgatták végig, aki saját tapasztalatain keresztül mutatta be az asztrofotózás szépségeit és buktatóit. A második részben Francsics László egy igen érdekes témát vetett fel egy magyarországi robottávcső felállításáról. A résztvevők(…)

Rákoshegy, Kép utcai iskola

Május 13-án egyesületünk a Rákoshegyen lévő Kép utcai iskola felkérésének eleget téve előadást tartott az iskolában. Az előadást egy távcsöves bemutató követte volna, ha az előadás végére nem ér oda egy jelentős esőt produkáló front. A szervezőkkel való egyeztetés után ígéretet tettünk egy szeptemberi csillagászati bemutató pótlásra. A gyerekek mellett nagyon sok szülő is eljött(…)

Tóalmási iskolások jártak a csillagvizsgálóban

Május 11-én Tóalmásról érkezett egy népes csoport a csillagvizsgálónkba. A program szerint az előadást követően egy távcsöves bemutatóval igyekeztünk a gyerekeknek minél nagyobb élményt nyújtani. A 40 diák és kísérőik velünk együtt aggódva figyelték az eget, amely végszóra mégis megmutatta magát nekünk. A Hold és a Jupiter látványa nagy sikert aratott nem csak a 4.(…)

Göbölyjárás – 2.

Május 10-én második alkalommal látogattunk el a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány göbölyjárási centrumába. A lelkes szolnoki diákoknak csak előadás jutott, mivel az időjárás ismét ismét közbe szólt és az eső elmosta a távcsöves bemutatót.

10. Sülysápi futónap

Május 7-én sok évi esőverseny után végre kegyeibe fogadta a Sülysápi Futónap szervezőit és résztvevőit az időjárás, ahol a különböző futamokban népes mezőny gyűlt össze és küzdött meg a végső helyezésekért. Egyesületünk ezen is, mint a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány szinte minden rendezvényén részt vett. A kicsik részére meghirdetett ügyességi staféta egyik állomása volt a csillagászati(…)

Göbölyjárás – 1

Az idén május 5-én jártunk először Göbölyjáráson a Tápió-vidék Természeti értékeiért Közalapítvány erdei iskolájában. Már rendszeressé váló kapcsolat keretein belül az odaérkező iskolás csoportoknak tartunk csillagászati előadást és ha az időjárás is engedi távcsöves bemutatást. Első alkalommal egy budapesti iskola csoportjának igyekeztünk minél tartalmasabb szórakozást biztosítani. Szerencsére az ég is tiszta felhőmentes volt és így(…)

Sportolj Tápió-vidék II.

Második alkalommal került megrendezésre Nagykátán a sportcsarnokban és mellette a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány rendezésében erre a sport eseményre. Mint mindig, erre az eseményre is meghívást kaptunk a rendezőktől, hogy a nézők és versenyzők szórakoztatásába szálljunk be egy kis távcsöves bemutatóval. Mivel nappal van ez az esemény így csak a Nap, és a rajta zajló folyamatokat(…)

Föld Napja Tápiószecsőn

Felkérést kaptunk a tápiószecsői általános iskolából, hogy az alsó tagozatos osztályoknak tartsunk egy csillagászati előadást a Föld Napja alkalmából. Az előadás megbeszélés szerint inkább a Föld kozmikus környezetéről szólt. A Naprendszerünk égitestjeinek bemutatása, valamint az élet egyik legfontosabb elemének a víznek a keresése után néhány szóban említésre került az exobolygók kutatása és az ezeken kialakulható(…)