A Kihívás főszereplője

Előbb egy orosz filmszínésznő és a film rendezője, később egy japán milliárdos látogathat év végén a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrturizmussal foglalkozó Space Adventures vállalat és a Roszkoszmosz orosz űrügynökség május 13-án jelentette be, hogy a december 8-án Bajkonurból startoló Szojuz MSZ–20 űrhajó fizető utasa Maezava Juszaku (Yusaku Maezawa) japán milliárdos lesz, akit a tizenkét napos küldetésre Hirano Jozo (Yozo Hirano) produkciós asszisztens is elkísér. Hirano feladata lesz, hogy dokumentálja Maezava űrrepülését, a készülő filmeket többek közt a YouTube-on teszik majd közzé. Az űrhajó parancsnoka a korábbi terveknek megfelelően Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós lesz.

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki produkciós asszisztense társaságában a Space Adventures ügyfeleként decemberben utazhat az ISS-re. (Kép: Space Adventures)

Maezava neve nem ismeretlen olvasóink számára, hiszen mint korábbi cikkünkben megírtuk, űrturistaként a Hold megkerülését is tervezi. Ezt először egy Crew Dragon utasaként szerette volna végrehajtani, később módosította a terveit, és a SpaceX Starship űrhajójával indulna a Hold megkerülésére, amely utazásra a műgyűjtő Maezava nyolc képzőművészt is meghívna, akik ihletet meríthetnének az élményeikből. Elképzelhető tehát, hogy Maezava az ISS meglátogatását csak bemelegítésnek szánja nagyobb vállalkozásához. Mindenesetre márciusban meghirdette a pályázatot a holdkerülő utazás leendő résztvevőinek kiválogatására, talán június végére kiválasztják a jelentkezők közül azokat, akik utazhatnak.

Guy Laliberté kanadai űrturista 2009-es látogatása óta ez lesz az első turistaút, amelyet a Space Adventures menedzsel, miután Sarah Brightman énekesnő visszalépésévelaz ő utazása meghiúsult. Megfigyelők meglepetésnek tartják Maezava és Hirano repülését, mert korábban szinte biztosra lehetett venni, hogy a decemberi küldetés egyik utasa az osztrák Johanna Maislinger, míg útitársaként egy japán vállalkozó, Macutoja Jumi (Yumi Matsutoya) neve merült fel.

A Roszkoszmosz ugyanazon a napon jelentette be azt is, hogy az október 5-én Anton Skaplerov parancsokságával induló Szojuz MSZ–19 két utasa Klim Sipenko filmrendező (az ő részvétele a repülésen már korábban is ismert volt) és Julija Szergejevna Pereszild orosz színésznő lesz. Lezárult ugyanis a szereplőválogatás a részben a világűrben játszódó, orosz Kihívás című filmhez, és ennek alapján Pereszild játszhatja a film főszerepét. Pereszild és Sipenko tizenkét napot töltenek az ISS-en, majd Oleg Novickij parancsnok társaságában a Szojuz MSZ–18-cal térnek vissza a Földre. Novickij és űrhajója április 9-én indult Bajkonurból, az űrhajó utasai Pjotr Dubrov és Mark Vande Hei voltak, akiknek a küldetése az ISS-en meghosszabbodik, mivel a visszatérő űrhajó a filmeseket hossza vissza.

Julija Pereszild orosz filmszínésznő októberben 12 napot tölthet az ISS-en, ahol a Kihívás című filmdráma egyes jeleneteit forgatják. (Kép: Wikipedia)

A leendő főszereplő, Julija Pereszild tapasztalt filmszínésznő, első filmszerepét már 19 évesen játszotta, azóta több tucat filmben szerepelt. A 36 éves Pereszild apai ágon észt felmenőkkel rendelkezik, innen a nem oroszos hangzású vezetékneve. A szereplőválogatás négy finalistája közül rajta kívül két társának a neve ismert. Egy másik színésznő, Aljona Mordovina lesz Pereszild tartaléka, aki vele együtt teljes értékű űrhajóskiképzést kap. Kiesett viszont Galina Kairova, aki színésznőnek amatőr, viszont hivatásos pilóta, és a válogatáson nyújtott teljesítménye alapján a Roszkoszmosz meghívta az űrhajóscsapatába. Orosz filmes források szerint a Kihívásban mindhárman szerepelni fognak, de a világűrben készülő felvételeken értelemszerűen csak Julija Pereszild szerepelhet.

forrás: űrvilág.hu