A kutya mindenit! Napfogyatkozás Sülysápon.

A legközelebbi teljes napfogyatkozásra 2081. szeptember 3-ig kell várnunk, azonban akik kevesebbel is beérik (vagy nem tudják még, hogy mit fognak csinálni 2081. szeptember 3-án, és jobb ma egy veréb alapon gondolkodnak…), azok 2021. június 10-én dél és egy óra között láthatták a napfogyatkozás előzetesét.
A mai gyűrűs napfogyatkozás a sülysápi csillagda szélességi körén néhány perccel dél után kezdődött, amikor a Hold belépett a Föld és a Nap közé, valahogyan így:

A gyűrűs, a teljes és a részleges napfogyatkozás területei

Amint látható, a Hold árnyékának legsötétebb része (az umbra, ahonnan nézve a Hold teljesen kitakarta a Napot) ma nem ért el a Földig, vagyis egy teljes Napfogyatkozás élvezéséhez az űrből, a Holdhoz közelebb menve kellett volna néznünk a csillagunkat (pontosabban a helyét a Hold mögött). A Föld viszont ma csak a Hold antiumbrájában volt, ezért a napfogyatkozás sehol a Földön nem volt teljes, csak gyűrűs, vagyis a Hold beállt a Nap elé, de körben kikandikált mögüle a Napunk.
A Föld lakott területeinek legnagyobb része egyébként hozzánk hasonlóan lemaradt a gyűrűs napfogyatkozás teljes szépségéről, mivel azt csak Észak-Amerika, Oroszország és a sarkvidék egyes területein lehetett élvezni. A következő térképen piros ív jelzi, hogy az antiumbra hol húzódott a Földön. A kékre színezett részeken a fogyatkozás látható volt, de részleges napfogyatkozásnak látszott.

Honnan látszott a 2021. június 10-i napfogyatkozás?

Fogalommagyarázat:
Umbra (árnyék): a Hold árnyékkúpjának azon területe, ahonnét nézve a Hold teljesen kitakarja a mögötte levő Napot. Ez a kúp ma nem érte el a Földet.
Penumbra (félárnyék): a Hold árnyékkúpjának azon területei, ahonnét nézve a Hold kitakarja a Nap egy részét.
Antiumbra (ellenárnyék): a Hold árnyékkúpjának azon területe, ahonnét nézve a Nap körben kilátszik a Hold mögött. Ha az antiumbrába eső területről közelebb megyünk a Holdhoz, akkor bejutunk az umbrába, és a gyűrűs napfogyatkozás teljes napfogyatkozássá válik.

Végül néhány saját fotó, amit a csillagda udvarán készítettünk az egyesület naptávcsövével:

Az ábrák forrása:
https://images.app.goo.gl/CXiRyWaKM7vSkYin7
https://www.heavens-above.com/SolarEclipse.aspx?jdmax=2459375.94660477