Asztrofotós szakkör

M51A technika fejlődésének következtében, ma már olyan csillagászati felvételeket készíthetünk amatőr szinten, amelyek 10-15 évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlenek lettek volna. Olyan fényképezőgépek és olyan feldolgozási programok társulnak a nagyon jó minőségű optikai távcsöveinkhez, amelyekkel szinte obszervatóriumi minőségű saját felvételekkel örvendeztethetjük meg magunkat. Igaz sok gyakorlás és tanulás kell ezeknek a technikáknak az elsajátításához. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani a csillagászati fotózás iránt érdeklődő személyeknek.

A szakkör havi rendszerességgel tartja foglakozásait a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban. Az a kérésünk, akinek van, hozza saját fényképezőgépét. Távcsövet biztosítunk a felvételek elkészítéséhez. Fontos, hogy a fényképezőgép cserélhető objektíves legyen, habár a kompakt gépekkel is lehet dolgozni.

Derült idő esetén felvételek készítésével foglalkozunk, borult időben a felvételek feldolgozása lesz a téma. Mivel vannak olyanok akik már tettek néhány kezdő lépést a témában, ezért kis létszámú /2-3 fős/ csoportokban dolgozunk és minden csoportban lesz olyan akinek már van valami kicsi előképzettsége.

A szakkörben való részvétel az MCSE és a SACSE tagok részére ingyenes. Más esetben az éves díj 5000 Ft. Lehetőség van bármelyik egyesületbe belépni és így megváltani a részvételt. Az MCSE-be való belépés esetén a tagdíj 7300 Ft, ezért kapunk egy csillagászati évkönyvet, valamint a havonta megjelenő csillagászati újság a Meteor is jár érte. A SACSE pártolói tagdíj minimum 3000 Ft.

Az első foglalkozás 2015. március 21.-n lesz 18 órai kezdettel.