Ázsiai mozaik – 2021. május (1. rész)

Havi sorozatunkban az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Május 2-án Hirosi Jamakava, a japán JAXA elnöke sajtóközleményben üdvözölte Szoicsi Nogucsi japán űrhajós (Crew Dragon Crew-1) hazatérését. Levelében kifejezte azon reményét, hogy az őt követő (és jelenleg is az ISS-en tartózkodó) Akihiko Hoside hosszú időtartamú repülése is sikeres lesz. Egyben megnevezte a Hosidét követő japán űrhajóst, aki az ISS-re indul (Szatosi Furukavát), s neki is sok sikert kívánt.

Ez azért furcsa hír, mert korábban egy Nogucsi, Hoside, Koicsi Vakata (2022 / Crew Dragon), és Furukava (2023) sorrendről volt szó. Nem világos, hogy egy hirtelen csere történt, vagy Vakata kikerült a csapatból, esetleg Jamakava elnök úr egyszerűen megfeledkezett (?) Vakatáról. Meglátjuk…

Addig is álljon itt Furukava életrajza. 1964-ben született Jokohamában, sebészorvos, aki 1989-es általános orvosi diplomája megszerzésétől 1999-ig a Tokiói Sebészeti Klinikán dolgozott, majd 1999 áprilisától űrhajós kiképzésen vett részt – miközben 2000-ben PhD fokozatot szerzett. Asztronauta alapképzését 2001 januárjában fejezte be, majd pár hónappal később ISS Advanced Traininget és Kibo tréninget kezdett. Első repülésére az orosz Szojuz TMA-02M-mel indult. 2011 júniusa és novembere között 167 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, mint az ISS 28/29. személyzetének tagja. Következő repülésére 2023-ban kerül sor.

Május harmadik hetében egy – még mindig nem hivatalos – kiszivárogtatás szerint a Sencsou-12 indítására legkorábban június 10-én kerülhet sor. A repülésre kijelölt elsődleges legénység pedig jelentősen eltér attól, amire számítottunk. A személyzet Nie Hajseng (Nie Haisheng), Teng Csingming (Deng Qingming) és Je Kuangfu (Ye Guangfu) összetételű lesz (?). Nie Hajsengnek ez lesz a harmadik űrrepülése, két kollégája újonc. Nie korábban a Sencsou-6-tal (az első és egyetlen kétszemélyes kínai űrrepülés), és a Sencsou-10-zel (a Tienho-1 űrlaborhoz küldött háromszemélyes, 15 napos repülés) vett részt. Teng 1996-ban született, vadászpilóta, az 1998-as űrhajósosztály tagja. Je 1980-ban született, 8 évet repült katonai pilótaként, ennek során 1100 repült órát gyűjtött össze. Űrhajóskiképzését a 2010-es osztályban kezdte.

Nie Hajseng balra (2010-es repülése előtt), középen Teng Csingming (egy 2006-os tüdővizsgálaton), jobbra pedig Je Kuangfu (az ESA 2016-os CAVES expedícióján)

(A szerző megjegyzése: április 30-ai, a Tienhót bemutató cikkünkben még a következőket írtuk: „Jelenleg úgy tűnik, hogy a Sencsou-12 személyzete vegyes lesz. Az űrhajó utasai (a tervek szerint):

 

  • Csen Tung (Chen Dong), aki 2016 őszén egy hónapot töltött a Tienkung-2 űrlaboron,
  • Vang Japing (Wang Yaping), a második kínai nő az űrben, aki 2013-ban 2 hetet volt a Tienkung-1-en,
  • és Je Kuangfu (Ye Guangfu), az öt évvel ezelőtti ESA CAVES barlangi expedíció kínai résztvevője.

 

Úgy tűnik, hogy Teng Csingming (Deng Qingming) a tartalék személyzet egyik tagja, így az is valószínűsíthető, hogy ha most nem repül, akkor a Sencsou-13 egyik űrhajósa lesz.”)

Ahogy arról beszámoltunkmájus 29-én végül sikeresen elindult az első teherűrhajó az új kínai űrállomás irányába, mellyel még aznap össze is kapcsolódott. Nem emlékeztünk meg róla, de a startot eredetileg tíz nappal korábbra tervezték, és már az indítóállásból tolták vissza a szerelőcsarnokba (!) a Tiencsou-2-t. A május 29-ei sikeres startot követően kínai szakemberek végre adtak némi információt az elmaradt indításról.

Mint mondták, május 20-án, kevesebb mint 4 órával a tervezett start előtt az irányítók egy (pontosabban meg nem nevezett) nyomásérték-csökkenést mértek (valahol). Miután a jelenség nem változott, T-2 óránál leállították a folyamatot. Megkezdték a vizsgálatokat, egyúttal a startot közel egy nappal elhalasztották. Másnap azonban, T-8 óra környékén, a folyékony oxigén betöltésekor a probléma újra jelentkezett. Ezek után döntöttek arról, hogy a rakétát visszatolják a függőleges szerelőcsarnokba, ahol néhány hibás alkatrészt kicseréltek. A bejelentéskor – mintegy mellékesen – közölték azt is, hogy az űrsétaszkafanderek nincsenek benne a Tienho modulban, azokat a Tiencsou-2 szállította fel.

(Folytatjuk!)