Belakják az űrállomást

Három kínai űrhajós csütörtökön elindult az épülő új kínai modulűrállomásra, ahová rövid repülés után szerencsésen meg is érkeztek.

Így megkezdhették a tervek szerint három hónapon át tartó munkájukat az új kínai űrállomás legelső személyzeteként.

Bejelentkezés, már az űrállomásról. Balról jobbra: Tang Hungpo (Tang Hongbo), Nie Hajseng (Nie Haisheng) parancsnok és Liu Poming (Liu Boming). (Kép: CCTV)

Mint egy gyorshírben beszámoltunk róla, a Sencsou-12 (Shenzhou-12) űrhajó, fedélzetén férfiakból álló háromfős személyzettel június 17-én, magyar idő szerint 3:22-kor startolt Csiucsüanból (Jiuquan), egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával. Az április vége óta 380 km magasságban a Föld körül keringő Tienho (Tianhe) modulhoz való automatikus csatlakozást (9:54) követően 12:48-kor át is jutottak a majdani modulrendszerű űrállomás első, mintegy 20 tonnás hermetikus moduljának a belsejébe. Ezzel sikeresen megkezdődött az új bázis „belakása”. Az eseményeket a kínai állami televízió felvételről, mintegy félórás késéssel közvetítette. A gyors űrhajó–űrállomás randevúra most először kerítettek sort a kínai emberes űrrepülési program során. Ez az új irányító, navigációs és vezérlő (GNC) egységnek köszönhető, amelyet korábban a Tiencsou (Tianzhou) teherűrhajókon próbáltak ki. A Tiencsou-1 még 2017-ben az akkori Tienkung-2 kísérleti űrállomásmodulhoz repült, a Tiencsou-2 viszont most május végén már az épülő modulűrállomáshoz – annak a menetirány szerinti hátsó dokkolóhelyéhez – érkezett. Az első, üzemanyagot, élelmiszert és űrruhákat is tartalmazó teherszállítmány tehát megelőzte az első személyzetet, akiknek az egyik feladata most épp az átpakolás lesz az űrállomásra.

Az űrhajósok most három hónapos küldetésük alatt – amely egyébként háromszor hosszabb lesz, mint az eddigi legtovább tartó kínai űrrepülés – a gyakorlatban tesztelik az űrállomás fedélzeti berendezéseit, különös tekintettel az életfenntartó rendszerre. Ez belélegezhető oxigént termel víz elektrolízisével és a vizeletet megtisztítva újra ivóvizet állít elő. Kína eddig összesen 12 űrhajóst küldött Föld körüli pályára, hét személyzetes Sencsou űrhajóval. A mostani trióból az 56 éves Nie korábban már kétszer (2005-ben és 2013-ban), az 54 éves Liu egyszer (2008-ban) repült. Az űrhajósként újonc társuk, Tang 45 éves.

Az űrállomásmodul, plusz az elején hozzá csatlakozó Sencsou-12 és a hátulján a már korábban érkezett Tiencsou-2 teherűrhajó együtt egy kb. 36 m hosszú egységet alkotnak. A Tienho alapmodulban van hely az űrhajósok elhelyezésére, benne három alvóhellyel és egy vécével. Lehetőség lesz a testedzésre is, ami a súlytalanságban való hosszú távú tartózkodás esetén elengedhetetlen az űrhajósok megfelelő fizikai állapotának fenntartásához. A modul normális üzemelésre való előkészítése mellett az űrhajósok programjában két külső munka (űrséta) is szerepel. Ehhez található a Tienhón egy légzsilip és külső kapaszkodók. Beüzemelik a külső robotkart, valamint tudományos kísérleteket is végeznek.

Az űrhajósok munkában, a pekingi irányítóközpont képernyőjéről készített fotókon. (Képek: Xinhua / Jin Liwang)

A Sencsou-12 visszatérő kabinja várhatóan szeptemberben ereszkedik le a szokásos módon, ejtőernyős fékezéssel Kína Belső-Mongólia tartományába. A visszatérési zóna viszont új lesz, a Csiucsüan (Jiuquan) űrközpont közelében jelölték ki. Az idő tájt indul majd a következő teherszállító űrhajó, a Tiencsou-3. Aztán pedig a következő háromfős személyzet a Sencsou-13 űrhajóval várhatóan októberben indul az űrállomás felé. A tervek szerint ők már kétszer annyi időt, fél évet töltenek majd a Tienhón. Jövőre, 2022-ben a Kínai Emberes Űrrepülési Űrügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) nem kevesebb mint 6 startot tervez az űrállomással kapcsolatban. Két Hosszú Menetelés-5B rakéta viszi majd fel a Ventien (Wentian) és Mengtien (Mengtian) modulokat az állomás továbbépítéséhez, valamint két Tiencsou teherűrhajós és két személyzetes Sencsou űrhajós küldetés is szerepel a naptárban.

forrás: űrvilág.hu