Bolygó kavalkád

Ez év júniusában a hajnali égen egy nagyon ritka bolygó állást lehetett megfigyelni. Június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre látszott az égbolton, egymás után sorakozva! Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, június este, és a 2492. áprilisi hajnalig nem is lehet ilyenhez szerencsénk. Lényegében az volt benne az érdekesség, hogy akár fél óra alatt megfigyelhető volt a Naprendszer összes nagybolygója.

A média által felkapott jelenségre a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló „Bolygó kavalkád” elnevezéssel június 25/26 éjszakájára szervezett bemutatást 23 órától hajnali 5 óráig. Az óriási érdeklődésre már a jelentkezésekből következtetni lehetett. Ezért a csillagda melletti üres terület használatára engedélyt kértünk a Sülysáp város önkormányzatától. Kérésünkre a területet le is kaszálták és rendbe tették. A várható autós forgalom irányítására a Sülysápi Polgárőr Egyesület segítségét kértük, akik végig jelen voltak két fővel és a kb 80 db autó parkolását irányították.

A bemutatás gördülékenységének a lebonyolítására a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület szinte majd minden tagja megjelent saját távcsövével segíteni, hogy a rengeteg érdeklődőnek ne kelljen olyan sokat várni amíg távcsőbe nézhet. A teraszon sörpadok voltak felállítva ahova pihenésképp le lehetett ülni. A padokért köszönet Somodi Ottónak! A kicsi „konyhánkban” mindenkinek ingyen kávét, teát és ásványvizet biztosítottunk.

Az előadóban folyamatosan csillagászati témájú videokat vetítettünk a bolygók kelése közötti idő eltöltésére.

A 23 órai nyitást követően már elkezdtek szállingózni az első vendégek. Éjfél után erősödött az érdeklődők serege, majd hajnali 2 órára ki lehetett volna tenni a megtelt táblát a csillagda kapujára.

A Szaturnusz éjféli kelése után már szinte az összes távcsőnél sorok alakultak ki. A bolygók mellett volt idő egyéb érdekességek megfigyelésére is. M 13 a Herkules gömbhalmaza, M 57 a Lyra csillagképben lévő gyűrűsköd, M 27 a Volpeculában, vagy éppen az M 11-es nyílt halmaz a Scutumban. A Cassiopeia „Bagoly-köd” nével elhíresült halmaza is nagyon tetszett a látogatóknak. Roppant érdekes volt amikor a Cygniben lévő Tejútra állítottuk a távcsövet. Szinte mindenki ledöbben a rengeteg csillag láttán ott ahol szabadszemmel csak egy fehér ködösséget láttak. Szintén érdekesnek taláták a látogatók a már felkelt Holdon a hamuszürke fényt.

A visszajelzésekből ítélve a mintegy 400 érdeklődő felejthetetlen élménynek nevezte a csillagdában töltött éjszakát.

Köszönjük a látogatók türelmét, ha néha egy kicsit többet kellett várni némelyik távcsőnél.

Köszönjük továbbá mindenkinek aki segített a program zökkenő mentes lebonyolításában.