Csillagászat Napja 2013

csillnapbélyegképA tavalyi évhez hasonlóan nagy sikerrel zárult az április 20.-án megrendezett csillagászati bemutató.

A regisztrált résztvevők száma 108 fő. 13 településről látogattak el hozzánk, a legtöbben Úriból /41 fő/ és Sülysápról /35 fő/.

A program egy kis csúszással kezdődött, mert a meghirdetésekor sajnos nem vettük figyelembe a nyári időszámítást. Sajnos a légkör minősége sem a legtökéletesebb volt a vonulgató cirruszok miatt. Mindezek ellenére a Hold és a két bolygó, Jupiter és a Szaturnusz szépen látszottak. A nagy tömeg igényeit 3 db 300/1500- as és egy 250/1200-as Dobson távcső igyekezett kielégíteni, valamint a csillagvizsgáló főműszere is ami egyben a program fő látványosságának bizonyult.

20 óra körül egy előadással kezdtünk, mely a csillagos égbolton szabadszemmel és távcsővel látható objektumokat foglalta össze.

Az est sikeréhez ismét nagy mértékben hozzájárult Jankovics Zoli barátunk konyhája. A konyha mellett működő becsület kassza fedezte a palacsinta és a lángos alapanyagainak beszerzési árát. Köszönjük a Zolinak hogy ismét eljött hozzánk!

Az idén már ez volt a harmadik rendezvényünk és ez is bebizonyította, hogy jó szervezéssel kilehet mozdítani az embereket a települések fényei alól ideális körülményeket biztosító  fényszennyezés mentes csillagászati bemutatókra.