Csillagászat Napja

IMG_0365Mintegy 60-70 érdeklődő látogatott el a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba május 10.-n a Csillagászat Napja alkalmából.
A program némi csúszással, fél nyolckor kezdődött Kalup Csilla Szaturnuszról szóló előadásával. Az előadás után kezdődhetett a bemutatás az udvaron felállított 4 db 300-as Dobsonnal, valamit a kupolában elhelyezkedő főműszerrel. Az udvaron Bakos János, Fodor Balázs, Vígh Benjamin és Mag László fogadta az érdeklődőket, míg a kupolában Kiss Szabolcs vezetésével zajlott a bemutató. A bemutatás egy ritkasággal kezdődött, hiszen ritka dolog, hogy a Merkúr bolygónak ilyen jó a láthatósága. Utána következett a többi Naprendszerebéli objektum, amik épp láthatók voltak. Jupiter, Mars, Szaturnusz és természetesen a leglátványosabb a Hold. A Hold erős fénye mellett még nagyon szépen látszódott az M 13 jelű gömbhalmaz is a Herkulesben. Az utolsó érdeklődők éjfél után hagyták el a csillagvizsgálót.
Az idén is, akárcsak tavaly Jankovics Zoltán barátunk
palacsintái egyenrangú érdeklődést váltottak ki az égi objektumokkal. Köszönjük, hogy ismét meglátogatott bennünket és az asztronómiai élmények mellé gasztronómiai élményekkel szolgált. Köszönet két segítőjének is Fodor Erikának és Fodor Anikónak!